8 lutego br. w Gościńcu „Horyzont” w podlubelskich Trojaczkowicach piekarze i cukiernicy oraz grono sympatyków branży żegnało karnawał wspólną zabawą do białego rana. W Balu zorganizowanym przez lubelski Cech Rzemiosł Spożywczych uczestniczyło ponad 300 gości.
Jak co roku Bal Piekarzy i Cukierników otworzyli starsza Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie Barbara Krzyszczak wraz z podstarszym Markiem Juryckim. Wśród zaproszonych gości gospodarze powitali konsula Ukrainy Iwana Hrycaka oraz znanego polityka, a zarazem Honorowego Piekarza Lubelszczyzny, Zbigniewa Wojciechowskiego.
O wspaniałą atmosferę zadbali właściciele „Horyzontu” Mariola Ponikowska-Janik i Józef Janik. Na suto zastawionych stołach serwowano potrawy z regionu, a nad ich przygotowaniem osobiście czuwał szef kuchni Andrzej Wójcik. Osobnym rarytasem były stoły cukiernicze, na których pełno było lubelskich „kozich rogów”, ciasteczek firmy „Pola” oraz różności ciastkarskich z Kobo Sp. z o.o.
Organizatorzy przygotowali atrakcje nie tylko dla ciała, ale i ducha. Piekarze, cukiernicy, przedstawiciele firm piekarsko-cukierniczych oraz sympatycy i smakosze mogli podziwiać wystawę eksponatów artystycznych wykonanych z ciasta martwego. Imprezę balową dodatkowo uświetniły występy kabaretu pantomimy „Mimi” oraz pokaz mody projektantki Agnieszki Tokarz-Iwanek, właścicielki pracowni „Art-Atelier”.
Nagrodzono też uczestników, którzy tańczyli na wszystkich balach lubelskich piekarzy i cukierników.
Podczas balu nie zabrakło licytacji, z której dochód został przekazany na rzecz dzieci z Domu Dziecka w Woli Gałęzowskiej - aukcja z pewnością przyniesie uśmiech nie jednemu dziecku.
Zabawa zakończyła się długim śniadaniem dnia następnego przy dźwiękach akordeonu Witolda Krzyszczaka i wspominaniem VI Balu Piekarza i Cukiernika.