W Browarach Warszawskich została otwarta piekarnia specjalizująca się w polskim i francuskim pieczywie, tzw. wyrobach viennoiserie. To już drugi lokal rzemieślniczego konceptu piekarniczo-cukierniczego pod marką BAKERY w ramach grupy Enata Bread. Szefem piekarni i wspólnikiem został Michał Paleta.
Piekarnia BAKERY Browary Warszawskie otoczona nowoczesną, ergonomiczną i designerską architekturą jest otwarta z trzech stron, oszklona dużymi taflami szyb od podłogi po sufit. Gości lokalu, którzy mogą obserwować każdy szczegół i etap produkcji, wita neon z hasłem: „Komu się dzisiaj upiecze?”.
Konceptem zarządza Bartłomiej Rychcik, twórca grupy Enata Bread, a szefem piekarni i wspólnikiem został Michał Paleta, absolwent irlandzkiej Killybegs Culinary College specjalizujący się w wyrobach viennoiserie. Sporo z nich znalazło się w menu piekarni - croissanty, pain au chocolat, pain aux raisins, pain aux noix de pécan czy danish z przeróżnymi nadzieniami. BAKERY Browary Warszawskie oferuje też pieczywo, kanapki i wyśmienitą kawę.
Piekarnia zagospodarowała lokal o powierzchni 100 metrów kwadratowych. Oprócz produkcji z nowoczesnym sprzętem – piecami czy dwuramiennymi mieszalnikami imitującymi pracę ludzkich rąk – w lokalu znajdują się różne warianty miejsc dla klientów: do odpoczynku, pracy, spotkań z rodziną, przyjaciółmi, znajomymi czy partnerami biznesowymi.
BAKERY to koncept elitarny, zlokalizowany w miejscach typu premium: centrach biznesowych i zrewitalizowanych obiektach historycznych. Strategia rozwoju konceptu zakłada powstanie maksymalnie kilku punktów w Warszawie i innych dużych aglomeracjach. Pierwszy lokal tej marki powstał rok temu na warszawskim Wilanowie.