...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Informacje

Kontakt
Telefon: (52) 322 20 12
Kod pocztowy: 85-067
Adres siedziby: ul. Jagiellońska 10
Miejscowość: Bydgoszcz
Województwo: kujawsko-pomorskie
Fax: (52) 322 20 12
Strona WWW: http://www.cechpiekarzyicukiernikow.pl/?litora-torquent,1
Władze
Jan Gogolewski- Starszy Cechu
Marian Bobkowski- Podstarszy Cechu
Mariusz Piątkowski- p.o. Podstarszego Cechu
Roman Sikora- Sekretarz
Krzysztof Poćwiardowski- Skarbnik
Zbigniew Cyranowicz- Członek Zarządu
Mariusz Piątkowski- Członek Zarządu
Statut
brak informacji
Historia
I stycznia 2011r. minęło 26 lat działalności Cechu, jednakże korzeniami sięgamy daleko w przeszłość do połowy XV w. kiedy to bydgoscy rzeźnicy w 1434r.
utworzyli własny cech . Król Stefan Batory na sejmie w Toruniu 20 października 1576 roku określił szereg artykułów dla bractwa rzeźników .W dokumencie królewskim zostały określone warunki przyjmowania uczniów na naukę. Uczeń musiał przedłożyć akt urodzenia świadczący o pochodzeniu z prawego łoża, uiścić opłatę na rzecz cechu w wys.0,18gr.1 beczkę piwa , 2 funty wosku i zapłacić za roczną naukę 5zł. W XVI w. nastąpił szybki rozwój rzemiosła. W tym okresie powstało wiele cechów. Wzrost zakładów rzemieślniczych był odbiciem rozwoju miasta, produkcji i specjalności zawodowej.
Burmistrz miasta Andrzej Kramarz oraz rajcowie miasta w 1569 roku powołali Cech Piekarzy i zatwierdzili jego status, który w 21 artykułach określał prawa, obowiązkii powinności piekarzy oraz kary za łamanie postanowień prawa cechowego. Status cechu określał ilość członków,która nie mogła przekroczyć 40 osób. Każdy mistrz wstępując do cechu musiał złożyć do skrzynki brackiej opłatę wstępną, na która składało się 5 złotych polskich 4 funty wosku i 2 kłodzie piwa. Poza tym majstrowie piekarze byli zobowiązani dawać w prezencie burmistrzowi i rajcom miasta z okazji Wielkanocy po jednym półtora łokciowym struclu .
Następna data, którą należy odnotować to rok 1888 kiedy to zostaje powołany Cech Cukierników. W drugiej połowie XVIII w. upadek gospodarczy kraju, wpływy niemieckie spowodowały zahamowania dalszego rozwoju rzemiosła. W tym okresie rzemieślnicy walczyli o polskość i nie dopuścili do zniemczenia rzemiosła.
Rzemiosło w różnych okresach przechodziło trudne chwile zmagając się z trudnościami na tle przemian politycznych i gospodarczych. Nie sposób mówić o dziejach Polski i Bydgoszczy nie wspominając rzeźników, piekarzy i cukierników. W Polsce międzywojennej rzemiosło pod względem zatrudnienia stanowiło drugą grupę gospodarczą. Rok 1945 przyniósł Polakom upragnioną wolność,a cechy spożywcze jako pierwsze wznowiły swoją działalność. W latach 50-tych Cech Rzeźników, Cech Piekarzy i Cech Cukierników zostały włączone do Cechu Rzemiosł Różnych. W 1980 roku w środowisku branży spożywczej zrodziła się myśl powołania własnego cechu, jednakże stan wojenny udaremnił realizacje tego celu. Po trzech latach powstał komitet organizacyjny w składzie : przewodniczący Czesław Tyburek oraz członkowie Lech Kulik, Jolanta Przedwojska, Eugeniusz Woźniak, Władysław Dullin i Leszek Pastwa. Wreszcie 5 grudnia 1983 na Walnym Zgromadzeniu uchwałą nr 1 został powołany z dniem 01.01.1984r. Cech Rzemiosł Spożywczych. Starszym Cechu został Zbigniew Bigoński .Uchwalono statut cechu.
Członkowie nie żałowali srebra, złota i pieniędzy na insygnia dla starszyzny cechowej oraz na sztandar, który poświęcono w dniu 10 mają 1985 r. a chrzestnymi sztandaru zostali Jadwiga Tyburek i Feliks Sowa. W 1989 roku na mocy ustawy o samorządzie zniesiono obligatoryjną przynależność do cechu jednakże cech nadal działał. 1.03.1992 r. utworzono Oddział Zaopatrzenia dla naszych członków. Działalność gospodarcza przynosiła dobre dochody, co pozwoliło prowadzić szeroką działalność kulturalno- oświatową i socjalną. Organizowano kolonie, obozy, rajdy samochodowe, wycieczki dla dzieci i dorosłych, bale, imprezy gwiazdkowe, kursy i szkolenia. Jedną z podstawowych zadań cechu jest szkolenie uczniów w zawodach: piekarz, cukiernik i wędliniarz . Z inicjatywy Prezesa Kujawsko Pomorskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorstwa Jana Gogolewskiego powstała Zasadnicza Szkoła Rzemiosła i Przedsiębiorstwa do której uczęszczają nasi uczniowie, chociaż również kontynuują naukę w innych szkołach zawodowych.
22 maja 2006 roku na Walnym Zgromadzeniu podjęto uchwałę o zmianie nazwy cechu i tak od dnia 1 stycznia 2007 roku Cech Rzemiosł Spożywczych w Bydgoszczy przyjął nazwę Cech Piekarzy i Cukierników.
Przewracając kartki historii cechu nie sposób pominąć ich działaczy. Z zapisów archiwalnych sięgamy do 1922 r. kiedy to z ręki cechmistrza pochodzenia niemieckiego przekazano sztandar starszemu cechu Januszowi Siudzie jako symbol władzy. W następnych latach starszymi cechu byli : Apolinary Burzyński,Jan Hojka, Franciszek Jakubowski, Wincenty Burzyński, Franciszek Gutowski, Jan Błaszak, Piotr Wolniewicz, Piotr Godek, Zbigniew Bigoński, Józef Erdmann, Władysław Dullin i Jan Gogolewski.
Opis działalności
brak informacji
Członkowie
brak informacji
Firmy zrzeszone
JAN – DAR Sp. z o.o.
Dariusz Grochola

„Piekarnia z Jasnej”
Mariusz Kokorzycki

PIEKARNIA
Eugeniusz Morkowski

PIEKARNIA
Marian Mielcarz

„PIEKARNIA” s.c.
St. M. K. Piątkowscy

PIEKARNIA
Edward Pala

PIEKARNIA
Józef, Krzysztof Trojan

P.P.H.U. REM MARCO S.C.
L. Cieślewicz, R. Cieślewicz

Cukiernia „Małgosia”
Zbigniew Cyranowicz

CUKIERNIA CHMIELEWSKICH
Michał Chmielewski

Cukiernia „MAGNOLIA”
Wojciech Fortuna, Jarosław Jedliński

Cukiernia „Kokosanka”
Tadeusz Gładkowski

Fabryka Wyrobów Cukierniczych JAGO
Jan Gogolewski
Zakład Pracy Chronionej

Cukiernia Staropolska
Wojciech Kozłowski

CUKIERNIA SOWA Sp. J.

ZAKŁAD CUKIERNICZY
Maciej Terlecki

CUKIERNICTWO I HANDEL
Wiesław Zmudziejewski

PIEKARNIA - CUKIERNIA
Marian Bobkowski

CUKIERNIA - PIEKARNIA
Zb. I. Bigońscy

Piekarnia – Cukiernia „ERDMANN”
Józef Longin Erdmann, Katarzyna Erdmann

PIEKARNIA - CUKIERNIA
Krzysztof Galla

PIEKARNIA - CUKIERNIA
Bartłomiej Kolasiński

Piekarnia – Cukiernia
Ryszard Przybylski

RENDI
Rafał Przybylski

Piekarnia – Cukiernia
Krzysztof Poćwiardowski

PIEKARNIA - CUKIERNIA
„Polski Chleb”
Jacek Rudziński

PIEKARNIA - CUKIERNIA
„ALIMAR”
Marek Rudziński

PIEKARNIA - CUKIERNIA
Roman Sikora

Piekarnia 7 Siódmiak Sp. z o.o.
Wiesława Siódmiak

Piekarnia KRYS-AND Spółka Jawna
Andrzej, Krystyna Szymańscy

PIEKARNIA - CUKIERNIA
„STAN-MAR” Spółka z o.o.
Marlena Stanisław Szczęśni

BATON ZPChr.
Andrzej Wasilewski
Partnerzy
brak informacji
Szkoły i uczelnie
brak informacji

Brak aktualności

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe