...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Mars Inc. i zrównoważony przemysł kakaowy

Mars Inc. w 2011 roku przeznaczył 30 mln dolarów na inwestycje w zrównoważoną produkcję kakao. Kolejne nakłady finansowe na realizację wspólnych działań z konkurencyjnymi producentami z branży spożywczej przekazywane będą przez amerykańską firmę do 2020 r.

Według Mars Inc., jednego ze światowych liderów w produkcji czekolady, wdrożenie zrównoważonych metod pozyskiwania kakao, które zaspokoją ogromne zapotrzebowanie branży na ten surowiec, wymaga wielomiliardowych inwestycji w badania, niezależne certyfikacje i transfer technologii, umożliwiającej rozwój upraw.

Inwestycje prowadzone dotychczas przez pojedyncze firmy nie przyniosły oczekiwanych efektów. Zdaniem Mars, ścisła współpraca producentów czekolady niezbędna jest do objęcia pomocą znacznej części spośród około 5 do 6 milionów upraw kakao na świecie oraz zmaksymalizowania pozytywnego wpływu inwestycji na wydajność plantacji, tak, by jednocześnie nie narazić na szkody ograniczonych, naturalnych surowców.

Zrównoważona produkcja kakao wymaga inwestycji

Firma Mars ogłosiła, że w 2011 roku przeznaczyła 30 milionów dolarów na inwestycje na rzecz zrównoważonej produkcji kakao. W poprzednich dwóch latach firma wydała na ten cel łącznie ponad 40 mln dolarów. Kolejne inwestycje zostaną przeznaczone na realizację już uprzednio wdrażanych, lecz na mniejszą skalę, programów, skoncentrowanych na bezpośrednim wsparciu właścicieli upraw kakao, którzy są najważniejszym ogniwem w całym przemyśle. Firma Mars planuje lokować inwestycje o podobnej wartości przez całą dekadę.

W 2011 r., zgodnie z założonym wcześniej planem, Mars Inc. udało się osiągnąć próg 10% wykorzystania kakao, pochodzącego z certyfikowanych upraw, do produkcji czekolady. Tymczasem w 2012 r. udział certyfikowanego surowca w produkcji przekroczy założoną wcześniej wartość 20% - dając tym samym firmie Mars pozycję lidera w tej dziedzinie. Zgodnie z aktualnym stanem zamówień, Mars szacuje, że w całym 2012 r. zużyje blisko 90 000 ton certyfikowanego kakao.

Mars Inc. wzywa do współpracy na rzecz wspólnych korzyści

- Wierzymy, że najlepszą drogą do zrównoważonej produkcji kakao jest partnerska współpraca z innymi, działającymi na rynku producentami, przedstawicielami władz, organizacjami certyfikującymi oraz organizacjami pozarządowymi - powiedział Barry Parkin, szef działu Globalnych Zamówień i Zrównoważonego Rozwoju w Mars Inc. (Procurementand Sustainability Head). - Aby niezbędne, miliardowe inwestycje odnosiły pożądany skutek, konieczna jest świadoma współpraca największych producentów. Tylko w ten sposób nasze działania osiągną znaczącą skalę. Biorąc pod uwagę, jak wiele dobrego zostało już zrobione, widać wyraźnie, że producenci traktują to wyzwanie bardzo poważnie. Jednak do osiągnięcia oczekiwanych przez wszystkich efektów konieczne jest połączenie sił we wspólnym wysiłku wszystkich przedstawicieli branży - dodał Parkin.

Ogłoszeniu danych i deklaracji współpracy towarzyszyła publikacja drugiego już, rocznego podsumowania „Zasad w Działaniu” Mars Inc., w którym szczegółowo przedstawiono biznesowe zobowiązania firmy oraz opisano, w jaki sposób w 2011 r. wcielano w życie Pięć Zasad Mars: Jakość, Odpowiedzialność, Wzajemność, Wydajność i Wolność, żeby poprawić jakości życia ludzi na naszej planecie. Mars Inc. pozostaje prywatną, rodzinną firmą, która niezmiennie dąży do celu ogłoszonego w 1947 roku przez Forresta E. Marsa Seniora - "tworzenia wzajemnych korzyści dla wszystkich interesariuszy".

Zgodność działania z tą zasadą wyraźnie uwidoczniła się w 2009 r., gdy firma Mars podjęła zobowiązanie, że do 2020 r. 100% kakao wykorzystywanego do produkcji czekolady pochodzić będzie z certyfikowanych upraw. Przedstawiciele firmy szacują, że w 2020 r. zapotrzebowanie na kakao osiągnie 4 mln ton. Z tego powodu już dziś firma ponosi koszty inwestycji przeznaczonych na badania, transfer technologii do producentów oraz certyfikację upraw, które w przyszłości pozwolą na zaspokojenie wzrastających potrzeb przemysłowych.

- Ożywienie sektora poprzez wsparcie około 5 do 6 milionów producentów kakao będzie wymagało miliardów inwestycji w ciągu najbliższych 10 lat - to wspólne zadanie dla wszystkich producentów - powiedział Andrew Harner, Cocoa Vice President w Mars Inc. - Wsparcie rolników na taką skalę stanie się możliwe dzięki znacznym nakładom finansowym, wdrożeniu innowacyjnych programów i współpracy przedstawicieli przemysłu czekoladowego. Na przykład, program Wizja Zmiany (Vision for Change), realizowany przez firmę Mars, pomoże producentom kakao z Wybrzeża Kości Słoniowej unowocześnić metody upraw, wzmocnić ich społeczność i zwiększyć produkcję, a w konsekwencji poprawić ich sytuację ekonomiczną. Celem tego programu nie jest podniesienie konkurencyjności produktów firmy, ale zysk dla całego sektora produkcji. Dlatego życzylibyśmy sobie tworzyć go wspólnie z innymi producentami, zainteresowanymi w zapewnieniu zrównoważonej produkcji kakao podkreślił Harner.

Zrównoważona Produkcja Kakao według Mars Inc.

Inicjatywa na rzecz Zrównoważonej Produkcji Kakao obejmuje 3 kluczowe elementy:
1. naukowe badania nad sekwencjonowaniem i analizą genomu kakao, prowadzone we współpracy z firmą IBM oraz amerykańskim Ministerstwem Rolnictwa;
2. dostarczanie najnowszych, technologicznych rozwiązań i metod upraw kakao w ramach programu Wizja Zmian;
3. dalszą certyfikację upraw.

Mars współpracuje z trzema niezależnymi organizacjami, nadającymi certyfikaty: Rainforest Alliance, Fairtrade International oraz UTZ Certified.

W ramach programu Wizja Zmian, Mars Inc. dostarcza nowych, technologicznych rozwiązań przede wszystkim producentom z miejscowości Soubré z Wybrzeża Kości Słoniowej. Kraj ten jest największym światowym producentem kakao, a najwięcej tego surowca dostarczają właśnie rolnicy z Soubré. Obecnie Mars pracuje nad utworzeniem na Wybrzeżu Kości Słoniowej Centrów Rozwoju Kakao (Cocoa Developement Centers), które będą dostarczać rolnikom sadzonek i technologii wspomagających rozwój ich upraw. Firma ma nadzieję, że do 2020 r. działać będzie 75 ośrodków, które udzielą wsparcia 150 tys. rolnikom.

Program Wizja Zmian zakończony zostanie sukcesem wtedy, gdy ekonomiczny sukces przełoży się na znaczącą poprawę jakości życia producentów. Cel ten ma zostać osiągnięty poprzez wzmacnianie całych społeczności oraz zwiększanie dostępu do publicznych i prywatnych funduszy, wspierających rozwój upraw. Podobne ośrodki mają wspierać rolników z Indonezji, Wietnamu i Filipin.

Dzięki inwestycjom w badania nad kakao, firma Mars zwiększa także wydajność drzew kakaowca. Głównym celem firmy jest wsparcie producentów w potrojeniu ich plonów, poprzez bardziej efektywne metody upraw, poprawę rolniczych technik i ulepszenie nawozów, które z kolei pozwolą im na potrojenie zysków i otworzą możliwości, jakich nie mieli dotychczas. Przez długi czas uprawy kakao traktowane były „po sierocemu”. Surowiec ten nie był poddawany badaniom, dzięki którym inne rośliny stały się bardziej wydajne. Dzięki swojemu brazylijskiemu ośrodkowi Center for Cocoa Science, Mars hoduje coraz bardziej wydajne, odporne na choroby i szkodniki sadzonki. W 2010 roku wspólnie z IBM oraz amerykańskim Ministerstwem Rolnictwa, Mars przeprowadził sekwencjonowanie i analizę genomu kakao. Wyniki obecnie są ogólnie dostępne dla wszystkich badaczy i zainteresowanych instytucji w Cocoa Genome Database.

Firma współpracuje także z międzynarodowymi, niezależnymi organizacjami certyfikującymi, aby mieć pewność, że inwestycje przynoszą korzyść jak najszerszej grupie producentów. Oprócz przyniesienia zysku dla powiększającej się społeczności właścicieli upraw kakao, współpraca z niezależnymi organizacjami, takimi jak Rainforest Alliance, Fairtrade International oraz UTZ Certified ma na celu także wypracowanie ważnych standardów pracy i wydajności. Przedstawiciele firmy Mars Inc. wierzą, że warunkiem powodzenia programu jest jednocześnie zrównoważenie produkcji kakao i zwiększenie jej wydajności, która przyniesie poprawę warunków życia rolnikom, ich rodzinom i całej społeczności.

fot: Mars Inc.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji