Nic nie stracili zwiedzający SweetTarg, którzy pojawili się dopiero w drugim dniu targów. Strefa Mistrza Branży bawiła i częstowała najróżniejszymi przysmakami Europy w niedzielę i poniedziałek. Technolodzy z zaprzyjaźnionych firm, w duetach lub solo, serwowali to, co mieli najlepszego, nierzadko z dużą dozą humoru!
Program poniedziałkowej Strefy Mistrza Branży przebiegał podobnie jak w niedzielę, dzięki temu nikt nie stracił pokazów, które cieszyły się dużym zainteresowaniem. Od godz. 10.00 Paweł Nawrot i Łukasz Wylenżek z firmy Bakels stworzyli rewelacyjny duet cukierniczy, który raczył wszystkich nie tylko słodyczami, ale też godką śląską.
Minideserki inspirowane owocami, przygotowywane na bieżąco przez Jerzego Brzozowskiego oraz Marka Tomaszka z firmy Prospona, przyciągały kolejne tłumy zwiedzających, ceniących sobie klasykę w deserach.
W poniedziałek, w samo południe, Strefa Mistrza zamieniła się w panel dyskusyjny połączony z prezentacją nt. "Znakowania środków spożywczych". W roli eksperta wystąpił Zygmunt Cichoń, naczelnik Wydziału Kontroli Handlu i Usług Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Katowicach. Więcej informacji znajduje się TUTAJ.
Po dawce fachowej wiedzy o znakowaniu ponownie przyszedł czas na małe co nieco. Tym razem wspólnie pojawili się przedstawiciele firmy Zentis oraz Emix. Podczas gdy w gofrownicach wypiekały się chrupiące gofry przygotowane na bazie mieszanki Emix, obok swoje pomysły prezentował technolog Adam Marszałek z firmy Zentis. Spod jego wprawnych rąk wychodziły minipizze, deserki bez pieczenia; zaprezentował także, jak prosto i szybko udekorować sernik przy użyciu innowacyjnego połączenia żelu i pomady w jednym (Duofix).
Popołudniowe pokazy kończył technolog Ryszard Stojanowski z firmy Pfahnl, który na bieżąco wypiekał bułeczki posmarowane aromatycznym farszem, a także minipączki na serwatce.
Komu zawdzięczamy profesjonalne wyposażenie Strefy Mistrza Branży
Strefa Mistrza Branży została profesjonalnie wyposażona dzięki naszym Partnerom:
- firma GIKO dostarczyła uniwersalny piec modułowy GWAREK do wypieku chleba i ciast oraz automat chłodniczo-garowniczy KOMA SDCC
- firma GUZ Technika Piekarnicza udostępniła niezawodną miesiarkę GTP SM-25
- firma MAGOREX dostarczyła: stoły, wózek oraz blachy wysokiej jakości
Ponadto Zakłady Tłuszczowe KRUSZWICA zadbały o dostawę najlepszych tłuszczów cukierniczych, margaryn oraz tłuszczów specjalistycznych (frytura półpłynna Olfryt Plus, frytura stała Tytan, Maesto - tłuszcz płynny do mieszanek cukierniczych). O higieną stanowisk pracy w Strefie MB zadbała firma AMTRA - producent profesjonalnej chemii czyszczącej marki Clinex.
Redakcja Mistrza Branży dziękuje za miłą i udaną współpracę!
Zobacz co się działo na SweetTARGU 2013: