...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Bagietka na Liście Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO!

Po pięciu latach starań Francuzi doczekali się uznania bagietki za ważną część ich historii kulinarnej. Wysiłki tamtejszych piekarzy i samego prezydenta Emmanula Macron wreszcie przyniosły rezultat.

Wszystkie światowe serwisy obiegła wiadomość, że 30 listopada br. bagietkę wpisano na Listę  Niematerialnego Dziedzictwa  Ludzkości, tym samym oddając hołd nie tylko walorom smakowym  tego wypieku i umiejętnościom piekarzy, ale także cechom, jakie rozwija jedzenie tych długich, bardzo poręcznych bułeczek. Chodzi mianowicie o umiejętność dzielenia się, bycia razem, nawiązywania więzi międzyludzkich. – To jest uznanie dla społeczności rzemieślniczych piekarzy i cukierników. Bagietka to mąka, woda, sól, drożdże i umiejętności – powiedział m.in. przewodniczący Narodowej Konfederacji Francuskiego Piekarnictwa i Cukiernictwa – Dominique Anract. Bagietka to Francja – takie zdanie możemy usłyszeć w newsach, które opisują fakt jej nobilitowania. I rzeczywiście jest ona produktem bardzo charakterystycznym i popularnym. Jak podaje francuski portal boulangerie-bakery.com, cytując wspomnianego Dominique’a Anracta, każdego dnia 12 milionów Francuzów zmierza do piekarni po bagietkę, której wypieka się we Francji ponad 6 miliardów sztuk w ciągu roku!

 

zdjęcie: Freepik.com


Wpis na listę UNESCO pozwoli na docenienie pracy piekarzy – rzemieślników, na przekazywanie umiejętności piekarskich z pokolenia na pokolenie oraz uwrażliwienie na to, jaką pracę trzeba włożyć, by upiec prawdziwą, dobrą bagietkę. Francuzi zamierzają w przyszłości ustanowić Dzień Bagietki Rzemieślniczej i nadal promować konkurs na Najlepszą Bagietkę tak zwaną tradition oraz stworzyć Konserwatorium Bagietki, gdzie fachowcy uczyliby wypieku tego specjału i gdzie odbywałyby się wykłady uwzględniające kontekst kulturowy związany z tą bułeczką.

K.Sz.


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji