Japonia wygrywa 18. edycję Pastry World Cup 2023. Francja i Włochy również na podium.
W sobotę 21 stycznia 2023 r. podczas targów Sirha Lyon poznaliśmy laureatów prestiżowych mistrzostw Pastry World Cup (Coupe du Monde de la Pâtisserie). Najwyższe noty jury otrzymała drużyna Japonii, reprezentowana przez Moe Takahashi, Naritoshi Suzuka, Yusaku Shibata. Przez 10 godzin 17 zespołów, z których każdy składał się z specjalisty od czekolady, pracy z cukrem i mistrzem produkcji lodów, stworzyło 42 degustacyjne desery i 3 prace artystyczne w tematyce zmian klimatu.
Pierre Hermé, przewodniczący konkursu, Cédric Grolet, honorowy przewodniczący tej edycji, a także całe Jury, byli zachwyceni twórczością japońskiego zespołu i ich pracą opartą na wietrze.Wszyscy członkowie jury nagrodzili również ducha pracy zespołowej oraz niemarnowanie produktów użytych do stworzenia słodkich dzieł. - Poziom zawodów rośnie z edycji na edycję, o czym świadczą bardzo zbliżone wyniki – powiedział Pierre Hermé, prezydent Cukierniczego Pucharu Świata. - Z wielkim wzruszeniem przyznajemy zwycięstwo Japonii, krajowi przyzwyczajonemu do podium, który jest z powrotem na szczycie 16 lat po swoim ostatnim zwycięstwie - dodał.
Po zajęciu drugiego miejsca na podium w ostatnich 5 edycjach, zespół Japonii pozwolił wygrać w 2023. Dzięki temu zwycięstwu kraj Wschodzącego Słońca zdobył swój pierwszy złoty medal od 2007 roku i dopisał do listy swoich osiągnięć trzeci Puchar Świata. Po zdobyciu trzeciego miejsca w edycji 2021 francuska drużyna, w składzie Georges Kousanas, Jérémy Massing i Jana Lai, ponownie stanęła na podium podczas tej 18. edycji. Natomiast Włochy, po zdobyciu 3 złotych medali, mimo wszystko po raz kolejny stanęli na podium. To trzecie miejsce jest tym bardziej symboliczne, że ekspertka z dziedziny lodziarstwa, Martina Brachetti, jest pierwszą Włoszką, która została wybrana do World Pastry Cup.
Pastry World Cup 2023
I miejsce: Japonia - Moe Takahashi (czekolada), Naritoshi Suzuka (cukier), Yusaku Shibata (lody)
II miejsce: Francja - Georges Kousanas (czekolada), Jérémy Massing (cukier), Jana Lai (lody)
II miejsce: Włochy - Jacopo Zorzi (czekolada), Alessandro Petito (cukier), Martina Brachetti (lody)