W tym roku, już po raz IV odbędzie się Ogólnopolskie Święto Chleba.
Odbędzie się ono 9 września w Lublinie
Międzynarodowe Forum Piekarzy i Cukierników w Lublinie
IV Ogólnopolskie Święto Chleba 2012 oraz XIV Lubelskie Święto Chleba
Organizatorzy:
· Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP Koło „Region Lubelszczyzna”
· Cech Rzemiosł Spożywczych przy Izbie Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie
Kontakt - email: bkrzyszczak@polasp.eu tel. +510-174-043 fax 81 440-30-99
Ramowy program imprezy
Planowane wydarzenia
8 września 2012r.
Międzynarodowe Forum Piekarzy i Cukierników w Lublinie
Miejsce: Centrum Konferencyjne Międzynarodowych Targów Lubelskich
Czas: godz. 18 - 22
Główne punkty wydarzenia:
1. Panel sprawozdawczo – dyskusyjny poświęcony aktualnym problemom branży piekarniczej i cukierniczej
2. Inauguracja wspólnego programu Cechu Rzemiosł Spożywczych oraz Fundacji „Szczęśliwe Dzieciństwo” – „Korona Biznesu” (nazwa robocza – w trakcie procesu zastrzegania znaku)
3. Część artystyczna ( muzyczno-recytatorska , wystawiennicza )
4. Bankiet z udziałem zaproszonych przedstawicieli władz lokalnych i centralnych, delegacji zagranicznych, przedstawicieli organizacji zrzeszających drobną i średnią przedsiębiorczość oraz rzemieślników branży spożywczej w Polsce oraz w Europie.
9 września 2012r.
Ogólnopolskie Święto Chleba 2012 oraz XIV Lubelskie Święto Chleba
Miejsce: Plac Zamkowy, Katedra Lubelska
Czas: godz. 11 - 22
Główne punkty wydarzenia:
1. Msza św. w Katedrze Lubelskiej, celebrowana przez jednego z biskupów lubelskich
2. Uroczysty przemarsz delegacji przez Stare Miasto na Plac Zamkowy
3. Oficjalne otwarcie imprezy, przemówienia przedstawicieli władz lokalnych, centralnych oraz zaproszonych gości.
4. Występy zespołów amatorskich (orkiestry dęte, zespoły dziecięce, zespoły ludowe) – scena główna
5. Prezentacja oferty zaproszonych piekarni i cukierni (z Lubelszczyzny, z Polski i z zagranicy), możliwość degustacji i zakupu produktów.
6. Pokazy artystów amatorów na Placu poza sceną główną
7. Animacja dla dzieci i młodzieży na scenie pomocniczej – (tzw. Strefa Radości), konkursy dla dzieci i młodzieży (w tym konkurs na najładniejsze figurki z ciasta, tworzone pod okiem wicemistrza świata w piekarstwie artystycznym, Wiesława Kuci z Lublina)
8. Konkursy dla dorosłych – konkurs formowania plecionek z ciasta maślanego dla czeladników piekarskich oraz pojedynek piekarski z udziałem przedstawicieli urzędu marszałkowskiego i miejskiego pod nadzorem Wicemistrza Świata w piekarstwie artystycznym - Paryż 2009 /wstępna propozycja z Urzędu Marszałkowskiego, aby Marszałek i Prezydent stanęli do zawodów formowaniu plecionek maślanych, które potem zostaną wypieczone i zaprezentowane do oceny/
9. Ogłoszenie wyników konkursu dla dzieci i młodzieży, który będzie przeprowadzony w czerwcu w lubelskich szkołach – konkurs pod roboczym tytułem „Chleb – podstawą zdrowego żywienia”. Wręczenie nagród laureatom na scenie głównej.
10. Konkurs na najpiękniejszy zdobny chleb okolicznościowy
11. Konkurs na najładniejszy korowaja
12. Konkurs publiczności - głosowanie publiczności na najładniejsze stoisko z pieczywem – ogłoszenie wyników na scenie głównej i wręczenie nagród laureatom oraz wylosowanie nagród dla głosującej publiczności.
13. Ustanowienie rekordu na największy cebularz lubelski na świecie. Uroczysta prezentacja rekordowego wypieku na scenie głównej, połączona z degustacją – cebularz zostanie podzielony i rozdany publiczności.
14. Występ muzycznych gwiazd wieczoru – scena główna – wspólna szalona zabawa piekarzy, cukierników, przybyłych gości i całej publiczności na Placu Zamkowym.
15. Oficjalne zakończenie imprezy - zaplanowane o godz. 22°°