Tylu srebrnych, a nawet złotych medali jeszcze nie było! Polscy cukiernicy i kucharze podczas mistrzostw w Luksemburgu zaprezentowali się w doskonałej formie.
Podobne artykuły
„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z XIII edycją konkursuRzemiosło do lamusa?Mistrzynie Świata– Pokazaliśmy nie tylko prawdziwą klasę, przygotowując słodki bufet i kuchnię gorącą, ale też stwarzając jako drużyna i kibice świetną atmosferę na mistrzostwach – komentuje trener polskiej reprezentacji cukierników Janusz Profus. – Polacy byli widoczni na arenie międzynarodowej i zgrani.
Podczas 5 dni walki o Kulinarny Puchar Świata – Expogast Culinary World Cup 2018 Luksemburg (24-28 listopada) – jury oceniło zmagania 30 narodowych reprezentacji seniorów, 15 narodowych reprezentacji juniorów, 15 teamów cateringowych i ponad 45 zespołów regionalnych. Polskiej drużynie kibicowali osobiście m.in. ambasadorzy Polski w Belgii i Luksemburga. Nasi kucharze i cukiernicy mogli zaprezentować się w kategoriach drużynowych i indywidualnych.
Ogromną dumą narodową jest wynik uzyskany przez członkinie Poland National Culinary Team: Renatę Martynę, Ewę Drzewicką i Angelikę Chwyć w kategorii Art pastry (cukiernictwo artystyczne), gdzie przygotowując indywidualnie prace, wszystkie zostały nagrodzone złotymi medalami! Ta ostatnia zyskała też główne wyróżnienie w konkursie – jej praca została oceniona najwyżej! To absolutny fenomen w skali polskiego cukiernictwa. Z sukcesem wystartowali też indywidualnie Paweł Mieszała (rzeźba z czekolady) i Mariusz Górecki (rzeźba z cukru), reprezentując firmę Cukiernia Pavlova – zdobyli brązowe medale.
Polska wykazała się również w słodkiej części, przygotowując zimny bufet jako team narodowy, sekcji cukierniczej przewodził szef Mariusz Roch. Na słodkim stole należało zaserwować półmisek przystawek, 3 dania główne, przystawkę, finger foods i bufet cukierniczy. Ten składał się z eksponatu (o podstawie 40 cm na 60 cm i wysokości co najmniej 60 cm do 1 m). – Co ciekawe, w przeciwieństwie do większości tego typu konkursów, tu można, a nawet należy łączyć w jednym eksponacie i czekoladę, i masę cukrową, i karmel – tłumaczy Profus. Prócz tego, 4 rodzaje deserów: jeden czekoladowy, drugi owocowy i dwa dowolne. Do tego również 4 rodzaje małych form dowolnych, tj. pralina, nugat, muffin, ciasteczka. W tym roku pod względem smaku oceniane były praliny. Nasza kadra zdobyła w tej kategorii brązowy medal.
Podczas drugiego dnia, który należał do kuchni gorącej, polska ekipa, z Mariuszem Rochem na czele, przygotowała takie słodkie specjały jak: mus karmelowy z marakują i galaretką porzeczkową, czekoladowe sable, lody malinowe z maślanką, galaretkę cytrusową, crumble, pieczony sernik i salsę owocową. W efekcie Polacy zostali za to zadanie nagrodzeni srebrnym medalem. – Ten sukces nie byłby możliwy, gdyby nie zaangażowanie całej drużyny, pomocy drugiego trenera sekcji cukierniczej, czyli Joanny Profus, a także ogromnego wsparcia ze strony Bożeny Sikoń i sponsorów.