...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Smaki Chorwacji - Burek

autor: Cukiernik Krzysztof Wysłucha

     
 

Artukuł pochodzi z wrześniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

 

Chorwacja to niesamowite miejsce, pełne słońca i królewskich oryginalnych smaków. Wybór potraw jest tak duży, że nie sposób wyjechać z tego kraju bez prawdziwych kulinarnych doznań. Różne wpływy historyczne, kulturowe i cywilizacyjne, jakie przewijały się na przestrzeni wieków, wymieszały się na tym terenie. Za sprawą tego swoistego kotła nie można w ogóle określić, co jest typowo chorwacką potrawą. Ale warto się inspirować!

   Burek – to nie pies, jak mogłoby się wydawać...   

 

Jednym z przykładów takich potraw z kulturowego tygla jest burek. Burek wywodzi się z kuchni Imperium Osmańskiego, od  słowa biirk – zwijać, zawijać. Po raz pierwszy przyrządzono ją prawdopodobnie w tureckiej Anatolii. Następnie poprzez kontakty ludności zamieszkującej kraje śródziemnomorskie burek przedostał się także do kuchni bałkańskiej. Paradoksalnie, to właśnie w kuchni bałkańskiej, a nie tureckiej, stał się bardziej popularny. W Turcji, wyparty przez kebab, nie występuje tak często jak na Bałkanach.

Burek jest rodzajem pieczonego placka zrobionego z ciasta filo lub yufka (ciasto bardzo podobne do ciasta francuskiego) oraz nadzienia. Kształty i smak nadzienia zależą od regionu i wyobraźni piekarza. Na Bałkanach najczęściej spotykane burki wypełniane są białym serem, szpinakiem, mielonym mięsem z cebulą lub ziemniakami z pieprzem. W Chorwacji miałem okazję zasmakować okrągłego burka, krojonego na cztery trójkątne części, tak jak pizzę. Piekarz, z którym rozmawiałem w miejscowej piekarni, zdradził mi recepturę i pokazał, jak wyrabia się ciasto.

RECEPTURA


 Ciasto
400 ml wody
500 g mąki pszennej
łyżeczka soli

ok. 50 g smalcu do posmarowania ciasta na burkę

Nadzienie
500 g sera feta
500 g serka kremowego
1 jajko
szczypta soli

Sposób obróbki ciasta do złudzenia przypominał czynności żonglującego ciastem pizzermana. Poprzez podrzucanie spłaszczony kęs ciasta „rozwałkował się” w powietrzu i przypominał dużą „płachtę” bardzo, ale to bardzo cienkiego, wręcz przejrzystego ciasta. Następnie piekarz delikatnie przesmarował ciasto smalcem, złożył na cztery części i nałożył farsz serowy. Czynność tę powtarzał 3 razy, po czym kolejne warstwy układał w okrągłej formie.  

   Rožata na deser  

 

To, co króluje w chorwackich kawiarenkach czy cukierniach, to rožata. Smakiem i sposobem przygotowania przypomina crème caramel. Specjał ten swą nazwę zawdzięcza słynnemu regionalnemu likierowi Rozulin (likier różany) i właśnie poprzez dodanie tego likieru deser ten ma niepowtarzalny smak. Podawany jest z bitą śmietaną lub lodami. Czasami serwuje się go również z samym sosem czekoladowym. Dla tych, którzy tęsknią za tym deserem, podaję recepturę.

RECEPTURA

900 g śmietany
100 g likieru – najlepiej różanego, nadaje się również wiśniowy
450 g żółtka
150 g jaj
320 g cukru
240 g cukru do skarmelizowania

Przygotowanie deseru jest bardzo proste. Trzeba jedynie pamiętać, aby dno zalać wcześniej przygotowanym karmelem. Następnie trzeba wypełnić foremkę kremem i zapiec w kąpieli wodnej, identycznie jak crème brûlée czy crème caramel. Po odpieczeniu schłodzić, a najlepiej zmrozić.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zakład Piekarsko-Cukierniczy Wysłucha

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji