Brytyjski rząd ogłosił, że zwykła mąka będzie wzbogacana w kwas foliowy. Departament ds. Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich (Defra) we współpracy z innymi instytucjami, m.in. z Departamentem Zdrowia i Opieki Społecznej przeprowadza obecnie przegląd przepisów dotyczących chleba i mąki.
Podobne artykuły
„Podkręcanie” jakości mąki to naciąganie konsumentów?Listopadowy Mistrz Branży - dla głodnych wiedzy i inspiracjiNowe spojrzenie na chlebWdrożenie brytyjskiej regulacji w sprawie obowiązkowego wzbogacania mąki kwasem foliowym zostanie uwzględnione w tym przeglądzie.
Nowa regulacja nie będzie obejmować mąki pełnoziarnistej (która naturalnie zawiera więcej kwasu foliowego) i produktów bezglutenowych, które już są w dużej mierze wzbogacane w kwas foliowy. Według rządu żywność produkowana z mąki wzbogaconej w kwas foliowy będzie aktywnie pomagać w uniknięciu około 200 wad cewy nerwowej u noworodków rocznie. Szacuje się, że ta decyzja dotycząca zdrowia publicznego nie będzie wymagała wielkich nakładów finansowych. Na pewno będzie trzeba uwzględnić nowy składnik na etykietach produktów zawierających mąkę.
W związku z tą decyzją Wielka Brytania dołączy do 80 krajów, w tym Australii, Nowej Zelandii i Kanady, które dodają kwas foliowy do podstawowych produktów spożywczych w celu zwalczania wad cewy nerwowej. Premier Boris Johnson ocenia, że nowa regulacja będzie dość prostą metodą zapobiegania chorobom kręgosłupa u niemowląt, a także pozytywnie wpłynie na zdrowie dorosłych Brytyjczyków.