14.IV.2012 roku podczas XIX Wielkiej Gali w Sali Akademii Muzycznej w Katowicach odbyła się uroczystość wręczenia statuetek najlepszym przedsiębiorcom w regionie. Wielka Gala została zorganizowana przez Izbę Rzemieślniczą oraz MiŚP w Katowicach Podczas jej trwania za jakość swoich wyrobów i usług statuetką "Firma z Jakością" uhonorowana została Nasza żorska firma Piekarnictwo Grzegorz Karwot.
Historia Piekarni Karwot sięga 1991 roku, kiedy ruszyła pierwsza produkcja piekarnicza oraz został otwarty sklep firmowy przy piekarni. Był to mały zakład rzemieślniczy słynący przez wiele lat z bardzo wysokiej jakości pieczywa. Do dzisiaj nazwisko Karwot kojarzy się wielu mieszkańcom Żor i okolic z dobrym smakiem chleba. Wyroby produkowane są według tradycyjnych receptur, dopracowywanych przez lata poprzez rozważny dobór surowców i dopasowywanych do zmieniających się gustów klientów. W kolejnych latach nastąpił dynamiczny rozwój zakładu. Powstało 6 własnych sklepów firmowych, zaś do 31 wzrosła liczba stałych hurtowych odbiorców naszego pieczywa, którymi są głównie sklepy spożywcze o pełnym asortymencie artykułów spożywczych. Zakład Pana Grzegorza do dnia dzisiejszego zatrudnia pracowników którzy pamiętają początki firmy, Wyszkolił 43 uczniów z których część znalazła zatrudnienie w tejże piekarni.
Nieprzerwanie od początków działalności wypiekane jest pieczywo dla klientów w ponad 40 gatunkach, znakomite chleby, chały, bułki i bułeczki. Szczególnie polecamy jest chleb ziarnisty produkowane na kwasach prowadzonych metodami naturalnej fermentacji. Wypiekany jest także pieczywo bardzo popularne chleby orkiszowe, kołodziej i inne. Całość wypiekanego chleba odrabiana i formowana jest ręcznie. W każdy jeden bochenek włożony jest trud i dużo pracy wielu osób.
Od września 2010 działalność Piekarni Karwot została poszerzona o cukiernictwo. Tym samym firma stała się bardziej wszechstronna, oferujemy ponad 40 wyrobów ciastkarsko-cukierniczych.
Mając na celu zapewnienie bezpieczeństwa z punktu widzenia wymagań zdrowotnych podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością wprowadziliśmy system HACCP.
Inwestując w środki własne tj. maszyny i urządzenia, jak również w modernizację piekarnia stała się bardziej zautomatyzowana i nowoczesna. Mimo to piekarnia zachowała rzemieślniczy charakter produkcji, co pozwala produkować pieczywo bardzo dobrej jakości.
Ważnym elementem w pracy Pana Grzegorza Karwort jest pomoc charytatywna, wspomaga okoliczne przedszkola, szkoły oraz żorskie Hospicjum im. Jana Pawła II.
Piekarnia Pana Grzegorza od początku istnienia jest zrzeszona w Cechu Rzemiosł Różnych w Żorach.