Gdzie się szkolić w Polsce? Edycja 2020 Przegląd firm szkolących dla cukierników, piekarzy, lodziarzy i dekoratorów
Podobne artykuły
Dlaczego i z czego warto się szkolićZapraszamy na webinarium CSB-System!Słodka konferencja nr 3 - online i bezpłatnie!Pierwszy taki przegląd przygotowaliśmy w 2015 r. Przez 5 lat na szkoleniowej mapie Polski sporo się działo – ośrodki unowocześniały się, aktualizowały czy uzupełniły tematy szkoleń w zależności od potrzeb rynku, stając się najlepszym barometrem trendów. Wśród firm szkolących są prawdziwi weterani, są też nowalijki, które wystartowały z wysokiego C, oferując nową jakość i proponując inną formułę szkoleń.
Podobnie jak 5 lat temu, nasz przegląd nie jest rankingiem, a został przygotowany na podstawie informacji przesłanych przez firmy. Mamy nadzieję, że przewodnik po firmach szkolących w Polsce będzie praktycznym źródłem informacji dla tych, którzy lubią się uczyć.
Przegląd firm prowadzących szkolenia
Akademia Czekolady
- Kontakt: akademia_czekolady@barry-callebaut.com, www.callebaut.com/pl-PL/akademia-czekolady, T: 882 165 246
- Miejsce szkoleń: ul. Nowy Józefów 36, Łódź
- Rok rozpoczęcia szkoleń: 1998
- Zakres szkoleń: cukiernicze, piekarnicze, lodziarskie, gastronomiczne Rodzaj szkoleń: cykliczne, indywidualne, grupowe, na zamówienie
- Tematyka: szkolenia na poziomie podstawowym i zaawansowanym - podstawy cukiernicze, konfekcja czekoladowa, wypieki, torty, tarty, monoporcje, podstawy pracy z czekoladą, desery na talerzu; lody, cukiernictwo specjalistyczne np. wegańskie, rzeźby oraz szkolenia dopasowywane do indywidualnych potrzeb klienta
- Grupa docelowa: profesjonaliści, pasjonaci, uczniowie kształcący się w zawodzie
- Wielkość grup szkoleniowych: 5-14 osób
- Kadra szkoleniowców: Maciej Majzon-Wójtowicz, Arkadiusz Natorski, Michał Kleiber Cena szkolenia: bd.
- Informacje dodatkowe: każdy uczestnik otrzymuje certyfikat ukończenia szkolenia z danej tematyki i stosowane receptury.
Akademia Mistrza
- Kontakt: jacek.zieba@bunge.com, www.akademiamistrza.pl, T: 606 802 949
- Miejsce szkoleń: ul. Wodna 1, Wolsztyn
- Rok rozpoczęcia szkoleń: 2008
- Zakres szkoleń: cukierniczo-piekarskie
- Rodzaj szkoleń: cykliczne
- Tematyka: ciasta i torty deserowe – najnowsze trendy cukiernicze; torty deserowe – na bazie czekolady, śmietany, kremów tłustych, musów, pulp owocowych, składanie, dekoracje, ciekawe propozycje kształtów; urok czekolady – temperowanie, ganasze, praliny, figurki, malowanie barwnikami; monoporcje – ciasta bankietowe – techniki przygotowywania wykwintnych minideserów; ciasta bankietowe na bazie śmietany – bankietówki, petifiurki, dekoracje; florystyka kwiatowa – masa cukrowa, barwniki i techniki barwienia, tworzenie kwiatów oraz bukietów; bajkowy świat piernika – przygotowanie idealnego ciasta na pierniczki i piernik twardy, lukier królewski, techniki dekorowania
- Grupa docelowa: ogólnodostępne
- Wielkość grup szkoleniowych: 4-10 osób
- Kadra szkoleniowców: Mieczysław Chojnowski, Iga Sarzyńska, Marta Truskolawska – Plichcińska, Ewa Drzewicka
- Cena szkolenia: w ramach mistrzowskich nagród za punkty; cena – w zależności od projektu
- Informacje dodatkowe: W cenie szkolenia ujęte są: szkolenie, wyposażenie, surowce, nocleg oraz pełne wyżywienie. Uczestnik szkolenia otrzymuje certyfikat Akademii Mistrza.
Akademia Słodka Pasja
- Kontakt: akademiaslodkapasja@wp.pl, www.sklepslodkapasja.pl , T: 602 733 046
- Miejsce szkoleń: Wrocław, Kraków, Warszawa, Gdańsk
- Rok rozpoczęcia szkoleń: 2014
- Zakres szkoleń: cukiernicze, dekoratorstwo cukiernicze Rodzaj szkoleń: cykliczne Tematyka: zdobienie za pomocą lukru królewskiego (royal icing), modelowanie figurek z masy cukrowej, praca z izomaltem, słodkie kwiaty, kursy dekorowania tortów dla początkujących Grupa docelowa: profesjonaliści, pasjonaci
- Wielkość grup szkoleniowych: 12-14 osób
- Kadra szkoleniowców: Carlos Lischetti, Marta Hidalgo, Teresa Łabza, Seon Mee Kim i inni uznani dekoratorzy z Polski i zagranicy
- Cena szkolenia: 650-1200 zł
- Informacje dodatkowe: zapewniamy wyposażone stanowisko pracy oraz potrzebne surowce. W cenę kursu wliczone są przerwy na kawę i obiad. Każdy uczestnik otrzymuje certyfikat ukończenia kursu.
Akademia Sweet Decor
- Kontakt: anna@sweetdecor.pl, www.sweetdecor.pl, T: 507 845 601
- Miejsce szkoleń: ul. Knosały 227, Radzionków
- Rok rozpoczęcia szkoleń: 2010
- Zakres szkoleń: cukiernicze, dekoratorskie, piekarnicze Rodzaj szkoleń: cykliczne lub na indywidualne zamówienie Tematyka: uzależniona od sezonu i potrzeb klienta. Szkolenia dekoratorskie: styl angielski, royal icing, torty 3D, czekolada Grupa docelowa: dla osób indywidualnych: uczniowie, pasjonaci; dla zorganizowanych grup: rzemieślnicy, pracownicy firm klientów
- Wielkość grup szkoleniowych: 6-15 osób
- Kadra szkoleniowców: czołowi polscy i zagraniczni mistrzowie cukiernictwa i piekarnictwa, m.in. Anna Daraż, Iga Sarzyńska
- Cena szkolenia: 300-1000 zł
- Informacje dodatkowe: profesjonalna i nowoczesna sala szkoleniowa wyposażona w kilkanaście stanowisk do samodzielnej pracy. Każde stanowisko wyposażone we wszystkie niezbędne akcesoria. Szkolenia prowadzone są na różnych poziomach zaawansowania.
Ambasador 92 Akademia Pomysłów
- Kontakt: biuro@ambasador92.pl, T: 22 711 33 33
- Miejsce szkoleń: ul. Raszyńska 13, Piaseczno
- Rok rozpoczęcia szkoleń: 2011 Zakres szkoleń: cukiernicze, dekoratorstwo cukiernicze, piekarnicze, lodziarskie i gastronomiczne Rodzaj szkoleń: indywidualne, grupowe, cykliczne, na zamówienie Tematyka: podstawy, nowości produktowe, nowatorskie rozwiązania w zakresie cukiernictwa, piekarnictwa oraz nowoczesna gastronomia
- Grupa docelowa: profesjonaliści, pasjonaci, uczniowie
- Wielkość grup szkoleniowych: 15 osób
- Kadra szkoleniowców: Anna Wiesiołek, Monika Ignaciuk, prowadzącymi są również inni technolodzy, mistrzowie w zawodzie
- Cena szkolenia: płatne, wyceniane wg indywidualnych projektów
- Informacje dodatkowe: zapewniamy surowce, wyposażenie, catering. Po szkoleniu uczestnik otrzymuje dyplom.
Akademia Polmarkus
- Kontakt: marketing@polmarkus.com.pl
- Miejsce szkoleń: ul. Wyszyńskiego 62, Pyskowice
- Rok rozpoczęcia szkoleń: 2007 Zakres szkoleń: cukiernicze, lodziarskie, dekoratorskie, piekarnicze
- Rodzaj szkoleń: cykliczne, indywidualne
- Tematyka: cukiernictwo, czekolada, marcepan, kawa, produkcja lodów, produkcja pieczywa, styl angielski, szkolenia dla ekspe
- dientek, szkolenia biznesowe dla osób zarządzających Grupa docelowa: profesjonaliści, pasjonaci, uczniowie kształcący się w zawodzie
- Wielkość grup szkoleniowych: 10 osób
- Kadra szkoleniowców: Mariusz Bazaliński, Konrad Górka Cena szkolenia: w zależności od rodzaju szkolenia
- Informacje dodatkowe: kompleksowo wyposażona sala szkoleniowa, dedykowana szkoleniom lodowym, cukierniczym, pierkarniczym, baristycznym i gastronomicznym.
Akademia Sztuki Cukierniczej
- Kontakt: biuro@akademiasztukicukierniczej.pl, www.akademiasztukicukierniczej.pl, T: 696 221 581
- Miejsce szkoleń: ul. Hieronima Derdowskiego 7, Gdynia
- Rok rozpoczęcia szkoleń: 2016
- Zakres szkoleń: cukiernicze, dekoratorskie Rodzaj szkoleń: cykliczne, na indywidualne zamówienie Tematyka: monoporcje i czekolada; słodki stół – aranżacja, przygotowanie słodkości, know-how; bezy, eklery i makaroniki; tarty i serniki; fit ciasta; drip cake love; tort w stylu angielskim; figurki z masy cukrowej dla początkujących; malowanie na torcie wraz z elementami dekoracyjnymi z izomaltu; torty nowoczesne; dekorowanie ciasteczek lukrem królewskim od A do Z; domowe i tradycyjne wypieki. W 2020 r. pojawią się nowe tematy
- Grupa docelowa: pasjonaci, cukiernicy, uczniowie od 16. roku życia
- Wielkość grup szkoleniowych: 8-10 osób
- Kadra szkoleniowców: mistrzowie i pasjonaci cukiernictwa: Marta Rietz, Katarzyna Chudy, Izabela Komor
- Cena szkolenia: 400-1000 zł
- Informacje dodatkowe: zapewniamy przyjacielską atmosferę, produkty surowce, kawę, wodę i herbatę. Po zakończonych warsztatach każdy Uczestnik otrzymuje certyfikat. Wszystkie słodkości Uczestnicy zabierają ze sobą.
Barbara Luijckx – Akademia Umiejętności Inspiracja
- Kontakt: akademia@barbara-luijckx.pl, www.barbara-luijckx.pl/oferta/inspiracja.html, T: 52 358 07 00
- Miejsce szkoleń: ul. Latkowo 40, Inowrocław
- Rok rozpoczęcia szkoleń: 2008
- Zakres szkoleń: cukiernicze, czekoladziarskie, gastronomiczne, rzemieślnicze, dekoratorstwo cukiernicze, okolicznościowe
- Rodzaj szkoleń: cykliczne, grupowe, indywidualne Tematyka: szkolenia podzielone są na 5 kategorii: torty i ciasta, tarty i monodesery, praliny i trufle, desery w gastronomii, szkolenia dedykowane – szyte na miarę potrzeb klientów
- Grupa docelowa: profesjonaliści, pasjonaci cukiernictwa, uczniowie kształcący się w zawodzie
- Wielkość grup szkoleniowych: 6-12 osób Kadra szkoleniowców: Michał Turzyński, Michał Świerad
- Cena szkolenia: Ustalana indywidualnie w zależności od zakresu i długości trwania szkolenia
- Informacje dodatkowe: Akademia Umiejętności Inspiracja łączy design z profesjonalizmem. Ergonomiczna aranżacja przestrzeni ma zapewnić wysoki komfort pracy. Współpraca z technologami firmy Barbara Luijckx dostarczy wielu inspiracji oraz gwarantuje satysfakcję z rozwijania cukierniczego kunsztu. Akademia zapewnia surowce, dekoracje, catering oraz inne wyposażenie potrzebne podczas szkoleń. Wszyscy uczestnicy otrzymują dyplomy ukończenia szkolenia.
Centrum Szkoleniowe Savpol
- Kontakt: szkolenia@savpol.pl, http://savpol.pl/centrum-szkoleniowe-savpol
- Miejsce szkoleń: ul. Sowińskiego 7, Gliwice; ul. Magazynowa 3, Grudziądz
- Rok rozpoczęcia szkoleń: 2013 Zakres szkoleń: piekarnicze, cukiernicze, lodziarskie, dekoratorskie, gastronomiczne
- Rodzaj szkoleń: cykliczne i na indywidualne zamówienie
- Tematyka: prowadzimy wysokiej jakości szkolenia i warsztaty: cukiernicze, dekoratorskie, piekarnicze, lodziarskie, gastronomiczne. W naszych centrach szkoleniowych wiedzę i umiejętności przekazują krajowi i międzynarodowi mistrzowie swoich dziedzin. Szkolenia dotyczą nowości produktowych, nowych trendów i technologii, nowatorskich rozwiązań w zakresie cukiernictwa, piekarnictwa, lodziarstwa, gastronomii oraz produkcji: lodziarskiej, cukierniczej, piekarniczej, gastronomicznej
- Grupa docelowa: profesjonaliści, pasjonaci, uczniowie kształcący się w zawodzie
- Wielkość grup szkoleniowych: 1-24 osoby Kadra szkoleniowców: Raffaele Derosa, Domenico Costanza, Freddy Denis, Roberto Zanca
- Cena szkolenia: bezpłatne
- Informacje dodatkowe: zapewniamy: surowce, catering, profesjonalnie wyposażoną salę. Każdy uczestnik otrzymuje certyfikat Centrum Szkoleniowego Savpol. Centrum Szkoleniowe Savpol posiada znak jakości TGLS QUALITY ALLIANCE. Firma posiada status Instytucji Szkoleniowej (nr 2.24/00157/2015).
Fabryka Cukiernika/Global
- Kontakt: biuro@fabrykacukiernika.pl, www.fabrykacukiernika.pl, T: 606 569 029
- Miejsce szkoleń: ul. Długosza 55, Łódź
- Rok rozpoczęcia szkoleń: 2010
- Zakres szkoleń: piekarnicze, cukiernicze, lodziarskie, dekoratorskie Rodzaj szkoleń: cykliczne, na indywidualne zamówienie Tematyka: techniki piekarnicze, cukiernicze, dekoratorskie, lodziarskie, rzemieślnicze, czekoladziarskie oraz gastronomiczne
- Grupa docelowa: profesjonaliści, pasjonaci Wielkość grup szkoleniowych: 4-15 osób
- Kadra szkoleniowców: Beata Tomasiewicz, Joanna Bielińska,
- Katarzyna Osiecka, Anna Daraż, Iga Sarzyńska, Maciej Wiśniewski, Justyna Majewska
- Cena szkolenia: 300-1000 zł
- Informacje dodatkowe: zapewniamy surowce, wyposażenie, materiały szkoleniowe, catering i przemiłą atmosferę. Po zakończeniu szkolenia uczestnicy otrzymują certyfikaty.
Comprital Polska/Athenaeum
- Kontakt: biuro@comprital.pl, www.comprital.pl, T: 22 7854046
- Miejsce szkoleń: Ośrodek Szkoleniowy ATHENAEUM, Stanisławowo 52C, 05-180 Pomiechówek
- Rok rozpoczęcia szkoleń: 2015
- Zakres szkoleń: lodziarskie, cukiernicze Rodzaj szkoleń: cykliczne i na inwidualne zamówienie Tematyka: produkcja lodów rzemieślniczych, lodów z automatu (świdry, włoskie), bilansowanie mieszanki, rodzaje komponentów do lodów (dobór i zastosowanie), kompozycje smakowe, produkcja tortów i ciast a także kompleksowe szkolenie „Otwórz z nami lodziarnię”, na którym przedstawiane są wszystkie aspekty technologiczne, handlowe i marketingowe związane z uruchomieniem nowego biznesu
- Grupa docelowa: profesjonaliści, pasjonaci Wielkość grup szkoleniowych: min. 1-5 osób, maks. 25 osób
- Kadra szkoleniowców: Jarosław Zbaliszyn, Łukasz Bielecki, Michał Oracz oraz technolodzy i mistrzowie cukiernictwa z Włoch
- Cena szkolenia: szkolenia bezpłatne
- Informacje dodatkowe: w ramach szkolenia zapewniamy salę wyposażoną w materiały, narzędzia, maszyny oraz surowce potrzrebne do produkcji lodów lub wyrobów cukierniczych, zapewniamy również catering a po skńczonym szkoleniu każdy jego uczestnik otrzymuje certyfikat. Szkolenia prowadzone są na różnych pozimach zaawansowania.
Instytut Sadkiewicza Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego przy ZBPP sp. z o.o.
- Kontakt: jozef@sadkiewicz.pl, www.sadkiewicz.pl, T: 52 365 05 10
- Miejsce szkoleń: ul. Startowa 2, Bydgoszcz
- Rok rozpoczęcia szkoleń: od 1969 r. – szkolenia, od 2012 – szkoła niepubliczna, placówka kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działająca w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty Zakres szkoleń: piekarskie, laboratoryjne, kucharskie, barmańskie, kelnerskie, dietetyczne
- Rodzaj szkoleń: cyklicznie i na indywidualne zamówienia
- Tematyka: szkolenia podnoszące kwalifikacje piekarzy, młynarzy, nauczycieli zawodów, pracowników laboratoriów; szkolenie dla laborantów to trening praktyczny skierowany do początkujących laborantów w laboratorium zbożowym, mącznym, piekarskim, szkolenie dla branży piekarskiej – najnowsze technologie i metody badawcze stosowane w przemyśle piekarskim
- Grupa docelowa: nauczyciele, studenci, profesjonaliści, uczniowie, pasjonaci, dzieci – zajęcia interaktywne
- Wielkość grup szkoleniowych: 5-10 osób – grupa ćwiczeniowa laboratoryjna, wykładowa – maks. 35 osób
- Kadra szkoleniowców: prof. dr hab. Kazimierz Sadkiewicz, dr Józef Sadkiewicz, mgr Adam Melkowski, mgr Jean Bos, mistrz barmański Jerzy Czapla
- Cena szkolenia: 250-9700 zł
- Informacje dodatkowe: zaświadczenie o wpisie do ewidencji szkół nr 5/12 wydane przez prezydenta Bydgoszczy. Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych (Wojewódzki Urząd Pracy w Toruniu, numer ewidencyjny 2.04/00103/2009). Po zdaniu egzaminu praktycznego i teoretycznego absolwenci otrzymują świadectwo podniesienia kwalifikacji wydane przez Instytut Sadkiewicza Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego.
Master Martini Polska
- Kontakt: office.pl@mastermartini.com, T: 12 630 92 80
- Miejsce szkoleń: ul. Kasztanowa 15, Modlniczka k. Krakowa
- Rok rozpoczęcia szkoleń: 2004
- Zakres szkoleń: cukiernicze, lodziarskie, piekarnicze, gastronomiczne
- Rodzaj szkoleń: cykliczne, grupowe Tematyka: czekolada, lody, pieczywo i kanapki, desery, ciasta, kuchnia włoska i polska, przekąski
- Grupa docelowa: gastronomowie i restauratorzy, piekarze, cukiernicy, lodziarze
- Wielkość grup szkoleniowych: 6-20 osób Kadra szkoleniowców: Cesare Candido, Felice Siccardi, Karol Łazarewicz-Pudłowski, Łukasz Parzymski, Sebastian Szmyd
- Cena szkolenia: bd.
- Informacje dodatkowe: zapewniamy profesjonalnie wyposażone sale szkoleniowe z niezbędnym sprzętem, materiałami pomocniczymi i surowcami. Szkolenia o różnym stopniu trudności i poziomie zaawansowania. Zapewniamy catering. Każdy uczestnik otrzymuje certyfikat.
Międzynarodowa Szkoła Sztuki Kulinarnej ASHANTI
- Kontakt: biuro@ashanti.pl, www.ashanti.pl, T: 42 942 09 88
- Miejsce szkoleń: ul. H. Sienkiewicza 82/84, Łódź
- Rok rozpoczęcia szkoleń: 2017
- Zakres szkoleń: piekarnicze, cukiernicze, lodziarskie, dekoratorskie Rodzaj szkoleń: cykliczne i indywidualne na zamówienie Tematyka: kompleksowe szkolenia dla branży gastronomicznej: szefów kuchni, cukierników, piekarzy, baristów, barmanów, sommelierów, kadry managerskiej i personelu Grupa docelowa: profesjonaliści, pasjonaci
- Wielkość grup szkoleniowych: 5-12 osób
- Kadra szkoleniowców: Maciej Rosiński, Alon Than, Krystyna Jarosz, Józef Sadkiewicz, Michał Doroszkiewicz
- Cena szkolenia: bd.
- Informacje dodatkowe: zapewniamy wyposażenie, surowce, materiały dydaktyczne, fartuch ochronny. Po szkoleniu uczestnik otrzymuje certyfikat ukończenia kursu. Szkoła Ashanti została wpisana do Krajowego Rejestru Instytucji Szkoleniowych pod numerem 2.10/00184/2017. Posiada również akredytację Kuratorium Oświaty – Ministerstwa Edukacji Narodowej.
PAN Centrum Słodkiej Dekoracji
- Kontakt: biuro@pan-centrum.pl, www.pan-centrum.pl, T: 513 050 189
- Miejsce szkoleń: ul. Kolejowa 57, Poznań
- Rok rozpoczęcia szkoleń: 1998 Zakres szkoleń: cukiernicze i dekoratorskie
- Rodzaj szkoleń: indywidualne
- Tematyka: nowoczesne techniki zdobnicze i dekoratorskie z mas cukrowych – sugarcrafting; „styl angielski” na wszystkich poziomach zaawansowania; kompozycje i dekoracje karmelowe na wszystkich poziomach zaawansowania; figurki z mas cukrowych i marcepanu; nowoczesny catering – shoty, desery, popsy, cupcake'i, aranżacje słodkich stołów; dekoracje czekoladowe Grupa docelowa: profesjonaliści, pasjonaci
- Wielkość grup szkoleniowych: 1-10 osób
- Kadra szkoleniowców: mistrzyni cukiernictwa Małgorzata Weber – specjalistka stylu angielskiego, mistrzyni karmelarstwa artystycznego, przewodnicząca jury Europejskich Mistrzostw Dekoracji Tortów ExpoSweet, autorka wielu książek i publikacji, prowadzi szkolenia w Polsce i za granicą już od ponad 20 lat
- Cena szkolenia: ustalana w zależności od zakresu i czasu trwania szkolenia Informacje dodatkowe: uczestnicy szkoleń mają zapewnione surowce i oprzyrządowanie na każdym stanowisku. Dekoracje wykonane w trakcie szkolenia mogą zabrać ze sobą bezpłatnie. Uczestnicy otrzymują bezpłatny lunch oraz rabat w wysokości 10% na wszystkie dokonywane w tym dniu zakupy w sklepie firmowym PAN Centrum. Na zakończenie każdy uczestnik otrzymuje specjalny certyfikat. Szkolenia mogą być dofinansowane zewnętrznie.
Primulator sp. z o.o. / Carpigiani Gelato University w Polsce
- Kontakt: gelato@primulator.pl, www.primulator.pl/carpigiani-gelato-university,
T: 502 197 689 - Miejsce szkoleń: biura Primulator w Polsce (Łomianki k. Warszawy, Poznań, Łódź, Zabrze, Wrocław, Kraków, Gdynia)
- Rok rozpoczęcia szkoleń: 2004
- Zakres szkoleń: lodziarskie, cukiernicze
- Rodzaj szkoleń: cykliczne
- Tematyka: Carpigiani Gelato University – szkolenia lodziarskie, Trzy poziomy: Program podstawowy: m.in. cykl produkcyjny (gelato), zarządzanie ekspozycją lodów, sorbety owocowe, zastosowanie cukrów w produkcji lodów, lody owocowe na bazie mlecznej, wzbogacanie smaków: variegatury, czyli przekładanie lodów, inkluzje (dodatki w lodach), komponowanie nowych smaków. Program średnio zaawansowany: gelato – tworzenie receptur od zera z wykorzystaniem naturalnych i przemysłowych składników, najwyższej jakości sorbety bez udziału wody, lody bez laktozy, lody wegańskie, obliczanie receptur – bilansowanie procentowe składników, trzy bazy w jednej: jak przygotować bazę śmietankową, żółtą i czekoladową, używając tylko bazy białej? Program zaawansowany: lody mleczne i sorbety na bazie alkoholi (m.in. guinness, prosecco, port wine – wzmacniane wino portugalskie), lody gastronomiczne (z wykorzystaniem warzyw, ryb, ziół, przypraw), bilansowanie mieszanek lodowych.
- Grupa docelowa: profesjonaliści; osoby otwierające kawiarnie, lodziarnie, cukiernie
- Wielkość grup szkoleniowych: 16 osób (szkolenia lodowe i cukiernicze w ramach Carpigiani Gelato University)
- Kadra: Luciano Ferrari (Carpigiani Gelato University), Marcin Zych (technolog cukierniczy Primulator)
- Cena: 2300-3200 zł
- Informacje dodatkowe: uczestnicy pracują na profesjonalnym sprzęcie, mają dostęp do laboratorium lodowego Carpigiani; zapewniamy produkty i dodatki do produkcji lodów (mleko, śmietana, owoce itd.), strój do pracy, lunch i napoje (kawa, herbata, woda), materiały piśmiennicze oraz dydaktyczne niezbędne do tworzenia baz i receptur lodowych. Szkolenie kończy się uzyskaniem certyfikatu i otrzymaniem upominku.
Słodkie Królestwo Anna Jędrzejewska
- Kontakt: kontakt@tortyslask.pl, www.tortyslask.pl, T: 888 113 634
- Miejsce szkoleń: Dąbrowa Górnicza, Katowice, Wrocław, Zielona Góra, Poznań, Szczecin, Gdańsk, Elbląg, Białystok, Janów
- Podlaski, Lublin, Kraków, Warszawa, Łódź
- Rok rozpoczęcia szkoleń: 2017
- Zakres szkoleń: cukiernicze, dekoratorskie Rodzaj szkoleń: cykliczne grupowe, indywidualne na zamówienie
- Tematyka: kwiaty maślane, torty malowane kremem, malowanie w masie cukrowej barwnikami jadalnymi, zdobienie pierników,
- torty A-Z Grupa docelowa: profesjonaliści, pasjonaci i uczniowie kształcący się w zawodzie
- Wielkość grup szkoleniowych: 4-12 osób Kadra szkoleniowców: Anna Jędrzejewska
- Cena szkolenia: 550-1200 zł
- Informacje dodatkowe: zapewniamy wszystkie narzędzia, surowce i materiały szkoleniowe. W cenę wliczone są kawa, herbata i obiad. Każdy uczestnik otrzymuje certyfikat poświadczający ukończenie szkolenia oraz zabiera pracę końcową.
Szkoła Artystyczna Wiesław Kucia
- Kontakt: studio@kucia.com.pl, www.kucia.com.pl, T: 508 274 963
- Miejsce szkoleń: ul. Zemborzycka 59F, Lublin
- Rok rozpoczęcia szkoleń: 2008
- Zakres szkoleń: piekarnicze, cukiernicze, dekoratorskie Rodzaj szkoleń: cykliczne i indywidualne Tematyka: piekarnicze: pieczywo wiedeńskie, pieczywo francuskie, chleby okolicznościowe, piekarnictwo artystyczne, pieczywo dla bistro; cukiernicze: monoporcje, nowoczesne torty, desery bezowe, makaroniki, tort od podstaw – drip cake, styl angielski
- Grupa docelowa: profesjonaliści, pasjonaci, uczniowie Wielkość grup szkoleniowych: 3-15 osób
- Kadra szkoleniowców: Wiesław Kucia, Anna Kucia, Sławomir Korczak, Michał Wiśniewski, Patryk Szczepański
- Cena szkolenia: 300-1600 zł
- Informacje dodatkowe: zapewniamy surowce, sprzęt, obiad, kawę, napoje. Każdy uczestnik otrzymuje certyfikat ukończenia szkolenia. Firma jest wpisana do Rejestru Instytucji Szkoleniowych oraz Bazy Usług Rozwojowych z możliwością dofinansowania.
Vegagastro
- Kontakt: iwona@vegagastro.pl, www.vegagastro.pl, T: 508 150 883
- Miejsce szkoleń: Polska: Słupsk, Sosnowiec; Włochy: Bolonia
- Rok rozpoczęcia szkoleń: bd.
- Zakres szkoleń: lodziarskie, cukiernicze Rodzaj szkoleń: cykliczne, na indywidualne zamówienie Tematyka: organizacja biznesu lodowego: jak otworzyć lodziarnię?
- Produkcja lodów: rzemieślniczych (gałkowych), lodów z automatu, produkcja mrożonego jogurtu, granity. Technologia produkcji lodów, dobór składników i ich charakterystyka, zasady tworzenia receptur, bilansowanie, proces produkcji. Dobór urządzeń do produkcji, konserwacji i eksponowania lodów. Dekoracja i serwowanie. Działania marketingowe wspierające sprzedaż Grupa docelowa: osoby chcące otworzyć lodziarnię – początkujący, profesjonaliści, pasjonaci
- Wielkość grup szkoleniowych: 2-45 osób
- Kadra szkoleniowców: Giacomo Schiavon, Matteo Casone, Jacopo Chelli, Dariusz Krupa, Bogumiła Żalikowska
- Cena szkolenia: bd.
- Informacje dodatkowe: zapewniamy surowce, sprzęt produkcyjny i pomocniczy, catering, napoje bez ograniczeń. Uczestnik otrzymuje certyfikat, materiały szkoleniowe i receptury w zależności od rodzaju szkolenia.
Warsaw Academy of Pastry Arts/Sempre
- Kontakt: akademia@sempreinfo.pl, www.wapas.pl, T: 881 053 043 lub 532 403 425
- Miejsce szkoleń: ul. Wiejska 13a, Pruszków
- Rok rozpoczęcia szkoleń: 2011
- Zakres szkoleń: lodziarskie, cukiernicze, piekarnicze, dekoratorstwo cukiernicze, baristyczne, warsztaty dla dzieci
- Rodzaj szkoleń: cykliczne, indywidualne Tematyka: produkcja lodów rzemieślniczych i z automatu, cukiernictwo i czekoladziarstwo: produkcja ciast, deserów, pralin formowanych, ciętych, trufli, aranżacja deserów, techniki pracy z czekoladą, makaroniki, bezy, deser na talerzu, monoporcje, torty, draże, tarty, słodki stół, ciasto parzone, kruche, warsztaty dla dzieci
- Grupa docelowa: profesjonaliści, pasjonaci, uczniowie kształcący się w zawodzie, osoby indywidualne, zorganizowane grupy Wielkość grup szkoleniowych: szkolenia: 1-12 osób, warsztaty: do 50 osób
- Kadra szkoleniowców: Michał Iwaniuk, Maciej Rosiński, Maciej Wiśniewski, Igor Zaritskyi, Vincent Vallee, Sławomir Szewczyk, Krzysztof Smoleń, Aleksander Zwieryńczyk
- Cena szkolenia: warsztaty: bezpłatnie; szkolenia: 650-6000 zł
- Informacje dodatkowe: zapewniamy wyposażone stanowisko pracy wraz z surowcami i recepturami, a także catering, kawę, herbatę, napoje. Uczestnicy otrzymują dyplom ukończenia. Rabaty na cały asortyment w naszym sklepie Sempre. Szkolenia są dofinansowywane. Akademia jest wpisana do Rejestru Instytucji Szkoleniowych.