3-5 marca br. w Katowicach odbędą się IV Śląskie Targi Cukiernictwa, Piekarnictwa i Lodziarstwa SweetTARG. Szykują się 3 dni wypełnione bogatą ofertą wystawców oraz interesującym programem imprez towarzyszących. Redakcja Mistrza Branży zadbała również o atrakcje na każdy dzień!
Strefa Mistrza Branży
3-5 marca 2013 r. będzie działać Specjalna Strefa Mistrza Branży, w której pokażemy „Europę pełną smaków”. Podczas pokazów technologicznych przedstawimy europejskie tradycyjne wypieki w nowej odsłonie, zainspirujemy ciekawymi pomysłami i zorganizujemy poczęstunek!
4 marca o godz. 12.00 zapraszamy na panel dyskusyjny "Znakowanie środków spożywczych" - czyli wszystko, co chciałbyś wiedzieć na temat aktualnych i nowych zasad znakowania. Tylko u nas będzie można zadać pytania i uzyskać wyczerpujące odpowiedzi. Spotkanie poprowadzi ekspert Zygmunt Cichoń, naczelnik Wydziału Kontroli Handlu i Usług Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Katowicach.
Dla pierwszych 30 osób, które zgłoszą swój udział w panelu, nasza redakcja przygotowała niespodzianki!
Organizator: redakcja „Mistrza Branży”
II Śląska Konferencja Piekarnicza
Na początku marca do stolicy Górnego Śląska przyjadą znane osoby z branży piekarniczej, które przyjęły zaproszenie do udziału w II Śląskiej Konferencji Piekarniczej. Już w niedzielę, 3 marca, będzie można wysłuchać prelekcji Macieja Mielczarskiego, byłego przewodniczącego Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa (KRPiC), oraz inż. Piotra Gawełka na temat systemów zapewnienia jakości pieczywa. Następnie wystąpi Jarosław Gajda, przewodniczący KRPiC, który skupi się na zagadnieniu promocji pieczywa. W poniedziałek prof. Jan Klimek, prezes Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości, przedstawi "Dobrego szefa na trudne czasy", natomiast ekspert Akademii Mistrza Jarosław Ropiejko postara się odpowiedzieć na pytanie: "Gdzie szukać oszczędności? - czyli jak zwiększyć efektywność firmy w ramach istniejących zasobów".
Warto dodać, że II Śląską Konferencję Piekarniczą zainauguruje Adam Kostka z firmy Ai Solution, który przedstawi zastosowanie technologii teleinformatycznych w produkcji piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej.
Nie zabraknie również pracowników naukowych z Wydziału Technologii Żywności z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Od strony naukowej problematyką pieczywa i wyrobów cukierniczych zajmą się: dr inż. Barbara Borczak, dr inż. Renata Ginter oraz prof. dr hab. inż. Marek Sikora.
Konfrontacja Mistrzów & Uczniów
Pierwszy dzień targowy upłynie również pod znakiem Konfrontacji Mistrzów. Przez 6 godzin będzie można podziwiać pokazy przedstawicieli wiodących na polskim rynku firm produkcyjnych, handlowych oraz wybitnych rzemieślników. To wtedy będzie można podpatrzeć techniki pracy:
Tomasza Kaszuby (Backaldrin),
Dariusza Kowalczewskiego (Savpol),
Daniela Waliszewskiego (Eco Trade),
Zbigniewa Drosia (Credin),
Karola Nowickiego (Dossche Mills),
Krzysztofa Wysłuchy (Cukiernia Wysłucha),
Piotr Burzawa (Cukiernia-Piekarnia Buła),
Alekander Granieczny (Baker).
Natomiast 4-5 marca scenę przejmą młode talenty. W ramach konkursu „II Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i Piekarzy”. W tegorocznej edycji konkurs zostanie roszerzony o część piekarską, więc obok tortów i deserów staną wspaniałe, nawiązujące do polskiej tradycji bochenki chleba. Współorganizatorami konkursu są: Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego, portal branżowy DlaPiekarzy.pl oraz firma Savpol.
Dodatkowe informacje i zgłoszenia uczestników dostępne są na stronie Małej Akademii Mistrzostwa zawodowego: www.mamz.pl
Pełny PROGRAM Targów SweetTARG