Warto przeczytać
Lista artykułów
-
-
Impulsywnie i kilka razy w tygodniu – oto jak Polacy jedzą słodycze 0
Jesień to sezon czekoladowych słodkości – dłuższe wieczory sprawiają, że sięganie po drobną przekąskę, jak batony i wafle, jest coraz częstsze. Producent słodyczy ETi zapytał Polaków, jakie są zwyczaje związane z ich konsumpcją.
więcej -
8 trendów konsumenckich, które powinien znać każdy cukiernik 0
Trend to określenie, z którym spotkał się każdy z nas, choć pewnie nie wszyscy zadajemy sobie pytanie, czym tak naprawdę jest. Trend to istotna zmiana w stylu życia i/lub nawykach konsumentów zauważalna na rynku przez co najmniej 3 lata.
więcej -
Moxo Bakery 0
Michał Adam Molenda. Uczeń Le Cordon Blue. Kucharz. Pracował z najlepszymi w tej branży. Szefował warszawskiej Kuchni otwartej – restauracji z certyfikatem slow food. nie chodzi na kompromisy, docenia ciężką pracę i wkłada w nią całe serce. Każdego dnia walczy, aby być dobrym człowiekiem – w pracy i w życiu.
więcej -
Kultowe słodycze w roślinnej odsłonie 0
„Uzdrowiła” przemysłowe słodycze, tworząc Błeno, Tłiks, Lajon, Milkiłej czy Szokobons. Obok batoników, ciasteczek, cukierków i pralinek na specjalne miejsce zasłużyły lody, kremy i desery. Wszystkie bez glutenu, utwardzonych tłuszczów, mleka czy laktozy. Naturalne i pyszne.
więcej -
Chleb jest kobietą 0
"Zaczyn" to rzemieślnicza piekarnia, która po kilku latach sprzedawania i dowożenia chleba na zamówienie otwarła swe podwoje w styczniu w Krakowie, na Dębnikach. Rozmawiamy z Zosią Barto, z wykształcenia magister chemii, założycielką i duszą tej budzącej jeszcze przed otwarciem wiele pozytywnych emocji piekarni.
więcej -
Jordi Bordas. Nonkonformista, rewolucjonista czy wizjoner? 0
Inulina zamiast cukru, BŁONNIK Z OWOCÓW CYTRUSOWYCH w miejsce lecytyny i kazeiny, procenty zamiast gramów… To rewolucyjne podejście do cukiernictwa, które poznałyśmy na 4-dniowym szkoleniu w praskiej akademii IPPA, podczas którego Jordi Bordas uczył swojej autorskiej metody opracowywania receptur od podstaw – B·Concept.
więcej