...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Najmodniejsza hybryda sezonu – cruffin

Po nieśmiałym debiucie kilka lat temu cruffin został stałym bywalcem cukierniczych witryn. Nic dziwnego – jest połączeniem dwóch ulubionych słodkich przekąsek konsumentów na całym świecie.

Filiżanka kawy na kawiarnianym stoliku i koszyczek z pieczywem, w którym króluje croissant, stanowią dla wielu symbol francuskiego stylu życia, sławnej „joie de vivre” – umiejętności czerpania radości z drobnych przyjemności. To obrazek typowy dla kultury francuskiej, ale nie tylko Francuzi kochają celebrację posiłków. Wspomniane croissanty nie występuję jedynie w klasycznej formie, są też nadziewane, polewane kolorową kuwerturą bądź posypywane płatkami z migdałów.

Stają się również przedmiotem kulinarnych eksperymentów! A jakże! Do takich cukierniczych innowacji można zaliczyć pojawienie się na rynku cruffinów. To wypieki z ciasta półfrancuskiego pieczone w formach na muffiny.

 

Stanowią połączenie kultury anglosaskiej i francuskiej. Ze wspomnianych muffinkowych form otrzymujemy przerośniętą babeczkę o nieregularnych kształtach, z delikatnie chrupiącym wierzchem. Środek często wypełniany jest kremami: słodkimi, ale też wytrawnymi.


Mr Holmes Bakehouse - słynna pionierska piekarnia, którą w 2014 roku w San Francisco założył Aaron Caddel, stała się swego rodzaju influencerem promującym cruffiny w Stanach Zjednoczonych, a potem na całym świecie. Swego czasu biła takie rekordy popularności, że kolejki ustawiały się do drzwi jeszcze przed otwarciem lokalu, a na klienta przypadał określony limit cruffinów, które stały się hitem Instagrama. W samym Los Angeles powstało aż 18 lokalizacji franczyzowych


Z Melbourne do San Francisco
Na pomysł tego wypieku, jak informują źródła internetowe, wpadła australijska cukierniczka, właścicielka cukierni o nazwie La lune croissanterie – Kate Reid. To ona cruffina wymyśliła, ale drogę do kulinarnej sławy utorował mu inny australijski cukiernik Ry Stephen. Dzięki niemu cruffin stał się popularny najpierw w San Francisco w USA, a potem także w innych krajach.
Ry Stephan nie był sam. Razem z młodym przedsiębiorcą Aaronem Caddelem prowadził założoną w 2014 roku cukiernię Mr. Holmes Bakehouse, która niestety niedawno ogłosiła upadłość. To w niej flagowym produktem był cruffin. Sprzedawany w wersjach słodkich i wytrawnych. Dziś Ry Stephen mieszka w Nowym Jorku, gdzie otworzył własną kafejkę Supermoon Bakehouse, a Aaron Caddel, któremu kiedyś udana operacja usunięcia guza mózgu dodała odwagi do działania i podejmowania biznesowych decyzji, wycofał się z prób ratowania Mr. Holmes Bakehouse.




Masło, mąka, wałkownica, czyli jak to się robi

Ekspert – Konrad Tota, Galeria Tortów Artystycznych
Słowo cruffin być może brzmi niepozornie, ale jego produkcja wcale nie jest prosta. To wieloetapowa, pracochłonna procedura, która wymaga specjalistycznego sprzętu. Istnieje wiele zmiennych, które mają wpływ na finalny kształt. Są to nie tylko surowce, ale też czas poświęcony na poszczególne etapy produkcji oraz temperatura pracowni. Jeśli chcemy wprowadzić cruffiny na stałe do oferty, warto zainwestować w wałkownicę, która przyspieszy proces produkcji, ale też wyrobi ciasto dokładniej niż ludzkie ręce przy tak dużej ilości. Mianowicie – zalaminuje ciasto drożdżowe masłem, dzięki czemu zyskamy ciasto półfrancuskie,. które stanowi podstawę cruffina. Musimy użyć mąki o odpowiedniej ilości białka, sile, ważny jest też czas wyrabiania. Ważne jest to, z jakiej pszenicy zrobiona jest mąka, gdyż ma to wpływ na pracę z ciastem i jego wyrastanie. zachowanie podczas chłodzenia. Wielkiego sekretu tu nie ma, ważne by wykonać każdy krok rzetelnie.
Nie da się do tej produkcji podejść z biegu, trzeba być odpowiednio przygotowanym i przeszkolonym. My sami długo pracowaliśmy nad logistyką pracy, tak by dostosować przygotowanie wszystkich elementów do organizacji pracy w firmie. Trzeba wziąć pod uwagę mnóstwo detali. Choć wyroby z ciasta francuskiego mamy w naszej ofercie od kilku lat, cruffiny zagościły w witrynie dopiero w tym roku, jako poszerzenie asortymentu. Co chwilę zmieniają się opcje smakowe, obecnie mamy w witrynie, m.in. cruffiny z rabarbarem oraz lemon curdem i bezą.




To jest życie!
Jeden z napisów pod postem na Instagramie prezentującym wypieki istniejącej jeszcze wtedy cukierni Mr. Holmes Bakehouse brzmiał następująco: „It’s not easy writing captions about carbs, but it’s a living” (Nie jest łatwo dodawać napisy o węglowodanach, jednak to jest po prostu życie). Zdecydowanie tak! To życie nie tylko w sensie dostarczania energii, ale także w sensie przenośnym. Croissanty, cruffiny, babeczki, tarty to małe przyjemności dnia codziennego, które stanowią o jego smaku. Także na rynku polskim można w niektórych miejscach kupić tę wypełnioną różnym nadzieniem muffinkę z ciasta na croissanty.

Jedną z propozycji Lune Croissanterie jest cruffin 
z kremem z marakui i kokosu z bezą na wierzchu


Jak różne są to nadzienia i jak bardzo cukiernicy wychodzą naprzeciw gustom klientów, możemy przekonać się, oglądając niektóre oferty. Cruffin pojawił się w cukierniczych witrynach kilka lat temu, ale na popularności zyskuje od niedawna. Na stałe zagościł w ofertach znanych cukierni, jak krakowska Galeria Tortów Artystycznych, Maison A.S. czy Cukiernia Czekoladowy. Cruffin jest częstym bywalcem nie tylko cukierni, ale i rzemieślniczych piekarni, np. HIVE. Mnie osobiście zaskoczył cruffin wypełniony pastą z tradycyjnej sałatki… warzywnej. Na Instagramie można znaleźć wiele wariacji na jego temat – hashtag cruffin zgromadził ponad 75 tys. zdjęć tego wypieku!

 


Cruffin w wersji wytrawnej? Proszę bardzo! W australijskiej piekarni serwowany jest m.in. z awokada, kozim serem, kolendrą i koprem włoskim


Pollen Bakery to jedno z ciekawszych miejsc w mediach społecznościowych popularyzujących cruffiny, a właściwie to piekarnia usytuowana w Manchesterze (Anglia). Założona w 2016 roku przez byłych bankierów Chrisa Kelly'ego i Hannah Calvert, szybko stała się miejscem kultowym, tu również klienci musieli stać w długich kolejkach właśnie po firmowego cruffina



Kremowy zawrót głowy!
Przyznaję, że rodzaje kremów, które widnieją w opisach cruffinów na profilu instagramowym wspomnianej krakowskiej kawiarni, potrafią oszołomić. Są wśród nich kremy cytrynowe, z kwaśnej śmietany, kremy brulée, krem namelaka (to lekki krem z białej czekolady, z dodatkiem m.in. mleka i śmietany), jogurtowe, z ciemnej czekolady, krem chantilly. Pokruszona lub lekko przypieczona beza to ostatni element, który wieńczy przygotowanie cruffina.

Przeglądając Instagram, można śmiało powiedzieć, że wariacjom na temat cruffina nie ma końca. Można kombinować z kształtem (który zależy od tego, jak zawijamy ciasto), wypełnieniem (różnego rodzaju kremy lub konfitury), na toppingu kończąc (np. beza).

 

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji