6 finalistów stanęło do walki o tytuł mistrza w tworzeniu idealnej bagietki na zakwasie.
Ludovic Desoeuvres został najlepszym piekarzem bagietki rzemieślniczej. Konkurs na bagietkę jest organizowany od dziewięcie lat i już na stałe wpisał się w francuskich konkursów kulinarnych. Wydarzenie ma miejsce w szczególnym miejscu, na placu przed katedrą Notre Dame. Do konkursu stanęło 6 piekarzy. Warunki, w jakich rzemieślnicy wypiekali swoje bagietki, nie były łatwe. Pracowali na nieznanej sobie mące, w piekarni w plenerze, wśród gwaru publiczności. Trzeba było wykazać się sporymi umiejętnościami, a nawet zimną krwią, by przygotować proces fermentacji ciasta i wyrabiać je na oczach innych. Jury przewodniczył Pascal Barillon. Składało się ono z profesjonalnych piekarzy, dziennikarzy oraz partnerów konkursu. Oceniano jak zawsze wygląd, chrupkość, smak, zapach i miąższ. Zwycięca Ludovic Desoeuvres od kilku lat prowadzi wraz z żoną Agatą piekarnię w Château-Thierry (miasteczko we Francji) o nazwie La Fournée des Fables (tłumaczenie: „Wypiek baśni”). Nazwa piekarni nawiązuje do znanego, francuskiego bajkopisarza - Jeana de la Fontaine’a, który urodził się w Château-Thierry. Nie jest to pierwsza nagroda dla Ludovica Desoeuvres. W 2018 roku został nagrodzony za najlepszą bagietkę w swoim regionie: Hauts-de-France.
Laureaci konkursu na Najlepszą Bagietkę Rzemieślniczą we Francji:
I miejsce: Ludovic DESOEUVRES, La Fournée des Fables, Château-Thierry (02) - Région Hauts-de-France
II miejsce: Florian PETIT-GREGOIRE, La Fabrique à Pain, Chavagnes-en-Paillers (85)- Région Pays de la Loire
III miejsce: Guillaume BETON, Le Relais De La Pogne,Alixan (26) -Région Auvergne-Rhône-Alpes