7-11 października podczas targów Polagra-Tech w pawilonie 9 działała specjalna Strefa Pizzy. To stąd codziennie rozchodziły się zapachy świeżo pieczonej pizzy, pasztecików, snacków. I każdego dnia Strefa Pizzy przeżywała oblężenie osób, które szukały pomysłów na biznes czy inspiracji na nowe produkty w ofercie m.in. piekarni.
Strefa Pizzy zrodziła się w redakcji "Mistrza Branży" rok temu, ale to dzięki zaangażowaniu naszych partnerów zrealizowaliśmy show, który na długo zostanie w pamięci. Zadbaliśmy nie tylko o widowiskowe pokazy technologiczne, niejednokrotnie prowadzone z dużym poczuciem humoru, ale też o wiedzę praktyczną.
Merytoryczna wartość dodana
To u nas można było podpatrzyć technologów przy pracy, każdego dnia odkryć pomysły na przekąski i pizzę. Można też było zyskać cenne informacje, niezbędne przy prowadzeniu biznesu w branży spożywczej. Stąd ciekawe wykłady o dodatkach do pizzy (Michał Kociszewski, Etol), o wdrażaniu HACCP-u przy rozszerzaniu działalności firmy (Joanna Terelak-Subramanian, HACCP online), a także o profesjonalnych środkach czystości (Jakub Klewaniec, Voigt). Urszula Jenerał-Feier (szkoleniowiec firmy Credin) poruszyła ważną kwestię dotyczącą szkoleń ekspedientek, zwracając uwagę na najważniejsze zagadnienia. Dla osób zainteresowanych nowinkami technicznymi mieliśmy krótkie i treściwe prezentacje o zintegrowanym procesie produkcji i sprzedaży pizzy (Adam Steć, Paweł Małecki, CSB- System). Zwiedzający mogli też przekonać się, jak działa audiomarketing w lokalu, dzięki firmie Sound 108, która dobrała specjalną muzykę zachęcającą do dłuższego pobytu w Strefie Pizzy. Co ważne, każdego dnia zwiedzający mogli porozmawiać z naszymi ekspertami i zasięgnąć porady.
Pizza Show
Gdyby nie nasi partnerzy, którzy zadbali o pokazy technologiczne, naszej redakcji nie udałoby się przygotować show, które codziennie przyciągało tłumy ludzi. Wszystkie firmy, które wzięły udział w Strefie Pizzy, miały do swojej dyspozycji 1 lub dwa dni. Krzysztof Fot jako prowadzący i technolog Roman Gużda z firmy Credin gospodarzyli przez niedzielę i poniedziałek. We wtorek pojawili się technolodzy z Eco Trade: Sławomir Bzowski oraz Robert Zych wraz z Joanną Zagałą w roli konferansjera. Środa upłynęła pod znakiem wyrobów firmy Pfahnl, pod wodzą Andrzeja Baziora oraz technologów: Ryszarda Stojanowskiego i Adama Bednarskiego. Wszyscy przygotowywali szeroki asortyment pizz i przekąsek według własnych pomysłów i na bazie własnych mieszanek oraz dodatków.
Swój własny, unikalny pokaz miał cukiernik Piotr Burzawa, właściciel Piekarni-Cukierni Buła, który wystąpił z uczniami z Ochotniczego Hufca Pracy z Rybnika: Łukasza Kołodziejczyka, Sebastiana Biernata oraz Krzysztofa Ulbrycha. W przygotowania pizzy włączyli się wychowawcy: Katarzyna Piełka oraz Radosław Bała, który dodatkowo dokumentował wszelkie poczynania podopiecznych. Wyjazd uczniów wsparli pracodawcy, którzy na co dzień współpracują z rybnickim OHP: piekarnie Wiesława Brody i Jacka Bobrzyka, restauracja Renatka Ewy Wargackiej, Zakład Wędliniarski Ernestyna Janety oraz sponsor prywatny – Katarzyna Byczek.
Zainteresowanie Strefą Pizzy przerosło nasze najśmielsze oczekiwania. Dziękujemy technologom i uczniom, którzy w pocie czoła przygotowali rewelacyjne pizze i snacki, naszym prelegentom, którzy zadbali o merytorykę, a także wszystkim, którzy przyszli do nas skuszeni zapachem świeżych wypieków.
Serdeczne podziękowania
Serdecznie dziękujemy Międzynarodowym Targom Poznańskim za możliwość zorganizowania Strefy Pizzy podczas targów Polagra-Tech, jak również za nieocenioną pomoc i zaangażowanie w realizację pomysłu. Szczególne podziękowania kierujemy do firm, które wsparły nas i udostępniły sprzęt oraz wyposażenie niezbędne w Strefie Pizzy:
Piec Piccolo 1 – Winkler Wachtel Polska,
Blachy, stół roboczy, wózek szpilkowy – Magorex,
Miesiarka SM25 – GUZ Technika Piekarnicza
Wytwornica lodu – Scotsman
Receptor – Ai Solution
Szczególne podziękowania dla Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych za dostarczenie świeżych pieczarek oraz firmie H.J. Heinz Polska SA za dostawę pysznych ketchupów i sosów do pizzy Pudliszki.
Jeszcze raz dziękujemy!
Kto, kiedy i czym kusił gości targowych na Strefie Pizzy? Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.