...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Wielka Brytania: kwas foliowy w mące

Brytyjski rząd ogłosił, że zwykła mąka będzie wzbogacana w kwas foliowy. Departament ds. Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich (Defra) we współpracy z innymi instytucjami, m.in. z Departamentem Zdrowia i Opieki Społecznej przeprowadza obecnie przegląd przepisów dotyczących chleba i mąki.

Wdrożenie brytyjskiej regulacji w sprawie obowiązkowego wzbogacania mąki kwasem foliowym zostanie uwzględnione w tym przeglądzie.

Nowa regulacja nie będzie obejmować mąki pełnoziarnistej (która naturalnie zawiera więcej kwasu foliowego) i produktów bezglutenowych, które już są w dużej mierze wzbogacane w kwas foliowy. Według rządu żywność produkowana z mąki wzbogaconej w kwas foliowy będzie aktywnie pomagać w uniknięciu około 200 wad cewy nerwowej u noworodków rocznie. Szacuje się, że ta decyzja dotycząca zdrowia publicznego nie będzie wymagała wielkich nakładów finansowych. Na pewno będzie trzeba uwzględnić nowy składnik na etykietach produktów zawierających mąkę.


W związku z tą decyzją Wielka Brytania dołączy do 80 krajów, w tym Australii, Nowej Zelandii i Kanady, które dodają kwas foliowy do podstawowych produktów spożywczych w celu zwalczania wad cewy nerwowej. Premier Boris Johnson ocenia, że nowa regulacja będzie dość prostą metodą zapobiegania chorobom kręgosłupa u niemowląt, a także pozytywnie wpłynie na zdrowie dorosłych Brytyjczyków.

źródło: Bakery Info


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji