...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

“Optymalizacja przyjemności” w jedzeniu czekolady

Holenderscy naukowcy - fizycy i badacze żywności - udowadniają, że kształt czekolady ma znaczenie w doznawaniu przyjemności z jej jedzenia. I że można tę przyjemność przenieść na wyższy poziom przy użyciu określonych metod. Wyniki badań zostały niedawno opublikowane w czasopiśmie “Soft Matter Journal”.

Badania polegały na drukowaniu czekolady o nietypowym kształcie i strukturze na drukarce 3D. Podstawą było założenie, że na przyjemność z jedzenia wpływają cechy sensoryczne - takie jak odczucie w ustach czy np. dźwięk, jaki powstaje przy gryzieniu. Naukowcy z Uniwersystetu w Amsterdamie, Uniwersystetu w Delft i Unilever starali się udowodnić, że tę przyjemność da się w określony sposób zaprojektować. Służą temu metamateriały (które nie istnieją w naturze i są od początku do końca stworzone w laboratorium) i dobrze dobrany model matematyczny.

 


Właściwości jadalnych metamateriałów zależą głównie od ich struktury, nie od składu. W przypadku czekolady naukowcy pracowali głównie nad pewnymi właściwościami pękania, by uczucie w ustach było jeszcze przyjemniejsze. Badali np. właściwości pękania w zależności od kierunków gryzienia. Próbowali zaprojektować optymalną ilość pęknieć w materiale, wypróbowując różne struktury i kształty. Prototypowanie było przeprowadzane na drukarkach 3D, przeprowadzano też testy sensoryczne na małych grupach osób. Badania pokazały, że np. spiralne kształty czekoladek mają przyjemne właściwości. 

Metamateriały techniczne i badania nad strukturami pękania miały do tej pory głównie zastosowania inżynieryjne; nie badano ich zastosowań w dziedzinie produktów spożywczych. 


Naukowcy twierdzą, że te badania otwierają drogę do projektowania żywności sprawiającej jeszcze większą przyjemność w jedzeniu, do optymalizowania interakcji między ludźmi a materią. Według nich używanie w branży spożywczej metamateriałów mechanicznych może mieć realny wpływ na poprawianie ogólnych doznań smakowych.



Czytaj więcej na ten temat w wywiadzie z Thibaultem Baesem >>> KLIK!


 

ESS

źródło >>> KLIK!

 

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji