...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Gelati – włoski synonim radości

Jaka jest specyfika gelati, co jest ich sekretem i czym różnią się od zwykłych lodów? Czy mają w sobie magiczną moc? Jak produkować i serwować idealne gelati? Na te i wiele więcej pytań odpowiada w swojej książce Jacob Kenedy.

Jacob Kenedy jest szefem kuchni, twórcą londyńskiej restauracji Bocca di Lupo oraz lodziarni Gelupo, w której postanowił sprawdzić, czy magia gelato zadziała na Brytyjczyków tak, jak od wieków działa na Włochów. Nazwa lodziarni jest hołdem dla bolońskiej lodziarni Gelatauro i jej twórcy, Gianniego Figlomeniego, u którego Kenedy zdobywał swoją wiedzę. 

 


Książka „Gelato. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości” została zaprojektowana w niezwykły sposób. Nie ma w niej ani jednego zdjęcia włoskiego deseru. Są za to barwne, przyciągające wzrok grafiki i zachwycające liternictwo. Książka stanowi zbiór 70 receptur na gelati, semifreddo i granity z dodatkiem ciekawych składników owocowych, ziołowych czy alkoholowych takich jak lawenda, persymona, aperol, trawa cytrynowa, różowy pieprz, grappa, szafran czy lukrecja. Nie brakuje tu także przepisów na wypieki – począwszy od domowej roboty rożków do lodów, poprzez słynne włoskie cannoli, brioszki czy profiterolki, które – jak dowodzi autor – stanowią równie doskonałe dodatki do serwowania gelati.

Kenedy’emu jest bliska filozofia „zero waste”, jest zdecydowanym przeciwnikiem marnowania żywności, zaleca zatem optymalne wykorzystywanie składników w produkcji gelati czy techniki ograniczające ich marnowanie, a także znajduje zastosowanie w deserach dla resztek wypieków takich jak klasyczna panettone czy angielski pudding bożonarodzeniowy. W swoich lodowych kompozycjach nawiązuje też do znanych włoskich i brytyjskich smaków, takich jak kanapka z masłem orzechowym i dżemem, piemoncki pudding bonet, krem custard, tiramisu. Pokazuje, jak wykonać z użyciem gelati inne desery: lodowe kanapki, trufle, ciasta lodowe. Zdradza też przepis dziadka na idealny sos czekoladowy. Uczy podstawowych zasad łączenia ze sobą lodowych smaków.


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji