...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

5 dni czekolady - Salon du Chocolat 2018

Spotkania z plantatorami, producentami bean-to-bar, najlepsze praliny świata, czekolada z 5 kontynentów i walka o tytuł The World Chocolate Masters - nadchodzi 23. edycja paryskiego Salon du Chocolat.

31 października rozpocznie się po raz kolejny światowe święto czekolady. W Paryżu w Porte de Versailles przez 5 dni odbędą się pokazy, prelekcje, warsztaty, degustacje, spotkania autorskie i przede wszystkim oczekiwany finał World Chocolate Masters, w którym Polskę reprezentuje Michał Iwaniuk.

24 edycja największych i najwazniejszych targów czekolady to przede wszystkich wystawcy z 5 kontynentów, wśród których są najlepsi producenci nagradzanych czekolad, rzemieślnicy z małych pracowni, w których powstają doskonałe praliny, trufle oraz figurki z czekolady, a także dostawcy surowców (ziarna kakaowego) i maszyn do większych i mniejszych przedsiębiorstw.

 


W tym roku tematem przewodnim targów jest natura. Jako że pogodzenie zdrowia i przyjemności jest dziś priorytetowym trendem w szeroko pojętym żywieniu, podążają za nim również twórcy czekoladowych smakołyków. Czekolada jest w o tyle komfortowej sytuacji, że ziarno kakao zostało wpisane na listę “super foods”, czyli najzdrowszych produktów spożywczych, jakie oferuje natura. I to właśnie na ziarnie w dużej mierze skupią się prelegenci tegorocznego festiwalu. Wśród nich znajdą się plantatorzy, którzy opowiedzą o cudzie natury jakim jest owoc kakaowca i w jakich warunkach powstają najlepsze zbory. Pojawią się też producenci czekolady “bean-to-bar”, którzy z kolei podkreślą jak należy dbać o ziarno, by nie utraciło na swej wartości.

Przyszłość czekolady będzie natomiast tematem przewodnim mistrzostw o tytuł World Chocolate Masters. Futuropolis (miasto przyszłości)  to hasło, które ma pobudzić wyobraźnię twórców do wyrażenia tego, co nastąpi do 2025 roku. 21 uczestników finału będzie musiało wykazać się kunsztem i pomysłowością prezentując, m.in. praliny, przekąskę, ciastko oraz rzeźbę w czekoladzie.

 


Z okazji 160 rocznicy nawiązania stosunków dyplomatycznych między Japonią a Francją zawita także specjalna strefa - Japonismes,, które ma na celu ukazanie bogactwa japońskiej kultury poprzez wystawy i pokazy (odbywające się również poza festiwalem).

Szczególną atencją zostaną też obdarzone panie zajmujące się czekoladą oraz cukiernictwem. Ze względu na to, że coraz więcej kobiet wybiera profesją związaną z wyrobem słodkości, swoje talenty będą mogły pokazać w strefie Elles.

Prócz tego, codziennie odbywać będzie się tradycyjnie wpisany już w program pokaz czekoladowej mody - owoc współpracy znanych projektantów mody i cenionych cukierników z całego świata. Zostanie też wybrany najlepszy francuski cukiernik, a także odbędzie się kolejna edycja prestiżowego Relais Desserts Charles Proust dla młodych cukierników.

 


Salon du Chocolat

31 październik - 5 listopad 2018

Porte de de Versailles

Więcej informacji >>> KLIK! 


Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji