Coraz więcej cukierni decyduje się na produkcję własnej linii kremów do chleba. Kremy zyskują na popularności nie tylko ze względu na ciekawe smaki, ale głównie lepszy skład, niż podobne produkty ze supermarketów. Nawet w kremie popularnej Milki zamiast oleju palmowego pojawił się olej słonecznikowy.
Podobne artykuły
Very pyszne cookie!Bułeczka dobrze obwarzona, czyli jak powstają bajgleSmak, radość, pasja i biznes. Dojrzałe WINO z nowościamiNa rynku pojawił się krem „Milka” z olejem słonecznikowym. Zazwyczaj tego typu kremy mają w swoim składzie nie cieszący się dobra sławą olej palmowy lub mix olei: rzepakowy, palmowy, słonecznikowy. Tu producent postawił całkowicie na olej słonecznikowy. Niestety zawartość orzechów jest minimalna. Jedynie 5%. Nawet jeśli olej palmowy został zastąpiony olejem słonecznikowym to nadal jest to krem z dużą ilością cukru (57 gram na 100 g produktu). Lepiej także szukać kremów z zadowalającą zawartością orzechów i z mniejszą ilością cukru.
„Cremella” - dobry przykład lepszego kremu
Na przeciw tym zdrowszym oczekiwaniom konsumentów wyszła firma z Opola „Karpiński Prawdziwe Lody”. Tak, ten ceniony w pewnych regionach Polski producent lodów wypuścił na rynek masła orzechowe i wysokogatunkowe kremy do smarowania. W sprzedaży jest linia 8 smaków kremów, past i maseł orzechowych w tym między innymi krem pistacjowy i orzechowo – kakaowy. O ile znalezienie dziś masła orzechowego o dobrym składzie nie jest trudne (wiele firm rezygnuje z jakichkolwiek dodatków: cukru, soli, olejów), o tyle kupić krem do smarowania orzechowy bądź czekoladowy, którego skład nie budzi zastrzeżeń, wymaga wysiłku. Kremy „Cremella” taki dobry skład właśnie mają.
Przede wszystkim uwagę zwraca spora zawartość orzechów laskowych (34%) w kremie orzechowo – kakaowym. W popularnej „Nutelli” jest ich tylko 13%. Krem „Cremella” przygotowuje się na bazie oleju słonecznikowego, a zawartość cukru w 100 g to ok. 41 g, czyli zdecydowanie mniej o około trzy łyżeczki niż w standardowych kremach.
Krem o smaku pistacjowym z serii „Cremella” zawiera aż 50% prażonych pistacji i 35 gram cukru na 100 g produktu.
Z pewnością wyżej opisane kremy są dobrą alternatywną dla kremów ze zdecydowanie gorszym składzie.