...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW

Nowe rozporządzenie w sprawie tłuszczów smażalniczych

19 października weszło w życie rozporządzenie* w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia, oraz kryteriów dla metod analitycznych stosowanych do ich oznaczania. Co to oznacza, wyjaśnia Jan Bondar, rzecznik GIS.

W 2012 r. planujemy wprowadzenie przepisów regulujących kwestię bezpieczeństwa zdrowotnego tłuszczów stosowanych do smażenia w zakładach produkcji żywności. Tłuszcz jest niezwykle ważnym składnikiem właściwego żywienia, jednak gdy jest zmieniony podczas niewłaściwych procesów technologicznych, może wywierać bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie konsumenta.

Liczne badania naukowe wskazują na związek jakości tłuszczów stosowanych do smażenia z powstawaniem chorób układu krążenia i niektórych nowotworów. Co prawda, nie ma wspólnych przepisów dotyczących bezpieczeństwa takich tłuszczów na poziomie Unii Europejskiej (poza obowiązkiem monitorowania poziomu akryloamidu w żywności), jednak poszczególne kraje członkowskie wprowadziły własne przepisy w tym zakresie. Polska jest jednym z ostatnich krajów Unii, które nie mają krajowych regulacji.

Wprowadzenie nowych regulacji musi być poprzedzone ogólnopolskim programem edukacyjnym skierowanym zarówno do konsumentów, jak i przedsiębiorców.

Najbliższe pół roku – od wejścia w życie rozporządzenia – powinno być okresem w zarówno środowiska branżowe, jak organy inspekcji sanitarnej będą podejmowały działania, by pomóc przedsiębiorcom we wdrożeniu dobrych praktyk produkcyjnych w obszarze bezpieczeństwa zdrowotnego tych tłuszczów. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej również będą wspierać wszelkie działania edukacyjne adresowane do operatorów żywności i konsumentów, by świadomość tych środowisk była wyższa niż dotychczas. Najważniejsze przesłanie dla użytkowników tłuszczu do smażenia i konsumentów: temperatura smażenia  to nie więcej niż 180ºC. Procedura badania bezpieczeństwa tłuszczów stosowanych do smażenia będzie przebiegać dwuetapowo. Pierwszy to wstępne badanie z zastosowaniem tzw. szybkiego testu, zatwierdzonego w Polsce przez wyspecjalizowane instytuty naukowe. Negatywny bądź niejednoznaczny wynik testu będzie wskazaniem do przeprowadzenia badania właściwego w laboratorium, które rozstrzygnie czy jest on bezpieczny dla konsumenta. Badaniem tym będzie oznaczenie liczby kwasowej (wolnych kwasów tłuszczowych), a w niedalekiej przyszłości również zawartości związków polarnych, które to badania odzwierciedlają ogólny poziom zepsucia tłuszczu stosowanego do smażenia.

Jan Bondar, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego

 

*Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2012 r. w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia, oraz kryteriów dla metod analitycznych stosowanych do ich oznaczania.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji