Grupa Venchi – słynny włoski producent lodów i czekolady – podjęła współpracę z Koa, startupem z Ghany, który pracuje nad pełnym wykorzystaniem owoców kakaowca. Dzięki tej współpracy powstały sorbet na soku z kakaowca, a także dwa inne bazujące na nim produkty – Gelato Shake i Gelato Praline.
Podobne artykuły
Manufaktura Doti oblewa wszystkoSkok na głęboką czekoladę - jak zostać chocolatieremVEGE NOW - nowa tabliczka z Wawelu dla wegan i… nie tylko!Koa to jedna z pierwszych firm, która zaczęła badać możliwości komercyjnego wykorzystania miąższu kakaowca w gastronomii i produkcji spożywczej, głównie cukierniczej. Do tej pory jedynie niewielka część białego miąższu otaczającego ziarna kakaowe była używana do fermentacji. Miąższ nie był też przetwarzany bezpośrednio w krajach uprawiających kakao ze względu na brak odpowiednich technologii i infrastruktury. Koa pokazuje, że miąższ owoców kakaowca i pozyskiwany z niego sok mogą być wartościowymi składnikami, co pozwala pełniej wykorzystać owoce kakaowca w produkcji. Stworzyła innowacyjny proces ich delikatnego przetwarzania, co daje miejsca pracy i dodatkowe źródło dochodu drobnym rolnikom w Ghanie. Firma zamierza do 2030 roku współpracować z 80 000 rolników, aby w zrównoważony sposób przekształcić segment rolnictwa.
Na początku roku afrykański startup podpisał umowę ze szwajcarskim gigantem Lindt & Sprüngli, powstała wówczas pierwsza gama batonów czekoladowych słodzonych suszonym miąższem z owoców kakaowca. Teraz firma Venchi odkryła potencjał miąższu i soku do stworzenia lodów. Sok z owoców kakaowca dostarczany przez Koa (Koa Pure) jest całkowicie naturalny i słodki, dzięki delikatnej obróbce zachowuje pełny aromat kakao. Ten aromat i smak rozwija się doskonale w niskich temperaturach, stąd sok wydaje się idealny do tworzenia lodów. Grupa Venchi jest dumna ze światowej premiery sorbetu, cieszy się również ze znalezienia partnera działającego bezpośrednio przy plantacjach kakao. Ta kolejna współpraca pokazuje wszechstronność wykorzystania owoców kakao i być może będzie prowadziła do szerszego zastosowania miąższu i soku z owoców kakaowca w przemyśle spożywczym.