...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Mikrofale zamiast aktywnych opakowań

Pieczywo bez pleśni przez 2 miesiące? To możliwe i to bez użycia opakowań aktywnych czy konserwantów. Amerykańscy inżynierowie z laboratorium Microzap opracowali technologię z wykorzystaniem mikrofal, która niszczy chorobotwórcze bakterie, np. salmonelli, oraz zarodniki pleśni.

Jednym z największych zagrożeń dla chleba jest pleśń. Problem dotyczy głównie pieczywa zapakowanego w folię, gdzie w wyniku zawilgocenia dochodzi do wzrostu zarodników pleśni. Okazuje się, że można sobie z tym poradzić bez konieczności stosowania konserwantów.

Amerykanie skonstruowali urządzenie, które działa podobnie jak typowa kuchenka mikrofalowa. Przy czym ‒ w przeciwieństwie do niej ‒ mikrofale rozchodzą się w komorze równomiernie, nie tworząc cieplejszych i chłodniejszych miejsc. Wystarczy 10-sekundowe bombardowanie mikrofalami, by pieczywo po 60 dniach miało taką samą zawartość pleśni jak po upieczeniu.

Nowa technologia już wzbudziła zainteresowanie producentów pieczywa, choć są obawym, że jej stosowanie może podnieść koszty produkcji. Pozostaje również pytanie, jak na taki chleb zareagowaliby klienci.

źródło: BBC News, wyborcza.pl

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji