Od 7. czerwca 2021 desery jednego z najlepszych cukierników świata, Francoisa Perreta, są dostępne już nie tylko dla gości paryskiego hotelu Ritz. Swoje podwoje przy 38 Rue Cambon otworzył słodki butik Ritz Paris Le Comptoir. To już nie sezonowy pop-up, a stała cukiernia z możliwością zakupów na wynos.
Podobne artykuły
Śmiałe marzenia, działanie z rozmachemMonoporcja jajo – chałwa/ rokitnikOsłodzić czas pandemiiW menu cukierni znalazły się się doskonałe desery, wypieki i ciasta Perreta – magdalenki (w siedmiu różnych smakach, w pięknych pudełkach z wizerunkami Auguste’a Escoffiera czy Césara Ritza), rum baba, pains au chocolat, croissanty o wymyślonym na nowo podłużnym kształcie, eklery, serniki i owocowe sezonowe tarty. Są też słodkie napoje - „cake shakes” - nawiązujące smakiem do trzech słynnych deserowych receptur cukiernika: l’entremets madeleine, la barquette caramel i marble cake. Na miejscu można spróbować słodkości czy zjeść lunch, ale sprzedaż jest prowadzona głównie na wynos i w modelu click and collect. Perret przyznaje, że do otwarcia cukierni w formacie takeaway zainspirowała go jeszcze przed pandemią emitowana na Netfliksie seria „The Chef in a Truck” - sam w 2019 roku wziął udział w jednym z odcinków, udając się podczas kręcenia zdjęć w dwutygodniową podróż foodtruckiem po Kalifornii, gdzie miał szansę poznać kulturę street foodu. Marzył o połączeniu prostoty, doskonałości i dostępności, o tym, by jego słodkościami każdy mógł rozkoszować się w domu, w pracy czy na spacerze po Paryżu, jedząc go po prostu rękami, a nie łyżką.
Ritz Paris Le Comptoir to jasne, biało-beżowe, przestronne wnętrze nawiązujące do stylu i prestiżu hotelu Ritz. Oświetlenie sufitowe układa się w kształt magdalenki i składa się z 60 dużych elementów z dmuchanego kryształu. Bursztynowa kolorystyka tego oświetlenia nawiązuje do miodu kasztanowego uwielbianego przez szefa kuchni.
Ritz planuje w przyszłości przekształcić Le Comptoir w międzynarodową markę z lokalizacjami np. na lotniskach czy w domach towarowych na całym świecie.
Więcej infomarcji >>> KLIK!
Zdjęcia >>> KLIK!