...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Smak czekolady jutra - 8 edycja World Chocolate Masters

Rzemiosło i nowoczesna technologia, artystyczna wizja i troska o ekologię - oto wytyczne, którymi będą kierować się uczestnicy kolejnej edycji czekoladowych mistrzostw.

Jak będzie wyglądać i smakować czekolada jutra? Jej postać będzie się zmieniać zgodnie z tym, co charakteryzuje współczesny dualistyczny świat. Świat, który stoi gdzieś pomiędzy apokaliptycznymi wizjami załamania się systemu gospodarczego, politycznego i ekologicznego, a powiewem optymizmu płynącego z rozwoju nowoczesnych technologii. Radykalny zwrot ku pierwotnej naturze, a także korzystanie z ultranowoczesnych technologii, nie wyłączając sztucznej inteligencji - oto podwaliny, z których ma wyrosnąć czekolada jutra. I oto również temat 8 edycji najbardziej prestiżowego konkursu czekoladowego na świecie - World Chocolate Masters.

 


Choć tematyka kolejnej edycji mistrzostw jawi się jako bardzo obszerne i bliska temu, co już dzieje się w cukiernictwie, to jednak stawia wiele wyzwań przed uczestnikami. Jakie zadania będą czekać na śmiałków tym razem? Głównym, bo najwyżej punktowanym zadaniem jest rzeźba, która jednak tym razem będzie mieć mniejsze wymiary, niż dotychczas. Eksponat musi być wykonany przy użyciu przynajmniej 6 różnych technik i w całości z jadalnych elementów czekoladowych. Przede wszystkim ma odzwierciedlać temat przewodni. Oprócz tego trzeba będzie przygotować: snack (przekąska), ciasto oraz pralinę, a także prezentację, w której uczestnik wyjaśni swoją koncepcję i opowie o poszczególnych pracach. 

 


Zaskoczeniem nadchodzącej edycji jest zmiana lokalizacji konkursu - po raz pierwszy w historii odbędzie się on poza Paryżem niezależnie od targów Salon du Chocolat, jak to było do tej pory. Z pewnością odbędzie się jesienią 2020, a polskie eliminacje - zgodnie z tradycją - będą miały miejsce podczas targów Expo Sweet tego samego roku.

W czasie konferencji otwierającej zapisy do kolejnej edycji World Chocolate Masters w specjalnej prezentacji Agata Baldwin z polskiej Akademii Czekolady Barry Callebaut przypomniała historię wystąpień Polaków na tych mistrzostwach oraz laureatów podium w poszczególnych edycjach. Ostatnim mistrzem został Szwajcar, Elias Läderach

Swój udział w kolejnej edycji zapowiedział już uczestnik finału poprzedniej edycji i laureat 7, miejsce - Michał Iwaniuk, a także Paweł Górny, który startował w regionalnych eliminacjach. Goście konferencji częstowali się pralinami wedle receptury Michała Iwaniuka powtórzonej z jego wystąpienia z roku 2018, a wykonanej przez szefa Akademii Czekolady, Macieja Majzona-Wójtowicza, który opowiedział również o czekoladzie autorskiej Or Noir , którą każdy z uczestników w ramach mistrzostw wykonuje samodzielnie w paryskim laboratoriu.

 


 


Zapisy oraz informacje: agata_baldwin@barry-callebaut.com 


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji