...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Jakość handlowa pieczywa półcukierniczego

Zaniżona zawartość tłuszczu i cukrów, zaniżona masa w odniesieniu do deklarowanej oraz złe oznakowanie produktów – to główne uchybienia producentów pieczywa półcukierniczego. IJHARS po raz pierwszy przeprowadził kontrolę tego rodzaju pieczywa.

Inspektorzy sprawdzali głównie bułki i rogale maślane, chałki oraz pieczywo półcukiernicze z nadzieniem owocowym oraz innymi masami (np. makową, serową, budyniową), czy są one zgodne z obowiązującymi przepisami oraz z deklaracjami producenta.  Wśród 105 kontrolowanych podmiotów (tj. 7,1% zarejestrowanych w WIJHARS) było 5 producentów produkujących wyroby posiadające chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), w tym 4 producentów rogala świętomarcińskiego i 1 producenta obwarzanka krakowskiego.

Kontrolą objęto:
– w zakresie oceny organoleptycznej  – 273 partie pieczywa półcukierniczego,
o łącznej masie 16,367 kg,
– w zakresie oznaczania parametrów fizykochemicznych  – 74 partie pieczywa półcukierniczego o łącznej masie 13,445 kg,
– w zakresie znakowania – 275 partii pieczywa półcukierniczego o łącznej masie 16,267 kg.
Dodatkowo skontrolowano 43 partie innych wyrobów piekarskich i ciastkarskich o łącznej masie 4,692 kg.

Smaczne, ale ...

Choć cechy organoleptyczne, czyli kształt, skórka, miękisz, smak i zapach nie budziły zastrzeżeń inspektorów, gorzej było z  oceną w zakresie parametrów fizykochemicznych. W 13 partiach (17,6% skontrolowanych partii) stwierdzono zaniżoną zawartość tłuszczu i cukrów. Nieprawidłowości te dotyczyły pieczywa półcukierniczego bez nadzienia, tj. bułek maślanych, chałek, rogali i drożdżówek. Dodatkowo w wyniku kontrolnego przeważania w pojedynczych partiach pieczywa półcukierniczego z nadzieniem (strucli) odnotowano zaniżoną masę w odniesieniu do deklaracji producenta.

Na 5 skontrolowanych partii produktów posiadających chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) w 1 partii obwarzanka krakowskiego stwierdzono zawyżoną masę (od 20 g do 40 g) w porównaniu ze specyfikacją. Natomiast jakość rogala świętomarcińskiego nie została zakwestionowana.

Nieprawidłowe znakowanie

Nieprawidłowości w znakowaniu stwierdzono w przypadku 16 partii pieczywa półcukierniczego (5,8% skontrolowanych partii), co w praktyce oznaczało wprowadzenie konsumenta w błąd co do charakterystyki produktu, w tym nazwy produktu, ze względu na zastosowane surowce, oraz co do składu i ilościowej zawartości składników. Mówiąc obrazowo, w nazwie produktu np. używano określenia „maślany”, „maślana”, choć zamiast masła dodawano inny tłuszcz i olej, użycie nazwy „jagodzianka” w odniesieniu do pieczywa półcukierniczego z nadzieniem, choć zamiast jagód zastosowano nadzienie cukiernicze o smaku jagodowym w składzie. Błędem było pominięcie informacji o użytych składnikach alergennych, np. soi, mączce sojowej, serwatce w proszku czy żółtek jaj w proszku, w składzie opakowanego pieczywa półcukierniczego oraz w dokumentacji towarzyszącej pieczywu półcukierniczemu wprowadzanemu do obrotu luzem.

Zaniedbania w przechowywaniu

W nielicznych przypadkach stwierdzono przeterminowane surowce i dodatki do produkcji pieczywa (w 4 piekarniach - 3,8% ogółem skontrolowanych podmiotów), w 2 na 4 piekarnie stwierdzono obecność szkodników zbożowo-mącznych, tj. rozkruszka i trojszyka, w 3 piekarniach (2,9% ogółem skontrolowanych podmiotów) w niewłaściwych warunkach temperatury przechowywano 13 partii surowców i dodatków do wypieku pieczywa i wyrobów piekarskich (np. drożdży, margaryny, czekolady, wiórek kokosowych, twarogu śmietankowego).

Konsekwencje

Wojewódzcy inspektorzy JHARS wydali 26 decyzji administracyjnych, w tym:

– 13 zakazujących składowania surowców i dodatków do wypieku wyrobów piekarniczych i ciastkarskich w nieodpowiednich warunkach;
– 2 zakazujące wprowadzania do obrotu pieczywa niewłaściwie oznakowanego,
– 2 decyzje nakazujące poddanie pieczywa zabiegom właściwego oznakowania,
– 9 decyzji wymierzających kary pieniężne, w łącznej kwocie 18 065 zł, za wprowadzenie do obrotu artykułów zafałszowanych i niewłaściwej jakości handlowej,
oraz nałożyli 37 mandatów karnych na łączną kwotę 7700 zł.

Mimo że zweryfikowanie jakości handlowej takich produktów nastręcza pewne trudności (krótki termin przydatności do spożycia, a brak deklarowania przez większość producentów jakichkolwiek parametrów fizykochemicznych), to IJHARS zapowiada, że kolejne kontroleobejmą tego rodzaju pieczywa.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji