Z troski o edukację i świadomość młodego pokolenia powstała Akademia Młodego Pszczelarza, której podsumowaniem był piknik, któremu z kolei towarzyszył konkurs kulinarny. I edycja okazała się wielkim sukcesem i z pewnością stanowi początek dalszego rozwoju projektu.
Zadajmy sobie pytanie, czy właściwości miodu są wszystkim dobrze znane. Myślę, że choć każdy z nas chciałby się cieszyć jak najlepszym zdrowiem i mieć dużo sił, energii, do realizacji stawianych sobie celów, to o miodzie wie niewiele. Aby to zmienić, Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji w Chmielnie zorganizował Akademię Młodego Pszczelarza.
Zarówno miejsce, w którym odbywały się zajęcia, jak i Wygoda Łączyńska, w której odbył się wieńczący projekt piknik, są częścią jednej z najczystszych okolic kraju. Kaszuby mają do siebie to, że poza kilku ośrodkami miejskimi, generalnie pozbawione są dużego przemysłu, który mógłby być źródłem zanieczyszczeń. W efekcie trzeba powiedzieć, że kaszubskie miody należą do jednych z najczystszych w kraju.
Akcja edukacyjna zorganizowana z myślą o młodych ludziach, którzy mają wystarczająco dużo energii by nie tylko poznać życie pszczół, ale również dowiedzieć się wszystkiego, co należy o opiece nad pszczołami, a także samego budowania uli, nie miała w planie szczególnego podsumowania, ale okazało się, że ilość osób, które wzięły udział w kursie, zasługuje na coś szczególnego.
Tak zrodził się pomysł Pikniku pszczelarskiego, którego elementem jest konkurs kulinarny, który z założenia ma stać się trwałym elementem krajobrazu kulturowego gminy.
W pierwszej edycji, na konkursowym stole znalazło się aż kilkanaście talerzy z daniami, w których kompozycji użyto miodu. Uwagę komisji konkursowej zwróciły szczególnie miodowe ciasteczka zrobione na wzór kruchych bakaliowych ciasteczek. Mimo, że autorka wypieku, Edyta Ekman to młoda kilkunastoletnia dziewczyna, ciasteczka zostały zrobione z wyraźną wyczuwalną pewnością proporcji, która sprowadza się do tego, że ciasto ma oczywiście miodowy aromat, chrupkość pokruszonych bakalii i jednocześnie nie lepi się niczym mordoklejka. Ze względu na to, że ciasteczka mają formę herbatnikową, nie jest najistotniejszym ich wygląd, który ma znaczenie przy konkurujących z nimi tortach. Prosta forma nie jest ważna, ważniejsza niż walory smakowe i strukturalne.
Z zaciekawieniem obserwować będziemy rozwój projektu. Z pewnością nie zabraknie naszego przedstawiciela na kolejnej edycji imprezy.
Wyniki konkursu kulinarnego
Wypieki:
1. miejsce – Eliza Ekman
2. miejsce – Stowarzyszenie „Kaszubianki”
3. miejsce – Teresa SitterlecNapoje
Napoje:
3. miejsce - Sławomir WiśniewskiInne:
Inne
1. miejsce i 2. miejsce – Beata Kulaszewicz
Autor: Rafał Nowakowski