Niedawno brytyjska firma Muntons zdobyła nagrodę za produkt, który może zastąpić proszek kakaowy nawet w 50%. To może być interesująca oferta nie tylko dla producentów słynnego brownie.
Muntons kusi producentów uzależnionych w produkcji od czekolady lub proszku kakaowego propozycją dużych oszczędności. Ta propozycja to mieszanka palonego słodu jęczmiennego i ekstraktów słodu - Maltichoc. Nowa oferta gwarantuje niezmieniony kolor i smak wypieków, które bazują na proszku kakaowym lub czekoladzie, a przy okazji zapewni dużo niższe koszty produkcji.
W jakim procencie Maltichoc można zastąpić kakao, żeby nie było uszczerbku na jakości wypieku, a przy okazji znacząco obniżyć koszty produkcji? Deklarowane zastąpienie proszku kakaowego to 50%, choć producent Maltichoc proponuje zacząć od 25%. Jak podkreśla Muntons, stopień zastąpienia zależy od rodzaju używanego proszku kakaowego.
Nowy produkt wygrał prestiżową nagrodę Bakery Innovation of the Year at Food Ingredients Europe.
Źródło: www.foodnavigator.com