czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Informacje

Kontakt
Telefon: (48) 363 14 24
Kod pocztowy: 26-600
Adres siedziby: ul. Kilińskiego 15/17
Miejscowość: Radom
Województwo: mazowieckie
Fax: (48) 363 14 24
E-mail: cechpiekarzy.radom@vp.pl
Strona WWW: http://cechpiekarzy.radom.pl/
Władze
ZARZĄD CECHU:
starszy Cechu - Gajda Jarosław
podstarszy Cechu - Fogiel Tadeusz
podstarsyz Cechu - Piłat Artur
skarbnik - Stojak Waldemar
Statut
brak informacji
Historia
Historia cechów w Radomiu sięga XIV wieku. W tym czasie Radom został lokowany na prawie średzkim, a później magdeburskim. Pierwszym znanym dokumentem wspominającym obecność piekarzy w Radomiu jest spis mieszkańców z 1532 roku.
Wynika z niego, że Radom liczył wówczas 30 piekarzy, którzy płacili podatek starostwu po jednym groszu od osoby kwartalnie. Piekarzy wymienia również dokument Zygmunta Augusta z 1549 roku.
Zezwalał on dochody z jatek piekarskich przeznaczyć na odbudowę miasta zniszczonego pożarami i naprawę murów obronnych. Jest też opis zamku z 1564 roku informujący o wyposażeniu piekarni zamkowej. Znajdowały się w niej: piec służący do wypieku chleba, 4 wiadra, 2 niecki chlebowe, 4 beczki, 3 półkufki mączne i 5 dzież.
Inne wiadomości o piekarniach radomskich zawierają lustracje królewszczyzn.
Lustracja za rok 1564 informuje, że w mieście było 24 piekarzy, a lustracja z lat 1616-1617 podaje, że było ich 18 i płacili podatek w wysokości 2 florenów i 12 groszy rocznie. W 1789 roku było 12 piekarzy, płacili podatek w wysokości 36 zł rocznie i posiadali nową ławę piekarską przy Bramie Lubelskiej.

W II połowie XVIII wieku znów nastąpił rozkwit cechu. Żył wtedy i działał wieloletni cechmistrz Franciszek Sowiński. Z jego inspiracji został napisany w 1760 roku statut, który zatwierdził król Polski August III Sas. Statut znany był piekarzom przez cały wiek XIX i XX. Świadczą o tym rachunki za jego przepisywanie.
W roku 1947, ówczesne władze komunistyczne zamykają samodzielną działalność cechu, włączając go w struktury Cechu Różnych. W 1984 roku wydziela się Cech Rzemiosł Spożywczych, który zrzesza min. piekarzy, cukierników, masarzy, młynarzy i producentów wody.

Wreszcie w 2004 roku, z potrzeby środowiska piekarskiego -po 57 latach nieobecności, zostaje reaktywowany jako następca prawny dawnego cechu; Cech Piekarzy w Radomiu. Celem jego powstania jest ochrona i kultywowanie tradycji polskiego, a w szczególności radomskiego piekarstwa rzemieślniczego, obrona interesów ekonomicznych piekarni ( szczególnie tych najsłabszych) w warunkach rosnącej konkurencji- często bywa nieuczciwej.

Promowanie pieczywa z naszych zakładów odbywa się na wiele sposobów czego dobrym przykładem jest organizowane przez piekarzy Święto Chleba, Akcja Dobry Chleb czy pomysł na chleb radomski.
Opis działalności
brak informacji
Członkowie
Brzezińska Ewa
Chydziński Krzysztof
Fogiel Mariusz
Fogiel Tadeusz - www.fogiel.pl
Gajda Jarosław - www.gajda.radom.pl
Gibaszewski Marek - www.gibaszewski.pl
Hernik Paweł
Karczewski Andrzej
Kościelniak Józef
Pastuszka Paweł
Piłat Artur
Stojak Artur
Stojak Waldemar
Firmy zrzeszone
Baker - hurtownia cukierniczo-piekarnicza
ul. Pomorska 5a, Radom

Młyny Zbożowe Żabczyńscy
ul. Młyńska 7, Łaskarzew

Ireks Prokopowicz -hurtownia dodatków
ul. Cerekwicka 55, Milejowice, Zakrzew
Zeelandia Sp.z o.o.
ul. Sowia 6c
62-080 Tarnowo Podgórne
Kancelaria Doradcy Podatkowego Z.A. Pierzchała
ul. Miła 17 lok. 15, Radom tel. 48 381-51-20
TES Szczepaniak Tomasz - BHP, HACCP tel. 604-166-088
Partnerzy
brak informacji
Szkoły i uczelnie
brak informacji

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe