...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych

24. marca obchodzimy w Europie święto lodów kraftowych.

Lody to deser, który swoimi początkami sięga do starożytnych  Chin. Już 5 tysięcy lat temu serwowano owoce ze śniegiem, które były prototypem dzisiejszych lodów. W starożytnym Rzymie i Grecji był to rzadki deser. Kolebką lodów uznaje się Sycylię. Tam zwyczaj jedzenia sorbetów został przywieziony przez ludność arabską. Sycylia leżąc koło wulkany Etny miała możliwość korzystania z lodu, który gromadził się w tamtejszych grotach i dzięki jego umiejętnemu przechowywaniu (specjalny materiał z filcu zapobiegający roztopieniu lodu i zbijaniu się w jedną bryłę) służył do mrożenia owoców. W ten sposób powstały lody sorbetowe, czyli na bazie owoców. Z czasem mrożeniu poddawano krem waniliowo – jajeczny, który można uznać za lody waniliowe. Odkrycie faktu, że krem obłożony lodem, posypanym dodatkowo solą obniża temperaturę kremu aż do jego zamrożenia spowodował, że tak właśnie zaczęto przygotowywać deser zwany lodami. 

 

 


Poza Sycylią, regionem, który także można uznać za kolebkę lodów była Toskania. Tam na dworze Medyceuszy zorganizowano konkurs na najoryginalniejszą potrawę. Wygrał go cukiernik  Cosimo Ruggieri, który przygotował lodowy deser.  Jego smak tak przypadł do gustu arystokracji, że Ruggieri został nadwornym kucharzem Katarzyny Medycejskiej. 

Technika produkcji lodów z Włoch trafiła do Paryża. Sycylijski cukiernik Francesco Procopio dei Coltelli (1651 – 1727) otworzył w Paryżu lodziarnię „Le Procope” w Dzielnicy Łacińskiej w 1686 roku, gdzie sprzedawał lodowe sorbety. Z czasem produkcji lodów pomógł rozwijający się przemysł. Pierwszą frezerkę wynalazła i opatentowała w 1843 roku Amerykanka Nancy Maria Donaldson - Johnson z Filadelfii. Niezwykle  ważnym dla lodów sprzętem była chłodziarka. Tę z kolei wynalazł w 1870 roku Carl Linde. Bardzo praktycznym wynalazkiem kulinarnym okazał się  pomysł wypiekania wafelków do lodów. Wafelek wymyślił i także opatentował Italo Pietro Marchioni (patent 1903 rok). Lody stawały się więc deserem popularnym, ogólnodostępnym, a wynalezienie maszyny do lodów przez Włochów : Poerio i Bruto Carpigiani w 1945 roku przypieczętowało sukces tego przysmaku. Niedaleko Bolonii, w Anzola dell' Emilia  powstało pierwsze na świecie muzeum lodów, które nosi nazwę na cześć wspomnianych braci: Carpigiani Gelato Museum. 

Czym są lody rzemieślnicze, zwłaszcza, że ten przymiotnik pojawia się ostatnio często na szyldach lodziarni? To lody przygotowane przez rzemieślnika, na drobną skalę, w odróżnieniu od lodów przemysłowych. Są produkowane na bieżąco ze świeżych składników, bez ulepszaczy. Dopuszczalne są co najwyżej roślinne stabilizatory. Rzemieślnicy produkujący uczciwie swoje lody nie stosują gotowych mieszanek, ale sami tworzą lody na bazie mleka, śmietanki, napoi roślinnych, cukru, nieraz jajek plus owoce, czekolada, orzechy. W zależności od smaku. I tak przygotowane lody mamy prawo nazwać lodami rzemieślniczymi.

Wszystkim cukiernikom, produkującym lody rzemieślnicze „Mistrz Branży” składa najserdeczniejsze życzenia. Wielu pomysłów jeśli chodzi o smaki, nieustannej potrzeby rozwoju i chęci czuwania nad wysoką jakością przygotowywanego przez nich deseru. 


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji