Coraz mniej wolnych miejsc na Trójmiejskich Warsztatach Kulinarnych. Warsztaty schodzą jak ciepłe drożdżówki. Kto jeszcze się nie zdecydował, radzimy się pośpieszyć, bo nie będzie wyboru.
Z wielką przyjemnością ogłaszamy bardzo długo oczekiwaną nową III Edycję Trójmiejskich Warsztatów Kulinarnych Tomasza Dekera. Podczas Warsztatów gwarantowane są wszystkie niezbędne składniki, pyszna kawa DeLonghi oraz wspaniałe wypieki z cukierni T.Deker Patissier & Chocolatier. Uczestnicy dostaną od nas firmowy fartuch, własne wypieki, receptury oraz dyplom ukończenia warsztatów.
Harmonogram Warsztatów
Termin: 16 luty 2013
Temat: Walentynkowe Desery
Godziny: 10:00 - 14:00
Koszt: 400 zł / osobę
Maks. liczba osób: 12
Opis:
Będziemy uczyć się przygotowywać desery na bazie produktów, o których mówi się, że pełnią w kuchni funkcje afrodyzjaków. Czyli spotkamy się z figami, lotosem, imbirem, laskami wanilii, werbena, różą i innymi produktami.
Termin: 16 luty 2013
Temat: Królestwo Serników
Godziny: 15:00 - 19:00
Koszt: 400 zł / osobę
Maks. liczba osób: 12
Opis:
Na tych warsztatach nauczymy się robić serniki na każdą porę roku. Będziemy robić serniki z owocami, karmelem, z czekoladą, lekkie i zbite, odpiekane, jak i te, które pieczenia nie potrzebują. Wykorzystamy cały wachlarz możliwości, jakie daje nam bogactwo rodzajów sera, będzie nasz twaróg, włoska ricotta, amerykańska Philadelphia. A wszystko na kruchych spodach lub soczyście czekoladowych biszkoptach.
Termin: 16 marca 2013
Temat: Czekoladowe Fantazje
Godziny: 10:00 - 14:00
Koszt: 400 zł / osobę
Maks. liczba osób: 12
Opis:
Kurs robienia pralin i trufli. Nauczymy się, jak obchodzić się z czekoladą, tak by odwdzięczyła się nam cudownymi pralinami i truflami. Będziemy temperować czekoladę, poznamy jej kaprysy i wymagania. Nauczymy się przygotowywać genaże i inne nadzienia do czekoladek.
Termin: 16 marca 2013
Temat: Czekoladowe figurki
Godziny: 15:00 - 19:00
Koszt: 400 zł / osobę
Maks. liczba osób: 12
Opis:
Czy jesteśmy skazani na czekoladowe zające i mikołaje w folii ze sklepu ? Nie. Nauczymy się tworzyć małe arcydzieła z czekolady, które wywołają zachwyt na niejednej twarzy i to niekoniecznie dziecięcej.
Termin: 13 kwiecień 2013
Temat: Zdrow(sz)e Słodkości
Godziny: 10:00 - 14:00
Koszt: 400 zł / osobę
Maks. liczba osób: 12
Opis:
Na tych warsztatach spróbujemy połączyć ogień z wodą. Cukier biały zastąpimy melasą, cukrem trzcinowym i innymi naturalnymi produktami słodzącymi. Nauczymy przygotowywać się torty, ciasta, ciasteczka, jak i desery bez dodatku białego cukru i glutenu. Będą też ciastka dla wegan. Wszystko oczywiście w myśl reguł Slow Foodu. Będzie smacznie i zdrowo.
Termin: 13 kwiecień 2013
Temat: Pieczywo
Godziny: 15:00 - 19:00
Koszt: 400 zł / osobę
Maks. liczba osób: 12
Opis:
Na tym szkoleniu nauczymy się robić pyszne polskie chleby żytnie, pszenne, ale i nie tylko. Będziemy odpiekać chleb kukurydziany, jak i pieczywo z ziarnami czy też ziołami. A wszystko cudownie świeże i naturalne, a co za tym idzie - zdrowe.
Termin: 20 kwietnia 2013
Temat: Glamour
Godziny: 10:00 - 14:00
Koszt: 400 zł / osobę
Maks. liczba osób: 12
Opis:
Te warsztaty przybliżą nam desery i ciasta, które na stale weszły do kanonu cukierniczego na całym świecie. Po kilku godzinach tego szkolenia będziecie z uśmiechem na ustach przygotowywać desery, które do tej pory wydawały się wam zbyt skomplikowane lub ich nazwa niewiele wam mówiła.Będą to m.in. słynna Melba, Mille-feuille, Creps Suzette, Tartufo, Creme brulee, Tort Bezowy Pavlova.
Termin: 20 kwietnia 2013
Temat: Tarty
Godziny: 15:00 - 19:00
Koszt: 400 zł / osobę
Maks. liczba osób: 12
Opis:
Przygotujemy tarty na bazie ciasta kruchego, francuskiego, filo, z nadzieniami owocowymi jak i klasycznie czekoladowymi, ze świeżymi owocami, jak i owocami dojrzewającymi w nalewkach alkoholowych, delikatnie kruche, jak i te z rozkosznie chrupiące w ustach.
Termin: 27 kwietnia 2013
Temat: Królewskie Torty
Godziny: 10:00 - 14:00
Koszt: 400 zł / osobę
Maks. liczba osób: 12
Opis:
Połączenie tradycji i nowoczesności. Nauczymy się wyczarowywać niepowtarzalne torty na każdą okazję. Tort na urodziny lub specjalną okazją po warsztatach będzie wydawał się bajecznie prostą sprawą. Będziemy robić torty na tradycyjnych biszkoptach, jak i biszkoptach bezglutenowych, dakłasach i waflach. Z kremami lekkimi na bazie czekolad, jak i te cięższe na bazie mascarpone, znajdzie się też coś dla zwolenników jak najlżejszych kremów z wykorzystaniem jogurtów. Nauczymy się robić torty z staropolskich receptur, jak i te nowoczesne charakteryzujące się lekkością i umiarem w doborze składników, a przede wszystkim zaskakującymi połączeniami.
Termin: 27 kwietnia 2013
Temat: Vive la France!
Godziny: 15:00 - 19:00
Koszt: 400 zł/osobę
Maks. liczba osób: 12
Opis:
Cukiernictwo artystyczne w oparciu o klasyczną kuchnię francuską. Na tych warsztatach będziemy tworzyć desery i ciasta o niebanalnej formie, jak i kompozycji smakowej. To szkolenie przesunie o wieki granice waszych umiejętności cukierniczych.
Niestraszne będą Wam wyszukane dekoracje z czekolady lub Isomaltu, a wśród znajomych będziecie mogli błyszczeć w pełni zasłużonym blaskiem.
Informacje i zapisy: kulinarne.warsztaty@gmail.com
Więcej na temat warsztatów: www.facebook.com/TrojmiejskieWarsztatyKulinarne
Liczba miejsc ograniczona. Liczy się kolejność zgłoszeń oraz wpłat.
Warsztaty odbywają się w Hotelu Kuracyjnym w Gdyni Orłowie Al. Zwycięstwa 255 Gdynia.
Każdy Warsztat prowadzi Tomasz Deker
Uwaga: Szkolenie odbędzie się przy minimalnym stanie 8 osób. W przypadku mniejszej ilości osób organizator zastrzega sobie prawo do zmiany terminu.
Patronat nad warsztatami: Prezydent Miasta Gdyni, Agencja Rozwoju Gdyni, Fundacja Klub Szefów Kuchni, Kuchnia.TV, Palce Lizać, Radio Eska, Magazyn Prestiż, trojmiasto.pl, poznaj3miasto.pl, papaja.pl, ugotuj.to, newgastro.pl
Partnerzy: Dr.Oetker, Lactalis, President, Galbani, Jovi, Bałtyk, Hotel Kuracyjny, DeLonghi, Kenwood
*Płatność 100% przelewem na podane w mailu konto. W przypadku pisemnego (mailowego) powiadomienia o rezygnacji ze szkolenia, jednak nie później niż 10 dni roboczych przed rozpoczęciem szkolenia, uczestnikowi przysługuje zwrot 100% wpłaconej kwoty. W przypadku późniejszych rezygnacji, lecz nie później niż 5 dni roboczych przed rozpoczęciem szkolenia, uczestnik zostanie obciążony kwotą w wysokości 50% jego wartości. Po tym terminie, wpłaty nie podlegają zwrotowi. W przypadku odwołania z winy Organizatora, koszty zostaną zwrócone w 100% wszystkim uczestnikom warsztatów. Po otrzymaniu zgłoszenia oraz otrzymaniu przelewu, wysyłamy fakturę VAT.