...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Kolonia słodyczy - relacja z ISM

Pod koniec stycznia po raz 43. odbyły się międzynarodowe targi słodyczy ISM w Kolonii. Równolegle działał salon ProSweets Cologne, który bogaty był w nowe urządzenia i sprzęt dla branży cukierniczej. Ponad 1400 wystawców z całego świata, w tym z Polski, oraz ponad 35 tys. osób zwiedzających.

  ISM, 27-30 stycznia 2013, Kolonia  

 

ISM na słodko, a dokładnie z czekolady i marcepanu

Targi ISM jak zawsze stanowią bogaty przegląd inspirujących propozycji, skrzętnie wypełniony pokazami technologicznymi prowadzonymi przez mistrzów z różnych stron świata. Gościem specjalnym kolońskiej wystawy był słynny mistrz Chocolatier Axel Hanf. Belg podczas specjalnego show na żywo demonstrował sztukę ręcznego przygotowywania specjałów czekoladowych. Dodajmy, specjałów z nutką ekstrawagancji. Wśród propozycji, które wychodziły spod zwinnych rąk Axela Hanfa, były praliny z czosnkiem i prażonym sezamem, a także desery z czekoladowego musu z dodatkiem świeżego imbiru. Zwiedzający mogli przyglądać się pracy mistrza i skosztować świeżo przygotowanych słodkich nowości.

Turecki cukiernik i jego show przyciągały uwagę

Strzelające wafle, stewia i lukrecja

Jak co roku pomiędzy halami wystawowymi przygotowano „New Product Showcase” – czyli wystawę nowych produktów zgłaszanych przez wystawców do plebiscytu na „Top Innowację Roku”. Zwiedzający dziennikarze mogli zapoznać się z nowościami i zagłosować na najbardziej obiecującą propozycję. Z największym uznaniem spotkały się strzelające wafle o smaku coli prosto ze Szwajcarii, a także draże – prażone migdały w słodkiej otoczce ze stewią, tego samego producenta. Zresztą stewia, naturalna substancja 300 razy słodsza od sacharozy, pojawiła się na wystawach wielu producentów. Wyroby z jej zastosowaniem to m.in. ciemna czekolada czy też wspomniane już draże migdałowe, a także ciastka czy cukierki o obniżonej wartości kalorycznej.  

Draże migdałowe – jedna z Top innowacji na targach ISM

Zdrowsza wersja czekolady, czyli czekolada ze stewią

Wielu producentów słodkich przyjemności włączyło lukrecję do swoich receptur. Prezentowano liczne produkty z tym dodatkiem, takie jak: miękkie toffee, żelki, twarde karmelki, a także pralinki. Szczególnie interesujące było połączenie czarnego żelka lukrecjowego obtoczonego w białej czekoladzie i wreszcie oprószonego kwaśnym proszkiem z suszonych truskawek. Taka kombinacja dostarczała niesamowitych wrażeń smakowych. Otóż czerwona kulka rozpływała się w ustach przyjemnie truskawkowo, następnie kwaśność truskawki była łagodzona słodkością białej czekolady, aż w końcu zęby zatapiały się w przyjemnie lekko lukrecjowym i miękkim cukierku.

Żelki o smaku lukrecji popularne w mieszankach owocowych

Smaki pralin, cukierków i czekolad

Nowym trendem w produkcji pralin okazuje się połączenie mięty ze smakami owocowymi, a także marcepanem. Wielu producentów postawiło także na cukierki nadziewane karmelem czy nugatem oraz proponowało przysmaki marcepanowe w różnokolorowych odmianach. Wśród dostawców warto zwrócić uwagę na producentów z Turcji. Na ich stoiskach można było zapoznać się z produkcją przysmaków tureckich organizowanych podczas pokazów na żywo. Hitem była także czekolada ze strzelającym cukrem popping candy. Strzelający cukier zastosowano również w Top Innowacji ISM 2013.

Do Kolonii przyjechało wiele polskich producentów. Jednym z nich była firma cukiernicza „Solidarność”

 

Mięta wraca do łask branży cukierniczej

Czekolada z czosnkiem? W wykonaniu mistrza Axela Hanfa rewelacyjna

Czekolada z ręcznie ułożonymi na niej owocami liofilizowanymi

Miniporcje wciąż na topie

W salonie ProSweets wśród ponad 300 dostawców urządzeń i technologii można było zapoznać się z nowymi rozwiązaniami technicznymi pomocnymi w procesie produkcji, jak i pakowania wyrobów. Wśród propozycji królowały małe opakowania na porcje drobnych przekąsek, a także ciasteczek. W sam raz do pudełka śniadaniowego lub torebki jako drobnych przekąsek.  

Małe jest piękne i poręczne do zjedzenia

autor: Anna Sacharczuk
fot. Anna Sacharczuk

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji