...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Fabryka czekolady w Óbidos

Raz do roku w portugalskim miasteczku Óbidos, pod murami średniowiecznego zamku, organizowane jest najdłużej trwające święto dla miłośników czekolady. Specjalnie w Dniu Czekolady przypominamy, jak wyglądał jeden z 4 weekendów podczas Międzynarodowego Festiwalu Czekolady.

Na co dzień Óbidos jest małym, spokojnym miasteczkiem, położonym ok. 80 km od Lizbony. Znane jest ze średniowiecznej zabudowy, a przede wszystkim z radosnego Festiwalu Czekolady, które odbywa się tutaj co roku. I nie jest to święto przeznaczone wyłącznie dla dzieci! Impreza w tym roku trwała w każdy weekend, od 22 lutego do 17 marca. My przyjechaliśmy w pierwszą niedzielę marca.

Wjechaliśmy do miasteczka. Przed nami ciągnęła się główna uliczka zapchana z obu stron sklepikami, stoiskami, wystawami. Wszędzie można było kupić czekoladę, lizaki, pasteis de nata de chocolate (najsłynniejsze, tradycyjne portugalskie ciastka wypełnione kremem zrobionym ze śmietany i żółtek jaj; tym razem także z dodatkiem czekolady) oraz ginję w czekoladowych kubeczkach (ginja to typowy, słodki portugalski likier wiśniowy). Ta wąska, długa uliczka, wypełniona turystami, zaprowadziła nas do zamku, gdzie rozpoczynał się 11. Festiwal Czekolady. Inspiracją tegorocznej imprezy był film Tima Burtona „Charlie i Fabryka Czekolady”, który zrobił furorę na całym świecie.

Zaraz po wejściu poszliśmy do Fábrica de Chocolate de Óbidos, do pomieszczenia, w którym były wystawione cztery czekoladowe rzeźby, wykonane przez uczniów szkół cukierniczych. Można było obejrzeć m.in.: ogromną postać Willy’ego Wonki czy też jego imponujące imperium. Pod koniec można było zagłosować na ulubione dzieło.

Postać z białej czekolady wykonana przez uczniów Escola de Hotelaria e Turismo do Oeste

W środku Fantastycznej Fabryki Czekolady Willy'ego Wonki niesamowity był nie tylko widok architektury z białej czekolady, ale też zapach

Następnie stanęliśmy w długiej kolejce, żeby zobaczyć czekoladowe rzeźby wykonane przez portugalskich mistrzów cukiernictwa. Widok w środku sali był imponujący! Przed nami była czekoladowa makieta miasteczka, w którym rozgrywała się cała akcja filmu: dom Charliego i jego rodziców, fabryka Willy’ego Wonki (cała zrobiona z białej czekolady, wypełniała całą przestrzeń intensywnym, urzekającym zapachem), a także wszyscy bohaterowie, łącznie z wiewiórkami i umpa-lumpasami.

Ul. Czekoladowa :)

i czekoladowe auta

Skok Willy'ego Wonki

W końcu dotarliśmy do zupełnie innego świata, bajkowego, słodkiego i całego z czekolady. Wszędzie były budki, gdzie można było spróbować wyrobów czekoladowych w różnych kombinacjach: lizaki, gorąca czekolada, naleśniki, pralinki, kawa w czekoladowej filiżance etc. Dookoła nas chodzili ludzie przebrani za ciastka. Mogliśmy też stanąć na mostku i podziwiać szeroką czekoladową rzekę. A wszystko to na tle potężnego, średniowiecznego zamku.

Rzeka pełna... czekolady

Żywe ciasteczka - znak charakterystyczny Festiwalu w Obidos

W Taberna de Óbidos kawę podawano w czekoladowych filiżankach

Oczywiście poza wystawami i degustacją było mnóstwo innych niespodzianek przygotowanych dla zwiedzających. Dzieci miały niepowtarzalną okazję uczestniczyć w szkole gotowania, a dorośli w kursie przygotowującym do mistrzowskiego przygotowywania słodkości (cursos de chocolateria). Wyodrębnione zostały trzy poziomy trudności, gdzie pierwszy był przeznaczony dla osób, które mają pierwszą styczność z wyrobem czekolady i innych słodyczy, a ostatni dla wirtuozów, którzy już powoli potrafią tworzyć czekoladowe cuda.  Dodatkową atrakcją był kurs przygotowywania pralinek.

W księgarni można było zakupić książkę związaną oczywiście z tematyką czekolady i innych słodkości czy odpocząć na chwilę, oglądając krótkie przedstawienia. Odbył się także wielki konkurs, mający na celu wyłonić Najlepszego Cukiernika w Portugalii w 2012 roku. Finaliści mieli za zadanie przedstawić publiczności dania, które zostały przyrządzone na podstawie własnych przepisów, w różnych kategoriach. Zaraz obok odbywał sie drugi konkurs, tym razem przeznaczony dla początkujących cukierników z całego świata: Międzynarodowy Konkurs Czekoladowych Przepisów. Uczestnicy z Portugalii, Węgier, Danii oraz Kanady przedstawiali publiczności swoje autorskie przepisy, a następnie przygotowywali słodkości na oczach zaciekawionych turystów.

Widowiskowym wydarzeniem był wybieg, na którym modelki i modele przedstawiali stroje projektantów zainspirowanych czekoladową pasją. Na początku zostały pokazane stroje z kolekcji „O burlesco dos Cabaretes” przygotowane przez projektantkę Isabo, która specjalizuje się w ubiorach burleskowych. Przeniosła ona nas do Paryża lat dwudziestych, Paryża z czasów wszechobecnej burleski. Kolejny pokaz przedstawiał kolekcję „Choco ..oh! lá! Lá!” Kristine Kosta. Dla niej inspiracją pozostały słynne Pin Up Girls z lat 50. Zostaliśmy przeniesieni w zupełnie inny świat, pełen zmysłowości oraz marzeń.

Jednak, pod koniec warto choć na chwilę wyrwać się z Festiwalu i podążyć w głąb miasteczka. Jest ono naprawdę urzekające: cisza, spokój, ogrody z pięknymi kwiatami, białe domy z elementami koloru żółtego czy niebieskiego, przesympatyczni mieszkańcy. Można poznać miasto z zupełnie innej strony.

autor: Magda Balińska

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji