...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Biblia Valrhony

Co kilka lat producent francuskiej czekolady premium wydaje zbiór receptur wraz ze wskazówkami dotyczącymi przygotowani deserów. Oto właśnie pojawiła się kolejna publikacja z nowością, której do tej pory nie było!

Książka Valrhony „Essenstiels” („Podstawy”) wydawana jest od 30 lat. To niezbędna pozycja w biblioteczce każdego chocolatier czy profesjonalnego cukiernika. Autorem przepisów jest dyrektor kreatywnyValrhony - Frédéric Bau. Ostatnio „Essentiels” wydane były w 2018 roku, a w tym roku zbiór pojawił się ponownie. Nowością tej edycji jest modyfikacja receptur na bardziej dietetyczne. Francuzi określają te „odchudzone przepisy” – gourmandise raisonnée, czyli „rozsądne łakomstwo”. Frédérica Bau wspierali wiedzą i umiejętnościami inni cenieni cukiernicy: Alban Guilmet z Caen w Normandii czy Yann Brys, laureat nagrody na najlepszego rzemieślnika Francji z 2011 roku w kategorii cukiernictwa.  

 



Współczesne i dawniejsze inspiracje


Frédéric Bau ma już na swoim koncie, wydaną w 2020 roku, książkę z dietetycznymi wersjami klasycznych, francuskich deserów np. Paris – brest (nazwa ciastka), tarte au citron (tarta cytrynowa), soufflés aux fruits (suflet z owocami). Kuchnia z tzw. nurtu „rozsądnego łakomstwa” inspiruje się współczesnym szefem kuchni Pierre’em Gagnaire (ur 1950) oraz filozofem, autorem słynnego traktatu „Fizjologia smaku” Jean-Antheme Brillat Savarin (1755 – 1826) i stara się łaczyć tradycję z  osiagnięciami techniki, nie zapominając, że potrzebna jest w tym wszystkim szczypta talentu, a czasem geniuszu. Frédéric Bau wraz ze współpracownikami za cel postawił sobie polepszyć wartość odżywczą wyrobów, ale bez uszczerbku dla smaku – przyjemność czerpana z degustowania zmodyfikowanych deserów powinna być mimo wszystko sprawą nadrzędną. Cukiernicy mogą przyjrzeć się przykładowemu przepisowi na „ganache montée” w wersji lżejszej, w którym zmieniono składniki i ich proporcje. W deserze zmniejszono zawartość tłuszczu o 40%, tym samym zmniejszając również jego kaloryczność. Nowa wersja „Les Essetiels” Valrhony została zaprezentowana na ostatnich targach branży gastronomicznej w Lyonie (słynna Sirha) i zawiera 120 przespisów, z czego 22 jest opracownaych w wersji dietetycznej.

Publikacja wersji on-line>>> KLIK!


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji