...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Jadalny Kurzweil - tutorial

W oryginale syntezator Kurzweil składa się z 61 klawiszy z aftertouch Fatar TP 8 (cokolwiek to znaczy) i wyświetlacza LED. Tym razem zamiast do gry posłużył nam za wzór tortu przygotowanego specjalnie na urodziny fana muzyki elektronicznej.

Z naszej wiernej, choć nie najwierniejszej, kopii nie wydobyliśmy żadnego dźwięku, ale sprawiliśmy wiele frajdy solenizantowi. Jeszcze więcej radości dostarczyło przygotowanie tego muzycznego ciacha.

     
 

Artukuł pochodzi z listopadowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

     
 

Styl angielski z Anią Daraż


Zapraszamy na kreatywne szkolenia dla wszystkich chętnych, którzy chcą pogłębić wiedzę, udoskonalić technikę lub też poznać nowe sposoby tworzenia i dekorowania tortów w stylu angielskim.

Dla osób, które wiedzą, co je interesuje w stylu angielskim, poświęcone są szkolenia w poniedziałki. Są to spotkania z indywidualnie ustalanym programem zajęć. Szkolenie trwa 6 godzin.

Szkolenia odbywają się w Pracowni Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”: Tarnów, ul. Brandstaettera 8, Kontakt: tel. 519 539 131

 

 

W całej zabawie nie chodzi o odwzorowanie dokładnej liczby klawiszy czy wszystkich przycisków znajdujących się na panelu syntezatora, jednak pewna wierność oryginałowi musi być zachowana. Dlatego oprócz pysznego tortu w kształcie prostokąta i 3 kolorów masy cukrowej: czarnego, białego i niebieskiego, dobrze jest się zaopatrzyć w zdjęcie prawdziwego Kurzweila.

fot. 1

Rozwałkowaną czarną masą cukrową (fot. 1) oblekamy tort i wstawiamy do chłodni. Nie tracąc z oczu zdjęcia syntezatora marki Kurzweil, zabieramy się do zrobienia klawiszy, pokręteł, przycisków i przesuwaków, bez których trudno sobie wyobrazić kultowy instrument.

Klawisze

fot. 2

Do przygotowania czarno-białej imitacji klawiszy potrzebujemy masy na figurki, czyli  gum paste, a także metra lub linijki, żeby starannie odmierzyć poszczególne elementy (fot. 2).

fot. 3

Białe klawisze powinny zajmować powierzchnię mniej więcej 7/8 długości tortu. Z grubo rozwałkowanej białej masy, przy użyciu kółka do pizzy, wycinamy prostokąt. Następnie zaznaczamy na nim klawisze i lekko nacinamy powierzchnię masy (fot. 3), pamiętając, żeby jej nie przeciąć.

fot. 4

Czarne klawisze powinny mieć 3/5 długości białych. W tym przypadku klawisze dokładnie wycinamy (fot. 4).

fot. 5

Tak przygotowane elementy warto odstawić do obeschnięcia i tym samym do usztywnienia – takie klawisze łatwiej się nakleja (fot. 5).

fot. 6

Wyciągamy nasz tort z chłodni i przyklejamy klawisze na jego powierzchnię (fot. 6). Na tym etapie również naklejamy pozostałe elementy uzupełniające: paski po boku oraz duży kawałek rozwałkowanej masy cukrowej, której miejsce znajduje się powyżej klawiszy. Robimy również rulonik z czarnej masy i przyklejamy go nad klawiszami.

Przesuwaki, przyciski, wyświetlacz

fot. 7

Tort ponownie wkładamy do chłodni i przygotowujemy drobne elementy, które złożą się na wierną kopię syntezatora. Dzięki szablonowi szybciej dopasujemy  odpowiednie proporcje uformowanych elementów; łatwiej nam będzie też rozplanować ich umiejscowienie na wyznaczonej powierzchni (fot. 7).

fot. 8

Prostokątne kawałki masy gum paste mocniej nacinamy w połowie, natomiast delikatnie zaznaczamy kreski po obu stronach, by całość przypominała oryginalne przesuwaki (fot. 8). Wzorując się na rzeczywistości, formujemy kolejne przyciski czy pokrętło.

fot. 9

Specjalnym dłutkiem robimy nacięcia na lewej części naszego syntezatora (fot. 9).

fot. 10

Pozostałe elementy rozmieszczamy w odpowiedniej odległości (fot. 10). Niektóre z nich będą miały pod sobą napisy – warto to wziąć pod uwagę podczas rozkładania poszczególnych przycisków.

fot. 11

Za pomocą cienkiego pędzelka nanosimy biały barwnik (fot. 11). Można użyć gotowego barwnika w żelu lub zastosować barwnik w proszku. Według mnie barwniki w proszku są lepsze do pisania po torcie; poza tym w wypadku koloru białego uzyskujemy dużo lepszy efekt.

Jeszcze tylko wypisujemy imię naszego solenizanta na niebieskim „wyświetlaczu” i nanosimy nabłyszczający płyn spożywczy na powierzchnię klawiszy.

Więcej inspirujących
pomysłów szukaj na
www.niezleciacho.com

 

autor: Anna Daraż, Pracownia Ciast i Tortów
„Niezłe Ciacho”

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Niezłe Ciacho - Pracownia Tortów Artystycznych

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji