autorzy: Cukiernicy – technolodzy firmy PROSPONA: Jerzy Brzozowski i Marek Tomaszek
Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Składniki:
Ciasto
300 g mąki
2 żółtka
1 jajko
100 g cukru pudru
150 g margaryny
3 g proszku do pieczenia
Masa makowa
400 g Masy makowej z bakaliami PROSPONA
2 białka
Masa serowa
500 g sera białego
4 jaja
120 g cukru
125 g margaryny
1 op. cukru waniliowego
12 g mąki ziemniaczanej
100 g Skórki pomarańczowej PROSPONA
Dekoracja
Owoce kandyzowane PROSPONA
Posypki owocowe PROSPONA
Czekolada
Bita śmietana
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać jajko z żółtkami, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto schłodzić. Rozwałkować, następnie wyłożyć na blaszkę. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z Masą makową z bakaliami PROSPONA. Wyłożyć na kruche ciasto. Ser utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać skórkę pomarańczową, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, rozpuszczoną margarynę i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Wylać na blat z makiem. Piec w temperaturze ok. 160˚C przez ok. 90 min.
Dekorować Owocami kandyzowanymi oraz Posypkami owocowymi PROSPONA, bitą śmietaną oraz czekoladą.
Wskazówki
- Zarobione ciasto kruche schłodzić, aby lepiej formowało się podczas wykładania do blaszki.
- Używając do dekoracji Owoców kandyzowanych oraz Posypek owocowych PROSPONA, uzyskamy niepowtarzalne i efektowne wyroby.
- Można wykorzystać do masy serowej również Skórkę pomarańczową w syropie PROSPONA. Syrop wykorzystać jako nośnik smaku i aromatu.