...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Świąteczne ciasteczka francuskie z nadzieniem jabłkowym z nutą rumową

autor: Edyta Śliżewska kl. 2g1 z Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 2 im. prof. Stanisława Bergera w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie

     
 

Artukuł pochodzi z grudniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

 

Ciasto francuskie

 

Składniki:
200g           masła
300g           mąki pszennej
1                  jajko
1/2               łyżki octu
ok.100ml   letniej wody

1. Przygotowanie tłuszczu: 200 g masła i 100 g mąki zagnieść na jednolitą gładką masę. Położyć na folię spożywczą, lekko przygnieść delikatnie rozwałkowując ją wałkiem. Tak przygotowaną masę
schować do lodówki.
2. Przygotowanie ciasta podstawowego (gruntu): 200 g mąki, jajko, ocet, woda – zagnieść ciasto tak aby konsystencja ciasta przypominała ciasto na pierogi, schłodzić w lodówce ok. 30 min.
3. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy przesypaną mąką, nałożyć na nie tłuszcz, złożyć na kształt koperty, odwrócić i rozwałkować nadając kształt prostokąta o grubości 1 cm. Schłodzić ok. 30 min.
4. Ponownie rozwałkować, złożyć na 3 części, zawinąć w folię, schłodzić. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
5. Gotowe ciasto przeciąć na dwie połowy i jedną z nich zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Pozostawiony kawałek przesypać mąką i rozwałkować. Ciasto pokroić w małe kwadraty.
6. Na kwadraty nałożyć przygotowane nadzienie, złożyć na pół. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzić do rozgrzanego piekarnika do 200°C, piec ok. 15 min. do złocistego koloru (pod koniec pieczenia posmarować rozmąconym jajkiem).
7. Po wyjęciu z piekarnika ciastka polać lukrem.

 

Nadzienie

 

Składniki:
3                  duże jabłka
ok. 3 łyżki  cukru trzcinowego
1 łyżka       miodu
1/3              szklanki rumu
cynamon   do smaku

Przygotowanie nadzienia:
1. Ładne jędrne jabłka umyć i obrać, pokroi
 w kostkę o boku 1 cm.
2. Na patelni skarmelizować cukier, następnie dorzucić do niego pokrojone jabłka. Gdy jabłka zaczną być miękkie dodajemy miód, rum i cynamon. Całość mieszamy aż do uzyskania konsystencji miodu.

 

Lukier do polania ciastek

 

Składniki:
1/2       szklanki cukru kryształu
30 ml  wody

1.Zagotować wodę z cukrem aż masa stanie się klarowna i gęsta.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji