Już po raz piąty młodzi cukiernicy rywalizowali ze sobą na Tragach Expo Sweet. Od 19 do 21 lutego Warszawa stała się stolicą łakoci, tortów, ciast i lodów. Swoje produkty wystawiały m.in. Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" SA.
Podczas targów odbywały się nie tylko interesujące pokazy, seminaria i szkolenia, ale także III Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, nad którymi patronat objęła Minister Edukacji Narodowej Krystyna Szumilas. Młodzież z całego kraju zmagała się z tortami pod surowym okiem jury.
Niezawodni zawodnicy
Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych z Białegostoku przygotowywali się do startu w zawodach pod czujnym okiem Mistrza Świata w Cukiernictwie, Mieczysława Chojonowskiego. Swoją pracę w trening przyszłych Mistrzów włożył także ekspert Akademii Mistrza, Jacek Zięba. To dzięki ich wspólnemu wysiłkowi uczniowie Agnieszka Domań i Stefan Okuła zdobyli Mistrzostwo Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Jacek Zięba i Mieczysław Chojonowski już drugi raz udowodnili, że osoby pod ich patronatem zdobywają najwyższe podium. Ich sukces jest efektem działalności Akademii Mistrza, która umożliwia zdobywanie coraz to nowych umiejętności nie tylko dla uczniów, ale także dla doświadczonych cukierników. Wychodząc naprzeciw rosnącym wymaganiom konsumentów, Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica” dają sposobność do ciągłego doskonalenia swojego kunsztu i sprawiania, że rzemiosło staje się sztuką w rękach ludzi z pasją i zaangażowaniem.
Pasmo sukcesów
|
Na Targach Expo Sweet swoje umiejętności prezentowały także uczennice Zespołu Szkół Spożywczych z Gdańska: Patrycja Reszka, zwyciężczyni eliminacji do III Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, oraz Jagoda Urbańska. Na stoisku Zakładów Tłuszczowych „Kruszwica” i z pomocą Akademii Mistrza, młode adeptki sztuki cukierniczej mogły pokazać swoje umiejętności wszystkim zainteresowanym. Już na drugiej edycji Targów Expo Sweet, Kruszwica została doceniona za swoje starania w kształceniu młodzieży i otrzymała nagrodę za przygotowanie stoiska o charakterze edukacyjnym, a w tym roku została wyróżniona za 5 lat wspólnych działań na rzecz rozwoju branży cukierniczej i lodziarskiej w Polsce. 5-lecie Targów zbiegło się z urodzinami Akademii Mistrza.