czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

















 

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Najnowsze ogłoszenia

  • Spotkanie branżowe w Rzeszowie Relacja

    ważne: do wyczerpania zapasów

    Firma Savpol ze swoimi partnerami, firmami: Blaszka&Bart, Ireks, Komplet i Lesaffre zorganizowała pierwsze Spotkanie Branżowe w województwie podkarpackim. Spotkanie odbyło się 9.01.2016 w Rzeszowie.
    Podczas wydarzenia zaprezentowane zostały oferty produktowe i maszynowe dedykowane piekarniom, cukierniom, lodziarniom oraz branży HoReCa - połączone ze specjalnymi ofertami rabatowymi przygotowanymi przez organizatorów.

    Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się strefa pokazowa. Uczestnicy mieli możliwość spróbowania wielu przygotowanych wyrobów, a także konsultacji czy zasięgnięcia porady u specjalistów swoich dziedzin.

    Organizatorzy pragną podziękować Państwu za okazane zaufanie i wzięcie udziału w Spotkaniu Branżowym 2016 w Rzeszowie.

    Dowiedz się więcej
  • Szkolenie cukierniczo-dekoratorskie Relacja

    ważne: do wyczerpania zapasów

    W dniach 22-24.09.2015 w Centrum Szkoleniowym Savpol odbyła się seria szkoleń cukierniczo-dekoratorskich, prowadzonych przez naszych technologów: Annę Osadnik i Mistrza Cukiernictwa - Darka Kowalczewskiego.

    Uczestnicy pod okiem technologów, pracowali z masami cukrowymi i koronkami. Poznali sposoby przygotowywania mas i ich barwienia, sposoby własnoręcznego wykonania ozdób (np. kokard), zapoznali się z technikami oraz wskazówkami dotyczącymi pracy z koronkami, a także zajmowali się wykańczaniem tortów.

    Efekty ich pracy zapierały dech w piersi.

    Dziękujemy wszystkim Uczestnikom, a zainteresowanych podobnymi szkoleniami zachęcamy do kontaktu z Przedstawicielami Handlowymi.

    Dowiedz się więcej
  • Produkty Fabbri w cukiernictwie i gastronomii Relacja

    ważne: do wyczerpania zapasów

    Od 6 do 8 października, Technologowie Fabbri - Francesco Elmi i Raffaele Derosa przy wsparciu naszych Technologów: Szymon Wolańskiego, Damiana Krępeć i Dariusza Kowalczewskiego - prezentowali nowoczesne kreacje cukiernicze i gastronomiczne bazując na produktach Fabbri.

    Prezentowaną nowością był np. stabilizator - Mousse Gourmet i jego zastosowanie nie tylko w słodkich deserach i ciastach, ale i wytrawnych przekąskach i drobnych daniach serwowanych z aperitifem.

    Uczestnicy pod okiem naszych Specjalistów przygotowali m.in.: włoskie rurki Cannoli Sicilliani, chrupiące desery na bazie ryżu i mascarpone, wyjątkowy tort z kremem Chantilly, a także mus pomidorowy straciatella z grzankami, mini tortille z curry i śliwką oraz mus z łososiem i wiśnią Amarena, serwowany ze specjalnym drinkiem.

    Dziękujemy wszystkim obecnym a zainteresowanych podobnymi szkoleniami prosimy o kontakt z Przedstawicielami Handlowymi.

    Dowiedz się więcej
  • Czekoladowe warsztaty Savpol Relacja

    ważne: do wyczerpania zapasów

    Dnia 7.05 zakończyła się druga edycja, cyklu szkoleń firmy Callebaut. Czekoladowe warsztaty prowadził Michał Kleiber oraz technologowie firmy Savpol.

    W kwietniowej i majowej edycji szkoleń, Uczestnicy, pod okiem Michała Kleiber z firmy Barry Callebaut oraz technologów firmy Savpol - Dariusza Kowalczewskiego (cukiernictwo) oraz Damiana Krępeć (HoReCa), zapoznali się z metodami produkcji pralin, deserów talerzowych oraz tortów.

    Głównym celem trzyczęściowego szkolenia było zaprezentowanie zastosowań czekolad oraz innych produktów firmy Callebaut w produkcji cukierniczej i gastronomicznej.

    Organizator dziękuje wszystkim Uczestnikom i ma nadzieję, że zajęcia zainspirowały Państwa do kreatywnego zastosowania czekolad w produkcji deserów, pralin czy wypieków.

    Wszystkich zainteresowanych szkoleniami prosimy o telefoniczny kontakt z firmą lub z jej Przedstawicielami Handlowymi.

    Dowiedz się więcej
  • Seminaria Lodziarskie 2015 Relacja

    ważne: do wyczerpania zapasów

    Trwają przygotowania do rozpoczęcia sezonu lodziarskiego. To czas, w którym odbywają się najważniejsze wydarzenia branżowe. Wśród nich Seminaria Lodziarskie 2015, podczas których firma Savpol po raz kolejny prezentowała najnowsze produkty z branży lodziarskiej, cukierniczej i piekarniczej wraz z nowinkami technologicznymi.

    Gelato, salute, amore...
    W tym sezonie Firma Savpol postanowiła postawić na zdrową żywność. Gelato, salute, amore - Lody, zdrowie, radość. Pod takim hasłem odbyły się Seminaria Lodziarskie 2015 organizowane przez firmę Savpol wraz z Fabbri 1905, Valmar Global, Miran Ice Cones, Coldelite oraz ICB Tecnologie. Tym razem ponownie odbyły się one we Wrocławiu, Gliwicach, Krakowie, a także w Rzeszowie.

    O tym, że lody mogą być smaczne, a przy tym zdrowe, przekonywał doświadczony duet technologów – Szymon Wolański z Firmy Savpol oraz Raffaele Derosa z Firmy Fabbri. - Od lat słyniemy ze stosowania naturalnych barwników. Dodatkowo obecnie 90 proc. naszych wyrobów jest pozbawionych glutenu. To dobry trend, który coraz odważniej wkracza na polski rynek żywieniowy – zaznaczał Raffaele Derosa.

    [img]52[/img]

     

    Linię produktów przeznaczonych dla osób będących na diecie bezglutenowej zaprezentowała także Firma Miran Wafel. - W ubiegłym roku po raz pierwszy pokazaliśmy nasze wafle bezglutenowe. Tym razem również przygotowaliśmy coś zupełnie nowego. Duetto – czyli wafel z dodatkiem kakao – zachwalał produkt Ryszard Cała, przedstawiciel handlowy Firmy.

    Seminaria Lodziarskie 2015 były również okazją do przedstawienia szerokiej gamy produktów pozbawionych składników pochodzenia zwierzęcego. - Chodzi przede wszystkim o mleko i jajka. Tym razem prezentowaliśmy m.in. lody śmietankowe wytworzone na bazie mleka sojowego oraz czekoladowe, na bazie wody. Mimo że można zauważyć pewną różnicę w smaku, spotkały się one z bardzo dobrym przyjęciem. To oferta skierowana przede wszystkim dla wegan oraz osób ze skazą białkową – podkreślał Szymon Wolański.

    [img]54[/img]

    [img]55[/img]

    Seminaria dotyczyły jednak nie tylko lodów. Technolodzy Firmy Savpol zaprezentowali sposoby na wykorzystanie produktów Fabbri w produkcji pralin. Czekoladki z przeróżnymi nadzieniami, w tym owocowymi, zaskakiwały wyraźnymi smakami i wspaniałymi formami. Pracę nad przysmakami ułatwiała temperówka do czekolady firmy ICB Tecnologie, umożliwiająca stały dostęp do wybornej czekolady o idealnej konsystencji.

    Oczywiście nie mogło zabraknąć pokazów, podczas których na żywo można było zobaczyć jak przebiega proces wyrobu lodów z wykorzystaniem najnowocześniejszych urządzeń firmy Valmar Global oraz degustacji najnowszych produktów firmy Fabbri. W tym roku prawdziwą furorę robiły lody o smaku gumy balonowej w kolorze różowym i niebieskim. - To taki smak dzieciństwa – mówił Szymon Wolański. Swoją premierę miały także lody o smaku włoskiej babki Pannetone,  lody o smaku orzeszków sosnowych pinii czy Sycylijskiego Cannoli. - To lody na bazie serka owczego Ricotta z dodatkiem Cassate Siciliane, o smaku bakalii w miodzie – zachwalał Raffaele Derosa. Z dobrym przyjęciem spotkały się także lody o smaku wafla.

     

     

    Nowinki technologiczne
    Podczas Seminariów przedstawiono szereg urządzeń stworzonych dla osób prowadzących własne firmy lub zakłady. Wśród nich znalazła się maszyna do lodów typu soft Coldelite. Urządzenie pozwala na wytworzenie lodów o własnym, indywidualnym charakterze. - Do tej pory nie mieliśmy w swojej ofercie tego typu sprzętu. Udało nam się nawiązać kontakt z firmą Coldelite, która jest jedną z wiodących marek na światowym rynku – podkreślał Kamil Sitarz, przedstawiciel handlowy do spraw maszyn firmy Savpol. To jednak nie koniec nowości.

    W tym roku po raz pierwszy prezentowano ekspresy do kawy włoskiej firmy La San Marco. - To jedna z najstarszych tego typu firm działających na rynku włoskim. Na uwagę zasługuje fakt, że jako nieliczni, samodzielnie produkują niemalże wszystkie podzespoły do swoich urządzeń. To oczywiście przekłada się na ich jakość – przekonywał Kamil Sitarz. Walory produktu doceniali sami uczestnicy Seminariów. - Czuć wyraźną różnicę w smaku i aromacie. Prawdziwie włoska kawa – przekonywał jeden z klientów.

    Dużym zainteresowaniem cieszyły się także koktajle wytwarzane z użyciem granitora. To niezwykle proste w obsłudze urządzenie schładzające pozwala na przygotowanie napojów o przeróżnych smakach - nie tylko owocowych, ale również kawowych, śmietankowych czy czekoladowych. Niezwykle proste w obsłudze maszyny idealnie sprawdzają się w restauracjach, pubach oraz mobilnych punktach sprzedaży.

    [img]53[/img]

    Tegoroczne Seminaria Lodziarskie, jak co roku, cieszyły się dużą popularnością. Pod wrażeniem zaprezentowanych produktów byli zarówno rzemieślnicy oraz właściciele firm, którzy po raz pierwszy uczestniczyli w Seminariach, jak i ci, którzy odwiedzają je już od wielu lat. Firma Savpol pragnie serdecznie podziękować wszystkim przybyłym gościom z radością przyjmując zainteresowanie tegorocznymi nowościami oraz dobrze znanymi produktami. Organizatorzy mają również nadzieję, że wiedza wyniesiona z tegorocznych Seminariów, przełoży się na wzrost jakości produktów i zwiększy atrakcyjność usług świadczonych przez Państwa firmy i zakłady.

     

    Dowiedz się więcej

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe