...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Nowy piecowy

Piekarze nie mają dziś wątpliwości, że automatyczne linie załadowcze zachowują rzemieślniczą jakość wypieków. Przekonuje ich również powtarzalna jakość oraz wyraźnie większa wydajność i oszczędność w produkcji.

     
 

Artykuł pochodzi ze stczniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Kiedy dwa lata temu po raz pierwszy firma Geth opublikowała tekst o automatycznym załadunku pieców wsadowych, miała świadomość, że jest to rozwiązanie na miarę czasów, choć wymogi techniczne związane z jego zainstalowaniem mogły wówczas stanowić barierę. Dzisiaj nie ma wątpliwości ‒ automatyczne systemy załadowcze MIWE athlet zadomowiłysię w polskich piekarniach, i to nie tylko w tych największych.

Przypomnijmy zatem, co kryje się za tymi systemami.

Załadunek

Droga, jaką trafiają produkty na taśmę athleta, jest bardzo różna. Może to być ręczne wykładanie ciasta z koszyków garowniczych bezpośrednio na taśmę (dzięki regulowanej wysokości stołu pracownik nie musi się schylać i nadwyrężać kręgosłupa) lub też w sposób bardziej zautomatyzowany. Wszystko zależy od powierzchni w piekarni, wydajności pracy athleta i oczywiście budżetu.

W jednej z wymienionych piekarni (w Gorlicach) zainstalowany został ciekawy system załadunkowy. Stacja dokująca (rys. 1),do której zaczepiane są aparaty załadowcze, zamontowana jest bezpośrednio przy systemie załadowczym. Kęsy z aparatów poprzecznych pobiera sam system. Jest to opcja wygodna, nie zabiera dużej powierzchni pracowni, a ściąganie gotowych do zasadzania kęsów odbywa się bezpiecznie i sprawnie.

 

rys. 1

Bardzo interesującym rozwiązaniem jest stół załadowczy jezdny dostosowany do automatycznego pobierania takich produktów, jak ciabata, bułki czy bagietka bezpośrednio z desek do garowania (rys. 2).

rys. 2

Większym systemem podającym jest stacja pośrednia MIWE Butler, do której doczepiany jest wózek garowniczy z aparatami załadowczymi. Pozostałe czynności odbywają się za naciśnięciem guzika. Na ekranie wyszukiwany jest piec i stosowny program wypieku. Zdejmowanie garowanych kęsów (często wypiek drobny: bagietki, pieczywo pszenne) następuje automatycznie, kęsy trafiają na stację pośrednią, skąd dalej na stół athlet i dalej do pieca. Również para zostaje dodana poprzez sterowanie. Tym samym athlet może pracować bez przestojów, co za tym idzie bardziej wydajnie (rys. 3).

 

rys. 3

Odbiór ześlizgiem lub taśmą przenośnikową

Cały wsad upieczonych produktów zostaje rozładowany jednocześnie przez system MIWE athlet. Również w przypadku odbioru produktów istnieje kilka opcji automatyzacji wyładunku. Najprostszą wersją ze wyglądu na ograniczenia lokalowe jest ześlizg (rys. 4), po którym zsuwają się upieczone chleby i dalej przekładane ręcznie do koszy. Często wybieraną opcją jest górna taśma przenośnikowa z systemem zraszania. Produkty są transportowane taśmami aż do magazynu, skąd wyruszają do sklepów.

Patrząc z góry na tak zautomatyzowany zakład, wszystko działa jak w szwajcarskim zegarku i trochę jakby samoistnie.

 

rys. 4

Proste sterowanie

Aby automatyzacja załadunku udała się, niezbędny jest system sterowania, który perfekcyjnie ustawia i kontroluje wszystkie parametry. Panel sterowania komputerowego do obsługi systemu MIWE athlet jest prosty i czytelny. Wizualizacja przebiegu procesów wypiekowych, czasów wypieku, zaprogramowanych temperatur znacznie ułatwia obsługę i wpływa na poprawę organizacji pracy. W przypadku znacznego oddalenia magazynu wyrobów gotowych istnieje możliwość wyprowadzenia dodatkowego monitora do magazynu i umieszczenie go w pobliżu odbioru pieczywa. Dzięki dodatkowemu monitorowi pracownicy magazynu informowani są o dokładnej godzinie i asortymencie transportu gorącego pieczywa.

Brak wyspecjalizowanej kadry, niechęć do podejmowania trudów tego zawodu oraz konieczność podniesienia standardów pracy, jak też jakości produktów sprawiły, że coraz więcej piekarni decyduje się na automatyzację załadunku. W tej sytuacji rola prawdziwego piecowego ogranicza się do nadzoru systemu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jakość w szczegółach

- Niezawodny: silnik automatycznego systemu MIWE athlet, skonstruowany we współpracy z producentem silników samochodowych, ma własną obudowę, która szczelnie zabezpiecza go przed przedostawaniem się zabrudzeń.

- Praca bez przestojów: automatyczna konserwacja za pomocą zamontowanego odkurzacza, który każdorazowo przy wyładunku zbiera pył i zabrudzenia.

- Bezpieczny: system załadowczy MIWE athlet jest mocowany u góry, dzięki czemu dostępność do pieca nie jest niczym ograniczona. Szyny systemu są wpuszczone w podłogę, przesuwanie urządzeń o dużej masie jest lekkie, dzięki czemu silniki przesuwu zużywają mniej energii.

- Zastosowane prowadnice rolkowe, zamiast szynowych, są tak skonstruowane, że oczyszczają się same, wypychając brud na zewnątrz.

- Każdy z elementów po rozłożeniu mieści się w drzwiach o standardowych wymiarach.

- Oszczędny:szybkie zasadzanie pieca wiąże się z obniżeniem kosztów energii. Również możliwość redukcji etatów przynosi spore oszczędności.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co przemawia za automatycznym załadunkiem pieca?

Cały proces załadunku i rozładunku jest krótki i realizowany w wyznaczonym czasie z dokładnością co do sekundy. Dzięki temu nie dochodzi do niepotrzebnej utraty energii i czasu przy ponownym rozgrzaniu pieca, a atmosfera pieczenia jest stała. Efekt: zdecydowanie wyższa jakość produktów. Automatyczny system załadunku eliminuje ludzkie błędy, narzuca z góry ustalone procedury, nie ma mowy o dowolności czy przypadkowości. Wysoka jakość wypieczonych produktów jest powtarzalna.

Poniżej przedstawiamy kilka zdjęć instalacji załadowczych zamontowanych przez firmę GETH na terenie Polski.

Gorlice

Kraków

Łódź

Gomunice

Łochów

 

Inowrocław

Mińsk Mazowiecki

Kostrzyń

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji