Pod koniec stycznia po raz 43. odbyły się międzynarodowe targi słodyczy ISM w Kolonii. Równolegle działał salon ProSweets Cologne, który bogaty był w nowe urządzenia i sprzęt dla branży cukierniczej. Ponad 1400 wystawców z całego świata, w tym z Polski, oraz ponad 35 tys. osób zwiedzających.
ISM, 27-30 stycznia 2013, Kolonia
ISM na słodko, a dokładnie z czekolady i marcepanu
Targi ISM jak zawsze stanowią bogaty przegląd inspirujących propozycji, skrzętnie wypełniony pokazami technologicznymi prowadzonymi przez mistrzów z różnych stron świata. Gościem specjalnym kolońskiej wystawy był słynny mistrz Chocolatier Axel Hanf. Belg podczas specjalnego show na żywo demonstrował sztukę ręcznego przygotowywania specjałów czekoladowych. Dodajmy, specjałów z nutką ekstrawagancji. Wśród propozycji, które wychodziły spod zwinnych rąk Axela Hanfa, były praliny z czosnkiem i prażonym sezamem, a także desery z czekoladowego musu z dodatkiem świeżego imbiru. Zwiedzający mogli przyglądać się pracy mistrza i skosztować świeżo przygotowanych słodkich nowości.
Turecki cukiernik i jego show przyciągały uwagę
Strzelające wafle, stewia i lukrecja
Jak co roku pomiędzy halami wystawowymi przygotowano „New Product Showcase” – czyli wystawę nowych produktów zgłaszanych przez wystawców do plebiscytu na „Top Innowację Roku”. Zwiedzający dziennikarze mogli zapoznać się z nowościami i zagłosować na najbardziej obiecującą propozycję. Z największym uznaniem spotkały się strzelające wafle o smaku coli prosto ze Szwajcarii, a także draże – prażone migdały w słodkiej otoczce ze stewią, tego samego producenta. Zresztą stewia, naturalna substancja 300 razy słodsza od sacharozy, pojawiła się na wystawach wielu producentów. Wyroby z jej zastosowaniem to m.in. ciemna czekolada czy też wspomniane już draże migdałowe, a także ciastka czy cukierki o obniżonej wartości kalorycznej.
Draże migdałowe – jedna z Top innowacji na targach ISM
Zdrowsza wersja czekolady, czyli czekolada ze stewią
Wielu producentów słodkich przyjemności włączyło lukrecję do swoich receptur. Prezentowano liczne produkty z tym dodatkiem, takie jak: miękkie toffee, żelki, twarde karmelki, a także pralinki. Szczególnie interesujące było połączenie czarnego żelka lukrecjowego obtoczonego w białej czekoladzie i wreszcie oprószonego kwaśnym proszkiem z suszonych truskawek. Taka kombinacja dostarczała niesamowitych wrażeń smakowych. Otóż czerwona kulka rozpływała się w ustach przyjemnie truskawkowo, następnie kwaśność truskawki była łagodzona słodkością białej czekolady, aż w końcu zęby zatapiały się w przyjemnie lekko lukrecjowym i miękkim cukierku.
Żelki o smaku lukrecji popularne w mieszankach owocowych
Smaki pralin, cukierków i czekolad
Nowym trendem w produkcji pralin okazuje się połączenie mięty ze smakami owocowymi, a także marcepanem. Wielu producentów postawiło także na cukierki nadziewane karmelem czy nugatem oraz proponowało przysmaki marcepanowe w różnokolorowych odmianach. Wśród dostawców warto zwrócić uwagę na producentów z Turcji. Na ich stoiskach można było zapoznać się z produkcją przysmaków tureckich organizowanych podczas pokazów na żywo. Hitem była także czekolada ze strzelającym cukrem popping candy. Strzelający cukier zastosowano również w Top Innowacji ISM 2013.
Do Kolonii przyjechało wiele polskich producentów. Jednym z nich była firma cukiernicza „Solidarność”
Mięta wraca do łask branży cukierniczej
Czekolada z czosnkiem? W wykonaniu mistrza Axela Hanfa rewelacyjna
Czekolada z ręcznie ułożonymi na niej owocami liofilizowanymi
Miniporcje wciąż na topie
W salonie ProSweets wśród ponad 300 dostawców urządzeń i technologii można było zapoznać się z nowymi rozwiązaniami technicznymi pomocnymi w procesie produkcji, jak i pakowania wyrobów. Wśród propozycji królowały małe opakowania na porcje drobnych przekąsek, a także ciasteczek. W sam raz do pudełka śniadaniowego lub torebki jako drobnych przekąsek.
Małe jest piękne i poręczne do zjedzenia
autor: Anna Sacharczuk
fot. Anna Sacharczuk