...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Co z nieprawidłowościami w znakowaniu pieczywa?

Czy pieczywo, które wybieramy na sklepowej półce, jest świeże, a może odpiekane z mrożonego ciasta? Tego, niestety, nie wiemy na pewno. Sprzedawcy lekceważą obowiązek informacyjny i nierzadko wprowadzają klientów w błąd.

Poseł Marek Wójcik z PO skierował interpelację do Ministerstwa Rolnictwa, prosząc o wyniki kontroli oznakowania pieczywa i zwracając uwagę, że często pieczywo odpiekane z zamrożonego ciasta określane jest jako „świeże”. Poseł zapytał także, czy planowane jest bardziej restrykcyjne oznaczanie pieczywa z mrożonek.

Z odpowiedzi przekazanej w imieniu Ministerstwa Rolnictwa przez sekretarza stanu Szymona Giżyńskiego wynika, że Inspekcja Handlowa zakwestionowała 59,6% przebadanych partii pieczywa – stwierdzono nieprawidłowości w oznakowaniu. Kontrole prowadzone były w latach 2015-2017. Większość z zakwestionowanych partii pieczywa miała niewłaściwie podane informacje o alergenach. Giżyński, odnosząc się do obaw wyrażonych przez Wójcika, zaznaczył, że obowiązujące przepisy – rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych i rozporządzenie (UE) nr 1169/20114 – wymagają podawania w miejscu sprzedaży pieczywa oferowanego luzem jego zwyczajowej lub opisowej nazwy, nazwy i adresu producenta, wykazu składników, w tym alergennych, masy jednostkowej i informacji „pieczywo produkowane z ciasta mrożonego albo głęboko mrożonego”. Informacje podane do wiadomości konsumenta nie mogą wprowadzać w błąd, w szczególności co do właściwości pieczywa, jego składu, trwałości, kraju lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji, muszą być rzetelne i łatwe do zrozumienia. Sekretarz stanu zaapelował także, by nie obawiać się, iż producenci oferują nam głównie pieczywo odpiekane z mrożonek importowane z zagranicy. A to dlatego, że póki co przeważnie eksportujemy, a nie importujemy mrożone pieczywo. W oświadczeniu ministerstwa można przeczytać również, że opinia konsumentów, iż pieczywo z ciasta głęboko mrożonego zawiera dodatki do żywności utożsamiane z konserwantami, jest niesłuszna, gdyż w tej technologii konserwanty nie są potrzebne; rozwój drobnoustrojów jest zahamowany głównie dzięki wymrożeniu wody, w niskiej temperaturze niepożądane bakterie czy pleśnie się nie rozwijają.

Ministerstwo Rolnictwa stoi na stanowisku, że obowiązujące przepisy zawarte w ustawie o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych są wystarczające do egzekwowania przestrzegania przez przedsiębiorców prawa w tym zakresie. Nie widzi też potrzeby zmian – zaostrzenia przepisów lub wprowadzenia nowych rozwiązań.

Według szacunków obecnie w Polsce ok. 15% wyrobów piekarskich produkowanych jest z wykorzystaniem różnych technik chłodniczych. Zdaniem ministerstwa rozwój tego rynku jest nieunikniony. Metoda odroczonego wypieku uprzednio uformowanych i zamrożonych porcji ciasta znajduje coraz szersze zastosowanie w produkcji wielu rodzajów drobnego pieczywa, również w polskich piekarniach. Umożliwia m.in. bardziej racjonalne wykorzystanie zdolności produkcyjnych zakładu i ogranicza straty z tytułu zwrotów.

Ewa Siuda-Szymanowska

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji