...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

haccp-online.com.pl

Nie posiadasz jeszcze wdrożonego systemu HACCP? Może zrobić to samodzielnie za pomocą platformy internetowej HACCP-ONLINE.com.pl. Do głównych zalet takiego rozwiązania można zaliczyć niskie koszty, krótki czas wdrożenia i tworzenia dokumentacji

HACCP-ONLINE.com.pl to platforma internetowa stworzona w ramach programu Innowacyjna Gospodarka* oferująca dwie e-usługi: e-szkolenia oraz e-dokumentację. Szkolenia HACCP Online zostały opracowane w przystępnej formie dla każdej branży oddzielnie, a oprócz treści merytorycznych zawierają dużą ilość praktycznych przykładów, zdjęć, filmów i quizów.  Każdy uczestnik może po ukończeniu e-szkolenia i zdaniu e-testu pobrać automatycznie certyfikat ze swoimi danymi w wersji polskiej oraz angielskiej (PDF). Dzięki interaktywnemu kreatorowi, który umożliwia samodzielne sporządzenie dedykowanej dla danej placówki dokumentacji nie ma problemu z jej przygotowaniem – może to zrobić praktycznie każdy, nawet bez znajomości zasad systemu HACCP. Użytkownik odpowiada jedynie na proste pytania, wybierając odpowiednie opcje, a system sam konfiguruje kompletną dokumentację złożoną z Księgi HACCP, Księgi Dobrych Praktyk, niezbędnych instrukcji oraz procedur. To co jednak najważniejsze, a co do tej pory sprawiało najwięcej problemów, to automatyczna analiza i dobór przez aplikację krytycznych punktów kontroli (CCP). Panel klienta wyposażony jest w wiele narzędzi umożliwiających m.in. samodzielne zarządzanie szkoleniami, kontrolę postępów czynionych przez pracowników, pobranie certyfikatów, dokumentacji, faktur czy też generowanie gotowych raportów.

Korzyści wynikające z wykorzystania platformy HACCP-ONLINE.com.pl

•           Znaczna obniżka kosztów wdrożenia systemu HACCP - platforma pozwoli obniżyć koszty do poziomu, który nie będzie stanowił bariery nawet dla najsłabszych podmiotów. Ceny szkoleń rozpoczynają się już od …zł.

•           Oszczędność czasu - umożliwia natychmiastowe odbycie szkolenia i uzupełnienie wymaganych przez prawo zaświadczeń, nie powoduje też kolizji z bieżącymi obowiązkami w pracy (brak zastępstwa, konieczność zgromadzenia pracowników w tym samym miejscu i czasie). Czas trwania szkolenia to ok.2-3h

•           Dostępność na żądanie - dzięki temu skróci się czas uzupełniania dokumentacji, w tym certyfikatów, procedur. W przypadku kontroli, np. Sanepidu szkolenie lub dokumentację można uzupełnić niemal natychmiast, tuż przed zapowiedzianą wizytą.

•           Ograniczenie do minimum kompetencji osób tworzących dokumentację – oznacza to możliwość wyeliminowania kosztownych usług doradczych, które wykonywał konsultant. Kreator e-dokumentacji dostępny przez Internet na platformie www.haccp-online.com.pl jest tak stworzony, że wystarcza odpowiadać na proste, zrozumiałe pytania. Daje to możliwość zupełnie samodzielnego skonfigurowania dedykowanej dokumentacji uwzględniającej indywidualne wymagania i preferencje danej placówki w 15-20 minut.

•           Standaryzacja jakości – platforma posiada rekomendację Krajowej Izby Gospodarczej – Przemysł Spożywczy, a szkolenia i dokumentacja zostały opracowane na sprawdzonych wzorach przez specjalistów dziedzinowych według uproszczonej metodyki dostosowanej w szczególności do specyfiki mikro i małych przedsiębiorstw.

Szkolenia Online obejmują taki sam zakres materiału, jak szkolenia stacjonarne, a certyfikat niczym nie różni się od tego wydawanego w sposób tradycyjny i jest tak samo honorowany.

Należy również zaznaczyć, że szkolenia wewnętrzne prowadzone przez własną kadrę na ogół nie są uznawane przez SANEPiD z powodu niewystarczających kompetencji osób szkolących.

Pamiętaj! Za brak HACCP możesz zostać ukarany. Nie ryzykuj!

Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (z dnia 25 sierpnia 2006 r Dz.U. nr 171 poz. 1225 z 27.09.2006 oraz Rozporządzeniem 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych), wraz z późniejszymi zmianami, każdy podmiot gospodarczy występujący w łańcuchu żywnościowym jest zobowiązany do obligatoryjnych szkoleń swoich pracowników, posiadania zaświadczeń ich odbycia (certyfikatów) oraz prowadzenia dokumentacji (procedur) systemu HACCP.

•           Kto nie wdroży zasad systemu HACCP wbrew obowiązkowi, podlega karze grzywny, a wdrożenie to musi być udokumentowane posiadaniem dokumentacji i zaświadczeń ze szkoleń do wglądu organów kontroli (np. SANEPIDU).

•           W stosunku do osoby fizycznej każdorazowo nałożona kara może wynosić nawet 10.000 zł, a nakładane wielokrotnie do 50.000 zł.

•           W stosunku do osób prawnych każdorazowo nałożona kara może wynosić nawet 50.000 zł, a nakładane wielokrotnie do 200.000 zł.

Jak widać platforma HACCP-ONLINE.com.pl jest odpowiedzią na liczne problemy z jakimi spotykają się właściciele i kadra menedżerska firm sektora gospodarki żywnościowej. Niewielka liczba przeszkolonego personelu oraz duża rotacja powoduje, iż firmy muszą dość często aktualizować szkolenia pracowników, czasami w bardzo krótkich wyznaczonych przez SANEPiD terminach kontroli. Jak wiadomo niesie to za sobą spore koszty i wymaga wyszkolonej kadry, znającej problematykę związaną z wdrażaniem systemów. Odkąd pojawił się portal HACCP-ONLINE.com.pl to już nie problem! Wystarczy wejść, odbyć e-szkolenie i wydrukować niezbędną dokumentację, a wszystko to w jeden dzień, bez konieczności wychodzenia z biura.

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji