...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Sorbet na bazie soku z kakaowca

Grupa Venchi – słynny włoski producent lodów i czekolady – podjęła współpracę z Koa, startupem z Ghany, który pracuje nad pełnym wykorzystaniem owoców kakaowca. Dzięki tej współpracy powstały sorbet na soku z kakaowca, a także dwa inne bazujące na nim produkty – Gelato Shake i Gelato Praline.

Koa to jedna z pierwszych firm, która zaczęła badać możliwości komercyjnego wykorzystania miąższu kakaowca w gastronomii i produkcji spożywczej, głównie cukierniczej. Do tej pory jedynie niewielka część białego miąższu otaczającego ziarna kakaowe była używana do fermentacji. Miąższ nie był też przetwarzany bezpośrednio w krajach uprawiających kakao ze względu na brak odpowiednich technologii i infrastruktury. Koa pokazuje, że miąższ owoców kakaowca i pozyskiwany z niego sok mogą być wartościowymi składnikami, co pozwala pełniej wykorzystać owoce kakaowca w produkcji. Stworzyła innowacyjny proces ich delikatnego przetwarzania, co daje miejsca pracy i dodatkowe źródło dochodu drobnym rolnikom w Ghanie. Firma zamierza do 2030 roku współpracować z 80 000 rolników, aby w zrównoważony sposób przekształcić segment rolnictwa.

 

 

Na początku roku afrykański startup podpisał umowę ze szwajcarskim gigantem Lindt & Sprüngli, powstała wówczas pierwsza gama batonów czekoladowych słodzonych suszonym miąższem z owoców kakaowca. Teraz firma Venchi odkryła potencjał miąższu i soku do stworzenia lodów. Sok z owoców kakaowca dostarczany przez Koa (Koa Pure) jest całkowicie naturalny i słodki, dzięki delikatnej obróbce zachowuje pełny aromat kakao. Ten aromat i smak rozwija się doskonale w niskich temperaturach, stąd sok wydaje się idealny do tworzenia lodów. Grupa Venchi jest dumna ze światowej premiery sorbetu, cieszy się również ze znalezienia partnera działającego bezpośrednio przy plantacjach kakao. Ta kolejna współpraca pokazuje wszechstronność wykorzystania owoców kakao i być może będzie prowadziła do szerszego zastosowania miąższu i soku z owoców kakaowca w przemyśle spożywczym.

źródło >>> KLIK!


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji