...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Kreatywny sugarcrafting z Angeliką Chwyć. Pędzle do wyboru, do koloru

Obok narzędzi do modelowania każdy dekorator powinien posiadać zestaw odpowiednich pędzli. Im większy i zróżnicowany (od konturówek po pędzle do pudrowania), tym łatwiejsza będzie praca.

Praca z figurkami to ciekawe, wciągające, ale też bardzo wymagające zadanie. Ostatnim etapem wykończenia tych dekoracji jest odpowiednie „pociągnięcie”… pędzlem. Do nadania ostatniego szlifu samej twarzy potrzebuję kilku rodzajów pędzelków – od cieniutkich konturówek, po dobrze wyprofilowane i miękkie pędzle do cieniowania.

W zależności od tego, jaki element mam do pomalowania, sięgam po pędzle o różnym zakończeniu i gęstości. Oto kilka przykładów.

Miękkie i większe pędzle służą mi do cieniowania większych powierzchni. Konturuję nimi m.in. rysy twarzy. Ważne są kształt i zakończenie, które pozwalają na naturalne rozcieranie barwników. Prosto zakończony pędzel może tworzyć niepotrzebne linie, które trudno usunąć.


Pędzelki konturowe powinny być na tyle sztywne, by wykonać precyzyjną linię. Muszą być również elastyczne, by nie „drapały” delikatnej powierzchni masy.

Do takiego wykończenia jak błysk w oku czy na ustach używam żeli i glazerów, do których mam osobny zestaw pędzli. W zależności od składnika, jaki nakładam, wykorzystuję różne pędzle. Trzeba pamiętać, że niektóre produkty, np. mocno nabłyszczające lakiery, potrafią zmienić strukturę włosia. Wobec czego pędzle po każdym użyciu powinny być od razu umyte i wysuszone, aby mogły służyć podczas dalszej pracy.



Czym kierować się przy wyborze pędzli?
Kompletując swój zestaw pędzli, biorę pod uwagę przede wszystkim dwa czynniki: ja­kość włosia oraz kształt zakończenia. Każde charakteryzuje się zupełnie innymi cecha­mi, które są przystosowane do konkretnych technik, takich jak cieniowanie, konturo­wanie czy malowanie. Ze względu na bardzo wysoką jakość moim ulubiony zestawem pędzli jest seria master od Global Sugar Artist Network, dedykowa­na dekoratorom cukierniczym. Ich włosie jest na tyle sztywne, by precyzyjnie po­kryć barwnikiem elementy dekoracji, a przy tym delikatne i elastyczne, co zapobiega uszkodzeniu powierzchni masy cukrowej czy czekoladowej. 

 

Z mistrzowskiego zestawu

 

Pędzel okrągły spiczasty z okrągłą skuwką – służy do konturowania, np. dolnej linii rzęs. Ostra końcówka pędzla zbiera najwięcej barwnika i zostawia ciemniejszą linię, podczas gdy pozostała część pędzla rozciera go równomiernie – tworzy się dzięki temu płynne przejście koloru z jednej strony.

 

Pędzel okrągły z płaską skuwką – jest najlepszy do cieniowania np. sylwetki i wszystkich elementów, w którym cieniowanie rozchodzi się równo na wszystkie strony.

Pędzel płaski z płaską skuwką – przy jego użyciu nakładam bardziej skupione linie. Płaska końcówka sprawia, że malowany kształt ma wyraźnie zaznaczone krawędzie.


Pędzelki konturowe – dzięki nim precyzyjnie maluję cieniutkie linie i wykańczam drobne elementy.

 


FIGURKOWE LOVE –tutoriale Angeliki Chwyć online
Już w czerwcu dostępne będą kursy wideo Angeliki Chwyć z tworzenia figurek od podstaw! Dzięki nim dowiesz się: • jak dobrać masę cukrową i czekoladę, • jak krok po kroku modelo wać figurki, • w jaki sposób i w jakiej kolejności nakładać barwniki pudrowe, • jak za pomocą barwników i odpo wiednich pędzelków nadać głębię oraz podkreślić poszczególne części figurki, • jak zmatowić powierzchnie przed cieniowaniem.

Do kogo adresowane są kursy? • Do osób, które zaczynają przygodę ze sztuką dekorowania. Dzięki kursom będą wiedzieć, jakie produkty wybie rać i jak z nimi pracować. • Do osób, które już zajmują się de koracjami – w materiałach znajdą wiele technicznych porad, co pozwoli im wzbogacić wiedzę na temat modelo wania figurek. W kolejnych edycjach pojawią sie też tematy figurek dla bar dziej zaawansowanych. https://ulastepniak.pl/sklep/kursy/ figurkowelove/

 


 

Kreatywny sugarcrafting z Angeliką Chwyć – w nowym cyklu artykułów Angelika Chwyć, artystka, dekoratorka, właścicielka SugarArt – Artystyczne Dekoracje Cukiernicze https://www.facebook.com/angelika.chwyc , podzieli się z Wami warsztatem tworzenia cukrowo-czekoladowych dekoracji.


Światowej klasy ekspertka zaprezentuje:
- autorskie techniki dekorowania,
- ciekawe eksperymenty z surowcami,
- niezbędne narzędzia i akcesoria, które ułatwiają pracę dekoratorom.

Zobacz numery Mistrza w których były artykuły z tego cyklu | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |




Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji