...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Menu bez glutenu

Rośnie zapotrzebowanie na restauracje, kawiarnie oraz piekarnie przyjazne osobom na diecie bezglutenowej. W tym celu Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej prowadzi ogólnopolski program informacyjno-edukacyjny MENU BEZ GLUTENU.

Osoby na diecie bezglutenowej stanowią coraz liczniejszą grupą świadomych konsumentów. Około 1,5 mln Polaków cierpi na alergie pokarmowe. Część tych osób, ze względu na alergię na pszenicę lub inne zboża, przechodzi na dietę bezglutenową. Szacuje się, że 380 tysięcy osób w Polsce cierpi na trwałą nietolerancję glutenu – celiakię (1% społeczeństwa). Osoby te do końca życia muszą stosować ścisłą dietę bezglutenową. Często cała rodzina, ze względu na wygodę i bezpieczeństwo chorego, odżywia się bezglutenowo. Ponadto jest wiele osób stosujących dietę bezglutenową z innych niż alergia i celiakia powodów (autyzm, nadwrażliwość na gluten, przejściowa nietolerancja glutenu spowodowana np. antybiotykoterapią, rekonwalescencją po zakażeniach układu pokarmowego itp).

Jak jest w Europie?

Żywienie poza domem to jedna z bardziej problematycznych kwestii w diecie bezglutenowej. W krajach zachodnich sytuacja osób na diecie bezglutenowej jest jednak o wiele lepsza niż w Polsce. We Włoszech około 3000 barów, pizzerii, restauracji i kawiarni posiada certyfikat tamtejszego stowarzyszenia osób z celiakią (AIC) i jest oznakowanych specjalnym logo. W każdym z tych miejsc wszyscy pracownicy wiedzą czym jest gluten, dlaczego jest niebezpieczny dla części osób i na czym polega dieta bezglutenowa. Chcielibyśmy, aby tak samo było w Polsce!  

Program MENU BEZ GLUTENU

Niewielkim kosztem można zmienić swoją restaurację czy kawiarnię w miejsce przyjazne osobom bezglutenowym – wystarczy zaoferować im możliwość zjedzenia bezpiecznego posiłku oraz przeszkolić personel (szkolenie przeprowadza uprawniony przedstawiciel Stowarzyszenia). Dzięki temu można do swojego lokalu przyciągnąć nową, wierną grupę klientów, którzy przyjdą ze swoimi znajomymi i rodziną. Stowarzyszenie reklamuje restauracje i kawiarnie, od niedawna również pierwszą piekarnio-cukiernię Margita w Warszawie) biorące udział w programie MENU BEZ GLUTENU zarówno wśród Polaków, jak i gości z zagranicy, którzy planując podróż do Polski pytają nas o to, gdzie mogą bezpiecznie zjeść.

Program ma na celu stworzenie bazy restauracji, kawiarni, a nawet piekarni, która ułatwi konsumentom będącym na specjalnej diecie wybór miejsc, w których bezpiecznie można zjeść bezglutenowy posiłek. Ma również zachęcić właścicieli takich lokali do oferowania bezglutenowym konsumentom bezpiecznego dla niech menu.

 

Program „MENU BEZ GLUTENU” jest otwarty dla wszystkich restauracji, hoteli, kawiarni, cukierni i firm cateringowych, działających na polskim rynku, które spełniają kryteria kwalifikacyjne.

- Zgłoś chęć przystąpienia do programu – skontaktuj się z Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

- Na podstawie instrukcji dotyczących sposobu przygotowywania bezglutenowych posiłków, zasad diety bezglutenowej, listy bezpiecznych i zabronionych produktów oceń swoje menu i spróbuj wybrać lub skomponuj nowe dania bezpieczne dla osoby na diecie bezglutenowej. W razie jakichkolwiek pytań czy wątpliwości dotyczących diety lub produktów Stowarzyszenie służy pomocą i radą.

- Uprawniony przedstawiciel Stowarzyszenia odwiedzi Twoją restaurację/kawiarnię, aby ocenić zgodność przygotowań z przedstawionymi kryteriami oraz przeprowadzi szkolenie personelu.

- Restauracji/kawiarni zostanie przyznany stosowny certyfikat oraz prawo do używania logo „MENU BEZ GLUTENU”, a także symbolu przekreślonego kłosa do umieszczenia w karcie dań. Restauracja/kawiarnia zostanie także dopisana do listy miejsc bezpiecznych dla osób bezglutenowych i polecanych im przez Stowarzyszenie (www.menubezglutenu.pl).

- Stowarzyszenie będzie  w stałym kontakcie z restauracją. W razie wątpliwości służymy pomocą i odpowiadamy na wszelkie pytania.


WAŻNE – pamiętaj, że dieta bezglutenowa jest lekiem, a gluten jest niebezpieczny dla osób chorych. Przystępując do programu MENU BEZ GLUTENU zobowiązujesz się zawsze przestrzegać ściśle reguł przygotowywania bezglutenowych posiłków.

LOGO „MENU BEZ GLUTENU”   

W ramach programu „MENU BEZ GLUTENU” restauracja lub kawiarnia otrzymuje czytelny i rozpoznawalny przez bezglutenowych konsumentów znak. Logo programu umieszczone w widocznym miejscu na froncie restauracji oznacza, że jej obsługa zna „problem glutenu”, jest przeszkolona i przestrzega wymaganych standardów obsługi gości na diecie bezglutenowej. Konsument wie, że w tym miejscu może bez obawy spożywać bezpieczne dla siebie posiłki.

Kontakt:

Grażyna Konińska g.koninska@celiakia.pl  tel.: 602 258 466
Paulina Sabak p.sabak@celiakia.pl  tel.: 513 666 035
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej                  
skr.poczt.  22  02-796 Warszawa 138
www.celiakia.pl

 

***

Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej - to największa ogólnopolska organizacja pożytku publicznego zrzeszającą osoby z celiakią całej Polski i działającą aktywnie na ich rzecz. Misją stowarzyszenia jest upowszechnianie wiedzy na temat choroby i diety bezglutenowej, tak aby Polska stała się krajem przyjaznym osobom bezglutenowym i aby ich życie stało się łatwiejsze. Więcej o naszej działalności można przeczytać na stronie Stowarzyszenia: www.celiakia.pl.   

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji