...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Zdrowsza mleczna czekolada

Większość konsumentów wybiera mleczną czekoladę ze względu na jej słodycz i smak. A jednak to ciemna czekolada jest zdrowszym wyborem. Na szczęście, ostatnio amerykańscy naukowcy odkryli jak wzbogacić mleczną tabliczkę o te same związki, tak by zachować jej smak i uczynić tak zdrową jak ta z większą ilością miazgi kakaowej.

Ciemna czekolada uchodzi za zdrowszą dla organizmu. Jedną z jej zalet jest zawartość związków fenolowych, które mają działanie przeciwutleniające. Amerykańscy naukowcy odkryli, jak wzbogacić o te składniki czekoladę mleczną, zachowując przy tym jej słodszy i aksamitny smak.

Wspomniane związki fenolowe są także odpowiedzialne za charakterystyczny, bardziej wytrawny smak czekolady ciemnej (zwanej też „gorzką”), który nie przez wszystkich jest akceptowany. Okazuje się, że można dodać do czekolady mlecznej ekstrakt ze skórek orzechów ziemnych, który de facto jest odpadem przy produkcji masła orzechowego i słodyczy, zazwyczaj wyrzucanym. Szacuje się, że skórki orzechów zawierają wagowo 15% związków fenolowych. Taki dodatek nie zmienia smaku i kremowej konsystencji mlecznej czekolady, a jednocześnie wzbogaca ją o cenne składniki odżywcze, zwiększając poziom przeciwutleniaczy.

 


Zespół naukowców z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wyekstrahował związki fenolowe ze zmielonych skórek orzechów, a następnie połączył proszek fenolowy z maltodekstryną, by móc dodać go do czekolady. Przetestowano czekolady o różnym stężeniu fenoli, by znaleźć taką, w której gorzkawy smak proszku fenolowego jest niewyczuwalny. Takie rozwiązanie jest „zero waste”, bo pozwala na użycie taniego odpadu produkcyjnego. Badacze zwracają też uwagę, że bardziej prozdrowotna czekolada mleczna jest tańsza od ciemnej czekolady, której cena jest wyższa ze względu na większą zawartość kakao. Tym, którzy wolą smak czekolady mlecznej, będzie można zaoferować taki sam poziom polifenoli jak w czekoladzie ciemnej.

Warto wspomnieć, że istnieją już na rynku patenty dotyczące wykorzystania w produkcji odpadów orzechowych - ich właścicielem jest na przykład Mars Inc. Naukowcy badają ponadto ekstrakcję związków fenolowych, np. z fusów kawy czy odrzuconych przy produkcji liści herbaty. Sprawdzają także, czy polifenole zawarte w skórkach orzechów pozwolą zapobiec psuciu się produktów takich jak, np. masło orzechowe.


źródło: Daily Mail


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji