...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Pieczywo jest bezpieczne!

Jak poinformował Główny Inspektorat Sanitarny wyroby piekarnicze nie stanowią drogi zakażenia koronawirusem. Czy dotyczy to także produktów leżących luzem?

Choć nakaz pozostawania w domu spowodował niezwykły wzrost zainteresowania wypiekiem chleba i bułek w domowych warunkach, branża piekarska nadal jest w znacznie lepszej sytuacji, niż cukiernie czy lodziarnie. Pieczywo, czyli produkt pierwszego kontaktu jest chętnie kupowane. Nie mniej z każdym  kolejnym dniem trwania epidemii wzrasta też lęk konsumemntów o bezpieczeństwo kupowanego chleba, zwłaszcza tego leżącego w piekarni i sklepie luzem. W odpowiedzi na te obawy Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową. Przypomniał również o zwiększonej trosce o zachowanie podstawowych zasad higieny, takich jak używanie w punkach sprzedaży  rękawiczek lub torebek jednorazowych. 

 

 

Zaleca się także stosowanie prostych technik, które mogą dodatkowo pozbawić obaw o to, że pieczywo może być nośnikiem wirusa. Przykładowo, należy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Jak potwierdzają badania naukowe, wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C. Warto również pamiętać o to by żywność gotowa do jedzenia nie stykała się z produktami surowymi, by nie doszło do zakażenia drogą krzyżową. 

źródło >>> gis.gov.pl 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji