1. stycznia 1951 roku nastąpiło administracyjne połączenie miast Bielska i Białej, zatem w tym roku przypada 70. rocznica tego wydarzenia. Zrodził się niebanalny pomysł na jej uczczenie - stworzenie i wypromowanie ciastka, które będzie wizytówką miasta. Tak powstała KaramBBa.
Pomysł na Ciastko BB powstał w czasie planowania obchodów jubileuszu, propozycja wyszła od Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych. Najpierw odbył się szkolny, a później miejski konkurs, w którym jednym z jurorów był mistrz cukiernictwa Paweł Mieszała. Założenie było takie, by stworzyć zarówno recepturę, jak i nazwę kojarzące się z dwoma miastami. Konkursowe ciastka i rozmowy na temat tożsamości miasta stały się inspiracją do stworzenia receptury przez cukiernika.
Historię połączenia dwóch miast obrazują dwie bezy. Są przełożone kremem na bazie śmietanki i ajerkoniaku produkowanego w Bielsku-Białej oraz konfiturą z czarnego bzu. Ta czerń ukryta w kremie oraz nazwa ciastka - KaramBBa - nawiązują do Don Pedra, kultowego szpiega z Krainy Deszczowców, bohatera “Porwania Baltazara Gąbki” (animacji powstałej w bielskim Studiu Filmów Rysunkowych).
Przepis na ciastko został przekazany do Urzędu Miejskiego. Receptura będzie jawna, a bielscy cukiernicy i restauratorzy (zwłaszcza ci, którzy brali udział w konkursie) w pierwszej kolejności będą mogli z niej skorzystać. Produkt jednak będzie musiał uzyskać certyfikat bielskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych - certyfikaty będą wydawane na rok i co roku odnawiane.
Premiera ciastka odbyła się 19 sierpnia w Willi Sixta.
fot. P. Sowa, Wydział Prasowy UMBB
źródło >>> KLIK!