9-10 lutego br. w Ustroniu odbyło się Spotkanie Piekarzy i Cukierników Śląskich. Celem dwudniowych zjazdów rzemieślników jest integracja branży poprzez wspólną zabawę. To też okazja, by zaprosić ciekawych wykładowców, poruszyć ważne sprawy branży oraz zapoznać się z ofertą firm współpracujących.
Tradycja spotkań śląskich piekarzy i cukierników sięga lat 90. Pomysłodawcami dwudniowych zjazdów rzemieślników z województwa śląskiego są Ryszard Kauf (Katowice) oraz Andrzej Śmietana (Radlin), którego ostatnimi czasy zastąpił Lech Jędryka. Od strony organizacyjnej nad całością czuwały jak zawsze panie: Wioletta Król oraz Wanda Brzęczek.
O jakości i promocji
W sobotę o godz. 14.20 - zgodnie z programem - odbyły się wykłady. Gościem specjalnym była Jadwiga Rothkaehl, prezes Stowarzyszenia Młynarzy RP, która szerzej omówiła tematykę jakości mąki w kontekście zagrożeń i metod poprawy jakości. Pojawienie się Pani prezes nie jest przypadkowe. Jak wiadomo, Stowarzyszenie Młynarzy RP w 2011 r. opracowało i rozpowszechniło ulotkę oraz plakat informujące o walorach żywieniowych pieczywa, finansowane ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Ulotki oraz plakat promują spożycie pieczywa i propagują zasady prawidłowego żywienia. Taki plakat można było otrzymać bezpłatnie również podczas Spotkania.
Swój pomysł na ogólnopolską akcję promującą pieczywo zaprezentowali także Tomasz Miś i Bogusław Tatarczyk z firmy Baker. W wykładzie zatytuowanym "Milion dolarów! Czyli jak wylansować swoją piekarnię w internecie" przedstawili portal www.zielonyklos.pl, który ma efektownie promować pieczywo wśród klientów, ma również stanowić bezpłatną promocję dla piekarzy. To ma być pierwsza wyszukiwarka polskich piekarni dla konsumentów pieczywa połączona z aktualnościami ze sklepów, poradami dietetyków, informacjami o wypiekach.
Swoje wystąpienia i propozycje przygotowały firmy wspierające tegoroczne Spotkanie, tj. Polmarkus, Lesaffre Polska, Savpol, Zeelandia, Modena, Vissail-Polin.
Pod koniec wykładów rozgorzała dyskuja na temat potrzeby promocji pieczywa. Po godz. 17.00 wszyscy uczestnicy spotkali się w Chacie Grillowej na grzanym winie i kiełbasie z rusztu, by następnie ostatnie dni karnawału spędzić na wspólnej zabawie do białego rana.
Wkrótce pełna relacja z wykładów i dyskusji. Tymczasem zapraszamy do fotorelacji.
W kulurach