Rzemiosło i nowoczesna technologia, artystyczna wizja i troska o ekologię - oto wytyczne, którymi będą kierować się uczestnicy kolejnej edycji czekoladowych mistrzostw.
Podobne artykuły
Fiołek, geranium i owoc kakaowca - relacja z I Mistrzostwa Polski na PralinęMistrzostwa Polski na Pralinę - poznaj skład juryWorld Chocolate Masters rusza!Jak będzie wyglądać i smakować czekolada jutra? Jej postać będzie się zmieniać zgodnie z tym, co charakteryzuje współczesny dualistyczny świat. Świat, który stoi gdzieś pomiędzy apokaliptycznymi wizjami załamania się systemu gospodarczego, politycznego i ekologicznego, a powiewem optymizmu płynącego z rozwoju nowoczesnych technologii. Radykalny zwrot ku pierwotnej naturze, a także korzystanie z ultranowoczesnych technologii, nie wyłączając sztucznej inteligencji - oto podwaliny, z których ma wyrosnąć czekolada jutra. I oto również temat 8 edycji najbardziej prestiżowego konkursu czekoladowego na świecie - World Chocolate Masters.
Choć tematyka kolejnej edycji mistrzostw jawi się jako bardzo obszerne i bliska temu, co już dzieje się w cukiernictwie, to jednak stawia wiele wyzwań przed uczestnikami. Jakie zadania będą czekać na śmiałków tym razem? Głównym, bo najwyżej punktowanym zadaniem jest rzeźba, która jednak tym razem będzie mieć mniejsze wymiary, niż dotychczas. Eksponat musi być wykonany przy użyciu przynajmniej 6 różnych technik i w całości z jadalnych elementów czekoladowych. Przede wszystkim ma odzwierciedlać temat przewodni. Oprócz tego trzeba będzie przygotować: snack (przekąska), ciasto oraz pralinę, a także prezentację, w której uczestnik wyjaśni swoją koncepcję i opowie o poszczególnych pracach.
Zaskoczeniem nadchodzącej edycji jest zmiana lokalizacji konkursu - po raz pierwszy w historii odbędzie się on poza Paryżem niezależnie od targów Salon du Chocolat, jak to było do tej pory. Z pewnością odbędzie się jesienią 2020, a polskie eliminacje - zgodnie z tradycją - będą miały miejsce podczas targów Expo Sweet tego samego roku.
W czasie konferencji otwierającej zapisy do kolejnej edycji World Chocolate Masters w specjalnej prezentacji Agata Baldwin z polskiej Akademii Czekolady Barry Callebaut przypomniała historię wystąpień Polaków na tych mistrzostwach oraz laureatów podium w poszczególnych edycjach. Ostatnim mistrzem został Szwajcar, Elias Läderach.
Swój udział w kolejnej edycji zapowiedział już uczestnik finału poprzedniej edycji i laureat 7, miejsce - Michał Iwaniuk, a także Paweł Górny, który startował w regionalnych eliminacjach. Goście konferencji częstowali się pralinami wedle receptury Michała Iwaniuka powtórzonej z jego wystąpienia z roku 2018, a wykonanej przez szefa Akademii Czekolady, Macieja Majzona-Wójtowicza, który opowiedział również o czekoladzie autorskiej Or Noir , którą każdy z uczestników w ramach mistrzostw wykonuje samodzielnie w paryskim laboratoriu.
Zapisy oraz informacje: agata_baldwin@barry-callebaut.com